Alegerile parlamentare din 2019 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePSRM

Evenimente ale PSRM la tema “Alegeri”

31 august 2016 | 
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Republican al PSRM, în cadrul căreia a fost aprobată declaraţia PSRM cu privire la desemnarea lui Igor Dodon, liderul PSRM drept candidat din partea formaţiunii la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016.
9 februarie 2016
La Chişinău a avut loc şedinţa Comitetului Executiv Politic al PSRM, în cadrul căreia socialiştii eu examinat situaţia politică din ţară şi au decis că stoparea situaţiei catastrofale în economie şi domeniul social poate avea loc doar dacă forţele de opoziţie vor continua protestele, pînă la obţinerea alegerilor parlamentare anticipate.
24 ianuarie 2016 | 
Partidul Nostru, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi Platforma Civică Demnitate şi Adevăr au organizat la Chişinău o acţiune de protest, unde au cerut dizolvarea Parlamentului şi desfăşurarea alegerilor anticipate.
16 ianuarie 2016 | 
Partidul Nostru şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova au organizat la Chişinău o amplă acţiune de protest, unde au cerut alegeri parlamentare anticipate.
16 ianuarie 2016 | 
Partidul Socialiştilor a organizat o acţiune de protest de amploare împotriva guvernării, în susţinerea dizolvării Parlamentului şi desfăşurării alegerilor anticipate. Potrivit organizatorilor, la manifestare au participat circa 20 de mii de cetăţeni din toate regiunile ţării. Protestatarii au mărşăluit în două coloane — de la Memorialul Eternitate şi Academia de Ştiinţe, spre scuarul din faţa Parlamentului, unde s-a desfăşurat mitingul de protest.
Curtea Constituţională a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014
9 decembrie 2014 | 
Pe 9 decembrie 2014, membrii Curţii Constituţionale au confirmat rezultatele alegerilor parlamentare de legislatura a XX-a, a validat mandatele deputaţilor aleşi şi a confirmat listele candidaţilor supleanţi[]
Congresul XII Extraordinar al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova
28 septembrie 2014 | 
Pe 28 septembrie 2014, la Chişinău, şi-a ţinut lucrările Congresul XII Extraordinar al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM)[]
25 septembrie 2014 | 
PSRM a convocat un briefing de presă în cadrul căruia Dmitri Constantinov, preşedintele Adunării Populare din Găgăuzia însoţit de un grup de deputaţi din organul legislativ al autonomiei găgăuze au declarat despre susţinerea Partidului Socialiştilor din Moldova.
23 septembrie 2014
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Republican şi a Consiliului Executiv al PSRM. În cadrul şedinţelor au fost examinate mai multe chestiuni, inclusiv — platforma electorală a PSRM, Programa PSRM, lista candidaţilor la funcţia de deputat al RM. De asemenea, Comitetul Republican a examinat mersul pregătirii către Congresul XII extraordinar al PSRM, care se va desfăşura pe data de 28 septembrie curent în incinta Palatului Naţional.
18 septembrie 2014
La Chişinău, a avut loc şedinţa Comitetului Executiv al PSRM, în cadrul căreia au fost examinate mai multe chestiuni, inclusiv a fost discutată platforma electorală a PSRM, Programa PSRM, proiectele de viitor ale partidului. De asemenea, comitetul executiv a aprobat candidatura lui Igor Dodon în funcţie de şef al staffului electoral al formaţiunii.
11 septembrie 2014 | 
Partidul Socialiştilor a organizat o acţiune de protest la Chişinău, în cadrul căreia a solicitat extinderea termenului de folosire a paşapoartelor de tip sovietic, pentru 152 de mii de cetăţeni, pentru vota în alegerile parlamentare şi în cele locale, din 2015.
15 iulie 2014 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon a declarat în cadrul unui briefing de presă că CEC a aprobat modelul listelor de subscripţie pentru colectarea semnăturilor în favoarea organizării unui referendum de demitere a Primarului General de Chişinău. Potrivit lui Dodon, referendumul ar urma să aibă loc concomitent cu alegerile Parlanentare pe 30 noiembrie 2014.
14 iulie 2014
La Moscova, Partidul Socialiştilor a organizat o întîlnire cu cetăţenii aflaţi la muncă în Federaţia Rusă, în cadrul căreia liderul PSRM, Igor Dodon a vorbit despre efectele negative ale semnării Acordului de Asociere şi beneficiile aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală. Totodată, a vorbit despre situaţia social-politică din ţară şi despre importanţa alegerilor din 2014.
9 iulie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon a declarat că începînd cu 10 iulie curent, PSRM va organiza adunări ale cetăţenilor în fiecare localitate. Conform totalurilor fiecărei adunări, va fi adoptată declaraţia “despre organizarea unui referendum naţional, denunţarea Acordului privind Asocierea cu UE şi aderarea Moldovei la Uniunea Vamală”.
11–13 iunie 2014 | 
Mai mulţi activişti şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor au organizat acţiuni de protest în faţa Guvernului, unde au solicitat conducerii ţării să nu semneze pe data de 27 iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană fără ca să consulte opinia poporului. Protestatarii au scandat: “Vrem Referendum!”, “Opriţi semnarea Acordului!”, “Socialiştii pentru dreptate!” ş.a.
6 iunie 2014
La Chişinău, s-a întrunit în şedinţă Comitetul Executiv Politic al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, în cadrul căreia a fost efectuată o analiză amplă a situaţiei social-politice din ţară, precum şi stabilite acţiunile partidului legate de pregătirile pentru alegerile parlamentare. Membrii comitetului au decis crearea staffurilor electorale şi activizarea lucrului organizaţiilor teritoriale. De asemenea, s-a hotărît convocarea celui de-al XII-lea congres extraordinar al Partidului pentru luna septembrie curent.
4 iunie 2014 | 
Preşedintele PSRM, Igor Dodon a convocat o conferinţă de presă pe problema organizării referendumului de demitere a primarului general de Chişinău, Dorin Chirtoacă. El a menţionat că socialiştii vor depune toate eforturile ca acest referendum să se desfăşoare odată cu alegerile parlamentare, pe 30 noiembrie curent, pentru a evita cheltuielile suplimentare din partea statului.
28 martie 2014
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Socialiştilor, în cadrul căreia au fost discutate mai multe aspecte organizatorice, în special, scopurile, obiectivele şi direcţiile principale ale campaniei politice PSRM în perioada electorală.
20 februarie 2014 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a convocat un briefing de presă în cadrul căruia a declarat că formaţiunea sa insistă ca în cel mai scurt timp să se desfăşoare o şedinţă specială a Parlamentului în care să fie discutată posibilitatea organizării unui referendum naţional cu privire la vectorul de dezvoltare şi integrare a Republicii Moldova.
10 februarie 2014 | 
Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că indiferent de acţiunile celor de la guvernare, socialiştii vor continua campania prin care vor organiza referendumuri în toate raioanele din Republica Moldova, asemenea celor care au fost desfăşurate în UTA Găgăuzia.
3 februarie 2014 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat la o conferinţă de presă că vrea referendumuri în toate raioanele ţării şi asta pentru că este convins că majoritatea parlamentară nu va susţine dorinţa socialiştilor privind organizarea unui Referendum naţional. “Fiind conştienţi că acest lucru nu va fi susţinut de majoritatea parlamentară, noi vom petrece consultaţii la toate nivelele locale, ca să se desfăşoare referendumuri locale. Conform Constituţiei, autorităţile locale au acest drept”, a declarat socialistul.
27 ianuarie 2014
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Consiliului Coordonator al platformei PSRM “Patria-Rodina”, Valentin Crîlov şi reprezentanţii Găgăuziei, Ivan Orum şi Fiodor Gagauz, au declarat că este ceva obişnuit desfăşurarea în autonomie a referendumurilor, stabilite pentru data de 2 februarie 2014. “Cred că aceeaşi este şi opinia locuitorilor din Bălţi, Cahul, Taraclia, Basarabeasca, raioanele de nord ale Republicii Moldova. De ce autorităţile au o atitudine duşmănoasă faţă de dorinţa oamenilor de a se pronunţa pe seama unui aspect sau altul?”, a spus socialistul.
18 ianuarie 2014 | 
Organizaţia de Tineret “Garda Tînără” a Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a organizat un miting pentru susţinerea referendumului din 2 februarie curent care va avea loc în Găgăuzia. La eveniment a fost prezent şi liderul formaţiunii, Igor Dodon.
24 octombrie 2013
Partidului Socialiştilor au organizat o acţiune de protest în faţa Primăriei mun. Chişinău, în cadrul căreia au condamnat instanţele de judecată care nu doresc să înregistreze grupul de iniţiativă de organizare a referendumului pentru demiterea primarului de Chişinău, deşi pentru aceasta au fost întrunite toate condiţiile necesare. Socialiştii au scandat lozinci: “Referendum”, “Opriţi distrugerea oraşului!”, “Demisia Chirtoacă!”.
8 octombrie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a anunţat încheierea campaniei de colectare a semnăturilor chişinăuenilor care susţin ideea organizării unui referendum municipal pentru demiterea primarului, Dorin Chirtoacă. Potrivit lui Dodon, au fost colectate peste 90.000 de semnături în mai puţin de trei luni de zile.
26 septembrie 2013 | 
Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai PSRM, au organizat un miting în faţa Primăriei municipiului Chişinău în cadrul căruia au cerut înregistrarea în ordinea de zi a şedinţei Consiliului municipal a chestiunii cu privire la organizarea referendumului de demisie a primarului general de Chişinău Dorin Chirtoacă. Manifestanţii au scandat “Vrem Referendum!!”, “Întoarceţi pămîntul chişinăuienilor!”, “Opriţi priHvatizarea pămîntului!”
5 iulie 2013 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a dat startul campaniei “Chişinăul are nevoie de Altceva”, în cadrul căreia vor fi colectate semnături de la cetăţenii care doresc demiterea lui Chirtoacă de la Primărie. Campania se va desfăşura începînd cu luna iulie şi se mizează pe colectarea a peste o sută de mii de semnături. Chişinăuenii vor fi îndemnaţi să semneze “Pentru Referendum, Pentru Demitere”.
3 aprilie 2013 | 
Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon l-a atenţionat pe primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă, să nu se joace cu focul şi asta deoarece a trecut o lună de zile de cînd a fost depusă cererea la Judecătoria sect. Centru, cu privire la organizarea referendumului pentru demiterea primarului de Chişinău. “La această etapă noi nu avem nici un semnal de la judecată, în ceea ce ţine de semnarea dosarului nostru. Vrem să îl preintîmpinăm pe Chirtoacă şi persoanele care încearcă să tergiverseze acest lucru. Dacă întradevăr nu se teme şi nu are frică de opinia cetăţenilor, atunci să nu se implice în examinarea acestui dosar”, a declarat Dodon.
19 februarie 2013 | 
Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon a declarat într-o conferinţă de presă că există două soluţii care pot schimba radical situaţia politică actuală: sau un guvern tehnocrat, sau alegeri anticipate. “Partidele din AIE nu vor mai lua niciodată majoritatea. Dacă anul trecut PL, PLDM şi PD încă au mai fi avut şanse să revină la guvernare, de acum încolo — şanse nu au deloc. Formaţiunile din AIE s-au autocomprimis iremediabil şi următoarea guvernare, de după alegeri, va fi de stînga”, a menţionat Dodon.
13 februarie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele socialiştilor, Igor Dodon a declarat că referendumul privind demiterea primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, se va desfăşura la sfîrşitul primăverii sau, maximum, la începutul toamnei. Potrivit lui, “pe data de 26 februarie va fi constituită echipa de iniţiativă care va pune în discuţie şi va elabora un plan de acţiuni privind desfăşurarea referendumului” iar “după constituirea echipei de iniţiativă şi înregistrarea ei la CEC, se va purcede la colectarea celor 65–70 mii de semnături pentru demiterea primarului”.
11 iulie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon a anunţat că formaţiunea sa a demarat pregătirile pentru un referendum de demitere a primarului mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă. Igor Dodon a propus formarea în luna septembrie a unui grup de iniţiativă care să colecteze semnăturile necesare iniţierii referendumului, astfel încât acesta să aibă loc la sfârşitul toamnei — începutul iernii.
16 martie 2012 | 
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
15 martie 2012 | 
Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon a convocat o conferinţă de presă după încheierea şedinţei extraordinare a Consiliului Republican al Partidului Socialiştilor. Dodon a declarat că membrii consiliului i-au solicitat ca decizia finală a socialiştilor privind alegerea preşedintelui ţării să fie anunţată de la tribuna Parlamentului pe data de 16 martie, înainte de iniţierea procedurii de vot a noul şef de stat. Totodată, liderul socialist a menţionat că a avut o întrunire cu Nicolae Timofti, înainte de şedinţa Consiliului PSRM în cadrul căreia candidatul AIE a fost supus celor 10 întrebări privind statalitatea ţării.
14 martie 2012 | 
Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a vorbit despre întrevederea avută cu candidatul AIE la funcţia de şef al statului, Nicolae Timofti. Potrivit lui Dodon, discuţiile vor continua şi Joi, 15 martie pentru a putea veni cu o decizie, dacă îl va susţine sau nu la alegerile din 16 martie. În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte ce ţin de politica internă, relaţiile cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, dar şi perspectivele de colaborare cu cei din Vest şi Est.
14 martie 2012 | 
Liderul socialiştilor Igor Dodon şi liderul comuniştilor Vladimir Voronin, au avut o întrevedere în cadrul căreia au fost abordate mai multe subiecte privind situaţia politică din ţară. “A fost o discuţie necesară, mai ales într-un moment atât de dificil. Am vrut să aflăm dacă comuniştii înţeleg că opoziţia parlamentară trebuie să fie responsabilă de ceea ce se întâmplă în ţară şi le-am spus că prin baricade problemele nu vor fi soluţionate”, a explicat Dodon. De asemenea, acesta spune că a vrut să afle care vor fi acţiunile comuniştilor în cazul alegerilor anticipate.
12 martie 2012 | 
Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon a declarat într-o conferinţă de presă că Nicolae Timofti, candidatul AIE la funcţia de preşedinte, trebuie să treacă testul statalităţii, pentru a fi acceptat de către deputaţii din grupul socialiştilor. “Începând cu 4 noiembrie 2011, socialiştii au spus clar că unica soluţie pentru depăşirea crizei politice este o candidatură apartinică. AIE a trecut de acest filtru. A doua cerinţă a fost suportul a 58 de deputaţi. Până diseară urmează să vedem dacă domnul Timofti a acumulat 58 de semnături. Iar al treilea filtru este testul statalităţii, o discuţie sinceră dintre candidat şi membrii Partidului Socialiştilor”, a menţionat Dodon.
24 februarie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM Vlad Filat a anunţat că economistul FMI, Veronica Bacalu, este candidatul PDM-PLDM-grupul Dodon la funcţia de preşedinte al ţării. El susţine că Veronica Bacalu deţine calităţile necesare pentru a ocupa funcţia de preşedinte şi crede că Partidul Liberal o va susţine. “O altă candidatură nu se va mai discuta. Important este ca pentru Bacalu să voteze 61 de voturi, în prezent 49 de deputaţi şi-au declarat sprijinul pentru ea”, a spus Filat.
21 februarie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul socialiştilor Igor Dodon a declarat că va participa la negocierile cu Alianţa pentru Integrare Europeană doar atunci cînd AIE îşi va înainta candidatul apartinic comun la funcţia de preşedinte. “Avem temeiul să bănuim că liderii din AIE, sau unii dintre ei, au pornit deja mecanismul declanşării alegerilor anticipate, de aceea Partidul Socialiştilor va intra în timpul cel mai apropiat în campania pre-electorală, cu un mesaj foarte dur faţă de iresponsabilitatea şi incompetenţa actualei guvernări”, a spus Dodon.
25 ianuarie 2012 | 
Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că formaţiunea sa a elaborat un proiect de lege, care prevede organizarea unei noi tentative de alegere a şefului statului în Parlament pe 29 februarie. Potrivit lui, proiectul de lege va fi transmis în Parlament pentru a putea fi examinat. “De asemenea, noi venim cu propunerea ca să fie creat un Comitet anti-criză al societăţii civile, care va identifica soluţii pentru alegerea şefului statului”, a spus Dodon.
17 ianuarie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Socialiştilor, deputatul Igor Dodon a făcut o declaraţie publică prin care a cerut numirea datei alegerii preşedintelui, care să se producă nu mai târziu de luna februarie. De asemenea, PSRM vine cu o iniţiativă de modificare a Codului Electoral, privind procedura de alegere a deputaţilor în Parlament, precum şi cu propunerea de a organiza concomitent cu alegerile anticipate — un referendum, privind simplificarea procedurii de alegere a Preşedintelui ţării.
23 noiembrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, ex-deputatul comunist Igor Dodon intenţionează să înainteze în timpul apropiat o iniţiativă legislativă cu privire la modificarea procedurii de alegere a deputaţilor Parlamentului. El a spus că una din problemele majore este “dependenţa politicienilor de şefi de partid, care îi includ pe listele electorale”. Potrivit lui Dodon, Moldova are nevoie de un sistem electoral mixt: jumătate din deputaţi să fie aleşi în baza listelor de partid, iar jumătate — pe circumscripţii uninominale. Dodon este convins că iniţiativa Partidului Socialiştilor, al cărui membru a devenit, va fi susţinută de majoritatea parlamentară.
16 noiembrie 2010
Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” a convocat o conferinţă de presă la Info-Prim Neo, în cadrul căreia conducerea formaţiunii a făcut o adresare prin care îndeamnă mai mulţi concurenţi electorali să se retragă din cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie în favoarea partidelor care merită să treacă pragul electoral. Liderul socialiştilor, Eduard Smirnov, a spus că acei concurenţi electorali care sunt conştienţi de pericolul menţinerii la putere a actualei guvernări, în mod neapărat trebuie să jertfească drepturile lor politice şi să se retragă din cursa electorală. Potrvit Partidului Socialiştilor “Patria-Rodina”, în cursa electorală ar trebui să rămână partidele Alianţei pentru Integrare Europeană şi PCRM, care se află în opoziţie. Astfel populaţia nu va fi dezorientată de multitudinea de concurenţi electorali şi de platformele acestora.
24 iulie 2009
Partidul Socialiştilor din Moldova Patria-Rodina a desfăşurat o conferinţă de presă, în incinta Agenţiei “Info-Prim Neo”, pe tema: “Opoziţia moldovenească în planul de distrugere a Republicii Moldova”.
17 iulie 2009
Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” a susţinut o conferinţă de presă, la sediul Agenţiei “Info-Prim Neo”, pe tema: “Aspectul social-economic, analiza Partidului Socialiştilor din Moldova «Patria-Rodina»”.
9 iulie 2009
Partidul Socialiştilor Patria-Rodina a organizat o conferinţă de presă în incinta Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, pe tema: “Relaţiile interetnice în viziunea concurenţilor electorali — Analiza Partidului Socialiştilor din Moldova Patria-Rodina”.
1 iulie 2009
Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” a susţinut o conferinţă de presă, la sediul Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, pe tema: “Poziţia Partidului Socialiştilor din Moldova «Patria-Rodina» în legătură cu Declaraţia PCRM pentru alegeri parlamentare anticipate”.
26 mai 2009
Partidul Socialiştilor “Patria-Родина” au convocat o conferinţă de presă, la sediul Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, pe tema: “Viziunea partidului asupra crizei politice care se dezvoltă în ţară”.
11 februarie 2009
Partidul Socialiştilor “Patria-Rodina”, a susţinut o conferinţă de presă, în sala de şedinţe a agenţiei INFOTAG, pe tema: “Declaraţia Consiliului republican în legătură cu alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009”.

Arhiva

2016 [10]
2015 [1]
2014 [81]
2013 [49]
2012 [57]
2011 [9]
2010 [3]
2009 [9]
2003 [1]
2002 [2]
Alegeri