Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 23 februarie 2005

|versiune pentru tipar|

Reacţiile Guvernului faţă de pretinşii observatori

În cadrul şedinţei de miercuri a Guvernului, Premierul Vasile Tarlev a declarat că cetăţenii ruşi expulzaţi săptămîna trecută din Republica Moldova care se dădeau drept consultanţi politici şi activişti ai unor organizaţii de protecţie a drepturilor omului, desfăşurau acţiuni de susţinere a blocurilor “Moldova Democrată” şi “Patria-Rodina”, precum şi pentru Mişcarea social-politică “Ravnopravie”. Tarlev a declarat că potrivit informaţiilor operative ale serviciilor de securitate liderii separatişti de la Tiraspol ar fi alocat 40 de milioane USD pentru susţinerea acestor concurenţi electorali şi a altor formaţiuni politice.

În acelaşi timp, preşedintele Voronin a calificat prezenţa a aşa numiţilor “tehnologi politici” în Republica Moldova, precum şi ameninţările Dumei FR de aplicare a sancţiunilor economice împotriva RM, drept o implicare directă în campania electorală din Moldova.

Patru candidaţi independenţi se simt intimidaţi

Patru candidaţi independenţi pentru funcţia de deputat în Parlament au fost acuzaţi de Partidul Popular Creştin Democrat pentru că ar colabora cu actuala guvernare, acceptînd difuzarea din contul timpilor lor de antenă a spotului “Opriţi extremismul”, pe care formaţiunea îl apreciază drept denigrator.

Reprezentanţii PPCD au declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că vor cere Comisiei Electorale Centrale sancţionarea prin excluderea din competiţia electorală a candidaţilor independenţi Tudor Tătaru, Silvia Kirillov, Alexandru Buşmaciu şi Matei Ştefan pentru încălcarea Codului Electoral prin punerea pe post a unui spot calificat de PPCD drept denigrător.

Spotul a fost difuzat la 20 februarie de “Moldova 1” în timpii de antenă gratuiţi oferiţi candidaţilor independenţi nominalizaţi. PPCD a mai anunţat că va cere Consiliului Coordonator al Audiovizualului să dea o apreciere adecvată acestei acţiuni şi să sancţioneze compania publică “Teleradio Moldova” pentru încălcarea Legii audiovizualului.

Studenţii se agită

Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Republica Moldova (UNST) şi-a exprimat dezacordul pe marginea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la modul de votare a studenţilor, în timp ce o altă organizaţie de studenţi califică aceste declaraţii “drept o încercare de a manipula opinia publică”.

Preşedintele UNST, Eugen Balan, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că studenţii nu vor reuşi pînă la 6 martie să primească certificatele cu drept de vot de la CEC. UNST a calificat refuzul CEC de a restabili modalitatea de vot din anul 2001 atunci cînd studenţii au votat la universităţi, drept “un act politic, orientat spre diminuarea participării tineretului studios în alegeri, îndeplinind comanda politică a partidului de guvernămînt”.

UNST cere deschiderea secţiilor de votare în cadrul universităţilor, în caz contrar vor recurge la acţiuni de protest de amploare. CEC a stabilit că studenţii care îşi fac studiile la secţia zi, inclusiv cei din Transnistria, vor putea vota la orice secţie de votare cu certificatul pentru drept de vot pe care îl vor primi direct de la Comisia Electorală Centrală.

În acelaşi timp, Alianţa Studenţilor din Moldova s-a declarat indignată de faptul că “unele organizaţii care se auto-denumesc studenţeşti, încearcă să vorbească în numele tuturor studenţilor”. Alianţa a calificat acţiunile acestor organizaţii drept “o încercare de a manipula opinia publică, iar activitatea lor reprezintă o încercare de a satisface interesele politice ale anumitor concurenţi electorali prin manipularea studenţilor”.