Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 24 februarie 2005

|versiune pentru tipar|

Concurenţii electorali vor apărea mai des la TV

Comisia Electorală Centrală a adoptat o decizie în regim de urgenţă în care se spune că concurenţii electorali vor putea participa la dezbateri televizate zilnic şi vor apărea în buletinele de ştiri la posturile TV fără riscul de a mai fi sancţionaţi de CEC “ca răspuns la numeroasele cereri din partea candidaţilor şi a diplomaţilor străini acreditaţi la Chişinău”.

Pentru mărirea timpului de antenă acordat candidaţilor CEC a modificat Concepţia şi Regulamentul de reflectare a campaniei electorale în instituţiile audiovizualului. Toate posturile de televiziune publică trebuie să organizeze dezbateri zilnice cu o durată de 90 de minute cu participarea concurenţilor electorali. Acest timp este acordat suplimentar la cele 120 de minute săptămînale prevăzute iniţial. O altă modificare introdusă de CEC este obligarea posturilor publice de a organiza dezbateri în zilele de duminică. Concurenţii electorali vor avea la dispoziţie 12 ore pentru a informa posturile despre acordul său de a participa la dezbateri.

Posturile publice şi private care au acceptat să reflecte campania electorală sînt obligate să prezinte în buletinele de ştiri cîte cinci materiale cu privire la agitaţia electorală. Acestea vor fi difuzate după ordinea cererilor parvenite de la candidaţi.

În acelaşi timp, Blocul Moldova Democrată, Partidul Social Democrat din Moldova şi Mişcarea social-politică “Ravnopravie” s-au declarat nemulţumite de decizia CEC motivînd că a mai rămas puţin timp pînă la alegeri şi că în acest mod Comisia încearcă să confere legitimitate scrutinului. Totodată, aceştia au insistat să fie anulat dreptul posturilor private de a refuza să reflecte campania electorală.

Petru Răilean, preşedintele CEC, a declarat la rîndul său că aceste modificări sînt făcute pentru a uşura accesul populaţiei la informaţia electorală prin liberalizarea buletinelor de ştiri şi mărirea timpului acordat gratis pentru dezbateri. El a mai comunicat că nici o instituţie a statului nu poate să se implice în politica editorială a unui post privat, iar decizia acestora de a se detaşa de campania electorală este legitimă.

BMD dezminte

Blocul electoral “Moldova Democrata” susţine că nu a cheltuit bani pentru organizarea Congresului gasterbaiterilor de la Moscova, deoarece a fost prezent la eveniment doar în calitate de “invitat”. În acelaşi timp, Partidul Comuniştilor pregăteşte o sesizare la Comisia Electorală Centrală prin care va cere să fie incluse în fondul electoral al BMD “cele câteva sute de mii de dolari cheltuiţi pentru organizarea Congresului”.

Victor Osipov, purtătorul de cuvînt al BMD şi citat de BASA-press, a declarat că acest Congres nu a fost organizat de Bloc. “Noi am fost invitaţi să participăm la acţiune, din cîte ştiu nu am fost singura formaţiune invitată. Orice altă legătură dintre BMD şi organizatorii acţiunii lipseşte”, a afirmat Osipov.

Studenţii şi alegerile

Alianţa Studenţilor din Moldova a lansat proiectul “ASM te informează”. Scopul proiectului este ridicarea gradului de participare a studenţilor la alegerile parlamentare din 6 martie 2005. Proiectul prevede realizarea mai multor activităţi ce ţin de informarea directă tineretului studios din Moldova privind modalităţile de exercitare a dreptului de vot.

Potrivit reprezentanţilor ASM în perioada 18–21 februarie 2005 a fost realizat un sondaj printre studenţi în mai multe instituţii de învăţământ superior din Chişinău. Sondajul atestă că cca 67% din respondenţi şi-au exprimat dorinţa de a participa la alegeri. În acelaşi timp, 70% din respondenţii care s-au decis să voteze sau nu încă s-au hotărât, doresc să voteze în localitatea în care domiciliază permanent, 21,5% — doresc să voteze la orice secţie de votare din localitatea în care îşi fac studiile, ridicînd certificatul de vot de la CEC, iar 5,8% doresc să voteze doar la instituţia la care îşi fac studiile.

În acelaşi timp, Alianţa Studenţilor din Moldova, se arată indignată de faptul că unele organizaţii care se auto-denumesc “studenţeşti”, deşi, de fapt, nu au nimic comun cu viaţa şi comunitatea universitară, încearcă să se prezinte în numele tuturor studenţilor. ASM apreciază că “acţiunile acestor organizaţii sînt o încercare de manipulare a opiniei publice. Printre liderii acestora se află persoane trecute departe de vîrsta studenţimii, mai mult decît atît, aceştia sînt reprezentanţi ai unui bloc politic. Activitatea lor nu reprezintă altceva decît o încercare de a satisface interesele politice ale anumitor concurenţi electorali prin manipularea studenţilor”.

ASM face apel către toţi studenţii din Republica Moldova “să nu se lase manipulaţi de forţele politice, indiferent de coloratura acestora. Studenţii sînt una din cele mai inteligente pături şi sunt în stare să decidă singuri pentru cine să voteze. Participarea la alegerile parlamentare din anul acesta pentru studenţi este una extrem de importantă. Alianţa Studenţilor din Moldova cheamă pe toţi colegii să-şi exercite dreptul constituţional de a alege”.