Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 5 martie 2005

|versiune pentru tipar|

Rezultatele preliminare ale scrutinului

Rezultatele preliminare ale votării din 6 martie, anunţate periodic de CEC în noaptea de după alegeri, vor fi accesibile pe pagina www.alegeri2005.md în regimul online.

Liderul PPCD despre revoluţie

După întrevederea cu Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, liderul PPCD Iurie Roşca a declarat: “Nu am discutat cu Mihail Saakaşvili despre un posibil import de revoluţie din Georgia în Republica Moldova, deoarece toată lumea este conştientă de faptul că PPCD are mai multă experienţă în acest domeniu decît georgienii şi ucrainenii. Dacă va fi nevoie, vom realiza această revoluţie cu eforturi locale şi cu experienţa pe care am acumulat-o”.

Preşedintele Voronin despre alegeri etc.

În cadrul unei conferinţe de presă Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a făcut un şir de afirmaţii referitoare la desfăşurarea campaniei electorale şi la evenimentele care o influenţează:

  1. “sînt calm şi am încredere în alegători… PCRM este primul partid care a reuşit să convingă opinia publică că Moldova poate fi o ţară democrată şi prosperă şi poate să se dezvolte de sine stătător…Nimeni nu ne poate acuza că am comis abuzuri. Noi, ca partid nou, de tip european, credem că o victorie în alegeri înseamnă voinţă liber exprimată a poporului… Observaţiile privind prezenţa poliţiei la întîlnirile cu alegătorii sînt inventate de opoziţie. Trebuie aduse probe. Anumite gafe şi nereguli s-au produs, dar fără implicarea guvernării. Democraţia trebuie învăţată nu atît din cărţi, ci din practică, pînă ea va deveni parte organică a mentalităţii poporului. De ce să falsificăm alegerile dacă toate sondajele sociologice ne prezic o victorie categorică?”

  2. Duma de Stata a Federaţiei Ruse şi mass-media din această ţară s-au implicat obraznic în campania electorală din Moldova. “Cum un bandit care e căutat de Interpol de opt ani poate ieşi şi susţine deschis opoziţia la cele mai importante posturi TV ruse? Lumea şi-a dat seama că are de ales între clanul transnistrean, Karamalak şi Urechean, pe de o parte, şi viitorul ţării, democratizare şi prosperitate, pe de altă parte. Eu sînt sigur că în această luptă va ieşi învingătoare RM şi poporul ţării mele. Eu sînt sigur că duminică nu va fi sacrificat viitorul Moldovei prin aducerea la putere a unor criminali”.

    Referindu-se declaraţiile Dumei de Stat către Guvernul rus în care se solicită aplicarea unor sancţiuni economice Moldovei, Voronin a calificat-o drept “ultimul suspin al Dumei înainte de alegerile parlamentare din Moldova”. “Ce înseamnă, de fapt, aplicarea sancţiunilor? Cineva în Dumă a făcut calcule înainte de a adopta asemenea declaraţii? 80% din investiţiile făcute în fabricile de vin moldoveneşti sînt ruseşti, tutunul moldovenesc demult nu mai are loc pe piaţa rusă, iar cota de export a zahărului din sfeclă din Moldova în Rusia, deşi e foarte mică, n-a fost acceptată. Pentru gaz plătim exact ca şi statele baltice, şantajul cu energia electrică nu mai ţine. Eu nu cred că Preşedintele rus, Guvernul rusesc vor impune sancţiuni Moldovei. Declaraţia este una tendenţioasă şi cred că după alegeri lucrurile vor reveni la normalitate”.

    “Noi nu împărţim oamenii după naţionalitate, limba vorbită, culoare a pielii. Toţi sîntem cetăţeni ai Republicii Moldova şi avem aceleaşi drepturi şi obligaţii. Singura problemă care există în relaţiile cu Federaţia Rusă, am spus şi repet, este diferendul transnistrean. Această problemă poate fi soluţionata cu Moscova. Avem un proiect de reglementare a conflictului, proiect despre care nu este cazul să vorbim în campania electorală, dar care prevede o autonomie largă pentru regiune în componenţa Republicii Moldova. Noi vom coopera în rezolvarea problemei transnistrene cu Uniunea Europeană şi Ucraina, dar nu ne dezicem nici de Rusia şi alte ţări cum ar fi România”.

  3. Preşedintele Voronin a evitat să spună dacă va candida la funcţia de şef al statului, acest lucru depinzînd de numărul de mandate obţinut de PCRM. El a declarat că va rămîne în fruntea partidului pe motiv că PCRM este în plin proces de dezvoltare şi modernizare şi că nu poate părăsi formaţiunea într-o asemenea situaţie. Voronin a lăsat să se înţeleagă că ar putea fi modificată denumirea partidului, cu acordul membrilor formaţiunii, în procesul de transformare a acestuia “într-un partid nou de tip european”.

  4. În privinţa reorientării RM spre Occident, Voronin a declarat că “este vorba de o materializare a concluziilor bazate pe analiza situaţiei din ţară şi de peste hotare. La frontiera cu Moldova a ajuns NATO, într-un an şi jumătate, România va deveni membru al Uniunii Europene, iar în Ucraina s-au produs mai multe lucruri importante pe care nu le putem ignora” (citat după “Basa-press”).

PSDM acuză PCRM

Biroul de presă al PSDM a emis o declaraţie în care se afirmă:

“PSDM protestează categoric împotriva încălcării de către PCRM a Codului electoral.

Astfel, la 2–3 martie 2005, PCRM, încălcînd prevederile art. 47 (13) al Codului electoral, a plasat masiv afişe cu agitaţie electorală în mun. Chişinău, în locuri neprevăzute pentru acest scop.

Această încălcare demonstrează cît de cinic şi deja sistematic PCRM foloseşte resursa administrativă. Întrucît, fiecare caz de plasare a afişelor electorale în locuri ne predestinate pentru acest scop este o încălcare a articolului 2001 (3) a Codului de contravenţii administrative.

În total în municipiul Chişinău sînt plasate zeci de mii de afişe electorale în locuri interzise, fapt ce demonstrează că aceste încălcări administrative au fost comise de zeci de persoane. Marea majoritate a căror au fost încleiate cu folosirea tehnicii şi a mecanismelor speciale.

Nici una din partidele de opoziţie nu şi-au permis o încălcare atît de cinică şi masivă a legislaţiei electorale, care nemijlocit duce la fraudarea rezultatelor alegerilor.

În legătură cu acest fapt, PSDM a sesizat CEC şi a cerut ca faţă de PCRM să fie neîntîrziat aplicate măsuri respective pentru aceste încălcări”.

CEC lasă toţi candidaţii în cursă

CEC şi-a revăzut decizia de retragere din cursa electorală a candidatului independent Tudor Tătaru pe motiv că cererea respectivă a fost prezentată CEC cu 3 zile înainte de alegeri, iar în conformitate cu legislaţia electorală acest lucru poate fi făcut “nu mai tîrziu de cinci zile pînă la ziua alegerilor”.

BMD împotriva FEROVIADEI

Biroul de presă al BMD a făcut următoare declaraţie: “BMD primeşte tot mai multe semnale, ce confirmă planul comunist de organizare a violenţelor sociale. Ştiind că au fraudat procesul electoral, foştii guvernanţi se pregătesc să-şi apere puterea cu orice preţ. BMD cheamă la raţiune şi neimplicare oamenii, mobilizaţi de comunişti pentru acţiuni stradale la Chişinău.

Această misiune specială, comuniştii au încredinţat-o clientului lor, Miron Gagauz, director general al Căilor Ferate Moldoveneşti. Cu sprijinul unor persoane iresponsabile din organele de forţă, el formează detaşamente de apărare a regimului Voronin.

Structurile căilor ferate de la Ocniţa, Comrat, Basarabeasca, Ungheni şi alte noduri feroviare au indicaţii să înroleze mercenari, plătindu-i cu pînă la o sută de dolari fiecare. Ei sînt asiguraţi cu corturi, transport şi alimentare. Iar anumiţi factori de la poliţie au sarcina să protejeze deplasarea spre Chişinău a regimentelor comuniste şi să le furnizeze amuniţii. Analogia cu mineriadele din România, conduse de Miron Cosma, îi face pe cei, care semnalează aceste pregătiri, să le numească FEROVIADA COMUNISTĂ.

Angajarea lui Miron Gagauz de către putere continuă multiplele afaceri dubioase, în care acesta este implicat împreună cu fosta guvernare. De remarcat, că la poarta Direcţiei Căilor Ferate Moldoveneşti a fost descoperită şi cutia cu inscripţia BOMBA, în care se aflau sticle cu inflamabil — aşa numite «coctailuri Molotov».

Tentativa liderilor şi servitorilor comunişti de a provoca confruntări violente la Chişinău imediat după 6 martie este o crimă împotriva propriului popor. Încă înainte de ziua alegerilor partidul, care a fost la putere în ultimii patru ani, demonstrează că este incapabil să cedeze puterea într-o manieră democratică. Blocul «Moldova Democrată» face apel către populaţia ţării să refuze implicarea în orice acţiuni extremiste, periculoase pentru stabilitatea internă şi pentru viitorul Republicii Moldova”.