Alegerile parlamentare din 2019 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePSRM

Evenimente ale PSRM la tema “Atitudinea faţă de guvernare”

16 aprilie 2016 | 
Partidul Socialiştilor a organizat marşul de protest “Pentru Moldova” în raioanele Ungheni, Soroca, Edineţ, Anenii Noi şi Cahul. Manifestanţii şi-au exprimat susţinerea faţă de statalitatea RM, limbii şi istoriei moldoveneşti, s-au pronunţat pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu alegerile Preşedintelui ţării şi au condamnat unionismul şi guvernarea oligarhică. Potrivit organizatorilor, la acţiunea de protest au participat peste 20 mii de cetăţeni.
23 februarie 2016 | 
Deputaţi şi consilieri municipali ai Partidului Socialiştilor, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile au participat la flashmob-urile care au avut loc lîngă ambasadele României şi SUA şi la sediul NATO în Moldova. Manifestanţii şi-au exprimat dezacordul faţă de susţinerea acordată guvernului RM din partea României, SUA şi NATO. Participanţii la acţiunea de protest au scandat: “Ruşine!”, “Jos oligarhii!”, “Întoarceţi miliardul!”, “Toată puterea — poporului!” etc.
9 februarie 2016
La Chişinău a avut loc şedinţa Comitetului Executiv Politic al PSRM, în cadrul căreia socialiştii eu examinat situaţia politică din ţară şi au decis că stoparea situaţiei catastrofale în economie şi domeniul social poate avea loc doar dacă forţele de opoziţie vor continua protestele, pînă la obţinerea alegerilor parlamentare anticipate.
24 ianuarie 2016 | 
Partidul Nostru, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi Platforma Civică Demnitate şi Adevăr au organizat la Chişinău o acţiune de protest, unde au cerut dizolvarea Parlamentului şi desfăşurarea alegerilor anticipate.
20 ianuarie 2016 | 
Partidul Nostru şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova au organizat o acţiune de protest în faţa Parlamentului, îndreptată împotriva investirii Guvernului Filip.
16 ianuarie 2016 | 
Partidul Nostru şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova au organizat la Chişinău o amplă acţiune de protest, unde au cerut alegeri parlamentare anticipate.
16 ianuarie 2016 | 
Partidul Socialiştilor a organizat o acţiune de protest de amploare împotriva guvernării, în susţinerea dizolvării Parlamentului şi desfăşurării alegerilor anticipate. Potrivit organizatorilor, la manifestare au participat circa 20 de mii de cetăţeni din toate regiunile ţării. Protestatarii au mărşăluit în două coloane — de la Memorialul Eternitate şi Academia de Ştiinţe, spre scuarul din faţa Parlamentului, unde s-a desfăşurat mitingul de protest.
26 septembrie 2014 | 
Un grup de activişti ai PSRM au protestat în faţa Guvernului unde au cerut demisia guvernului Leancă care şi-a asumat răspunderea pentru un nou pachet de legi, prin ocolirea procedurii parlamentare de adoptare a legilor şi, încălcînd prevederile Constituţiei RM. Protestatarii au scandat: “Ajunge să furaţi”, “Moldova fără oligarhi”, “Hoţii la dubă”, “Jos guvernul Leancă”.
26 septembrie 2014 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon a susţinut un briefing de presă, în cadrul căruia a făcut un apel către deputaţii Parlamentului Republicii Moldova prin care a informat despre întocmirea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului pentru răspunderea asumată pe marginea unor proiecte de legi.
25 septembrie 2014 | 
Un grup de activişti şi simpatizanţi ai PSRM au organizat o acţiune de protest în faţa Primăriei mun. Chişinău, unde au cerut stoparea repartizării terenurilor funciare în CMC de către liberali şi comunişti, stoparea construcţiei centrului comercial din Piaţa Centrală, a construcţiilor neautorizate dar şi demisia primarului General de Chişinău, Dorin Chirtoacă pentru multiplele acte de corupţie.
24 septembrie 2014 | 
Membrii şi susţinătorii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova au protestat în faţa Ministerului Agriculturii şi au cerut să fie organizate, în mod de urgenţă, audieri pe marginea BEM şi a situaţiei din sectorul agrar. Protestatarii au scandat: “Moldova fără oligarhi”, “Ajunge să furaţi”, “Hoţii la dubă”.
19 septembrie 2014 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a organizat o Conferinţă internaţională la Chişinău, cu genericul: “Perspectivele dezvoltării social-economice a Moldovei în contextul provocărilor regionale”.
17 septembrie 2014 | 
Un grup de membri şi susţinători ai PSRM a protestat în faţa Procuraturii Generale şi a Ministerului Agriculturii, cerînd atragerea la răspundere a demnitarilor din coaliţia de guvernare, implicaţi în mai multe fărădelegi, inclusiv cele legate de Banca de Economii şi Aeroportul din Chişinău. Protestatarii au scandat: “Moldova fără oligarhi!”, “Vinovaţii la răspundere!” etc.
12 septembrie 2014 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon a anunţat despre organizarea pe data de 14 septembrie 2014 în Chişinău, a unui marş pentru Uniunea Vamală şi împotriva acţiunilor frauduloase ale oligarhilor aflaţi la putere.
11 septembrie 2014 | 
Partidul Socialiştilor a organizat o acţiune de protest la Chişinău, în cadrul căreia a solicitat extinderea termenului de folosire a paşapoartelor de tip sovietic, pentru 152 de mii de cetăţeni, pentru vota în alegerile parlamentare şi în cele locale, din 2015.
10 septembrie 2014 | 
Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor, au organizat o acţiune de protest la Chişinău, unde au solicitat convocarea în regim de urgenţă a şedinţei plenare a Parlamentului. Protestatarii au scandat: “Funcţionari, destul să trândăviţi!”, “Deputaţii — la muncă!”, “Cerem de urgenţă şedinţa Parlamentului!”, “Ruşine!”.
4 septembrie 2014 | 
Un grup de protestatari, activişti şi simpatizanţi ai PSRM, au organizat o acţiune de protest în faţa sediului Centrului de documentare NATO şi a Ambasadei SUA în Moldova, protestînd împotriva aprofundării relaţiilor de colaborare dintre Moldova şi NATO. Participanţii au scandat “Nu — bazelor NATO în Moldova”, “Moldova — stat neutru!”, “NU — haosului dirijat de Occident în Moldova!”, “Important e să nu fie război!”.
1 septembrie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a vorbit despre acţiunile PSRM în perioada imediat următoare. Potrivit lui Dodon, formaţiunea sa îşi propune ca obiectiv de fundamental — denunţarea Acordului de Asociere cu UE.
21 august 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele socialiştilor, Igor Dodon a vorbit despre presiunile întreprinse de partidele de la guvernare împotriva acţiunilor PSRM. În acest context, liderul socialist a declarat că formaţiunea sa va organiza ample acţiuni de protest împotriva guvernării.
18 iulie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputaţii Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi au prezentat principalele teze ale Programului de dezvoltare economică a Republicii Moldova pe termen mediu şi lung, în versiunea Partidului Socialiştilor.
16 iulie 2014 | 
Un grup de membri şi susţinători ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova au protestat în faţa Parlamentului împotriva efectelor pe care le produce Acordul de Asociere cu UE şi în susţinerea agricultorilor.
9 iulie 2014 | 
Un grup de activişti şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor au protestat faţă de decizia CCA de a închide retransmisiunea pe teritoriul RM a unor posturi de televiziune ruseşti. Protaestatarii au scandat: “Ruşine, Pocaznoi!”, “Nu cenzurii!”.
8 iulie 2014 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a organizat o acţiune de protest în faţa sediului CCA în legătură cu interzicerea retransmiterii postului rusesc “Rossia-24”. Manifestanţi cu pancarte au scandat “Pocaznoi-demisie!”, “Libertatea presei!”, “Nu cenzurii!”.
7 iulie 2014 | 
Un grup de activişti şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova au organizat o acţiune de protest în faţa sediului CCA pentru a-şi exprima indignarea faţă de decizia din 4 iulie curent, prin care CCA a interzis pentru o perioadă de 6 luni retransmiterea, pe teritoriul Moldovei, a postului de televiziune rusesc “Rossia-24” şi a avertizat canalele “TV 7”, “RTR Moldova”, “Ren Moldova”.
27 iunie 2014 | 
Un grup de activişti şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova au organizat acţiuni de protest în faţa sediului Comisiei Europene, unde urma să aibă loc semnarea Acordului de Asociere cu UE. Manifestanţii au scandat “Cerem Referendum!”, “Poporul Moldovei trebuie să decidă soarta ţării sale”, “NU standardelor duble ale UE”.
27 iunie 2014 | 
Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon, a declarat la un briefing de presă că semnarea Acordului de Asociere cu UE va intra în istoria modernă a RM de rînd cu aşa evenimente nefaste pentru Moldova cum ar fi: declanşarea războiului de pe Nistru în anul 1992, ratarea posibilităţii de a reintegra ţara în anul 2003.
19–24 iunie 2014
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a organizat mai multe acţiuni de protest împotriva semnării Acordului de Asociere. Socialiştii au cerut autorităţilor să desfăşoare un referendum republican privind determinarea vectorului de politică externă.
18 iunie 2014 | 
Un grup de membri şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova au organizat o acţiune de protest la Guvern, unde şi-au exprimat dezacordul cu semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu uniunea Europeană.
17 iunie 2014 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a organizat o acţiune de protest în faţa Teatrului “M. Eminescu” unde Primarul mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, îşi prezenta Raportul de activitate. Protestatarii au scandat şi purtat parcarde cu inscripţii: “Cea mai coruptă capitală din Europa”, “Chirtoacă, prietenul judecătorilor şi procurorilor şi oamenilor cu mulţi bani”.
11–13 iunie 2014 | 
Mai mulţi activişti şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor au organizat acţiuni de protest în faţa Guvernului, unde au solicitat conducerii ţării să nu semneze pe data de 27 iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană fără ca să consulte opinia poporului. Protestatarii au scandat: “Vrem Referendum!”, “Opriţi semnarea Acordului!”, “Socialiştii pentru dreptate!” ş.a.
5 iunie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că formaţiunea sa va scoate examenele de bacalaureat din sistemul de învăţămînt şi va reintroduce examenele de admitere în universităţi, aşa cum s-a practicat zeci de ani în sistemul de învăţămînt moldovenesc.
4–6 iunie 2014 | 
Un grup de activişti şi simpatizanţi socialişti au organizat acţiuni de protest în faţa Guvernului şi a Parlamentului, unde au solicitat conducerii ţării să nu semneze pe data de 27 iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană fără ca să consulte opinia poporului. Protestatarii au scandat: “Vrem Referendum!”, “Opriţi semnarea Acordului!”, “Opriţi dezmăţul politic din Găgăuzia!” ş.a.
4 iunie 2014 | 
Preşedintele PSRM, Igor Dodon a convocat o conferinţă de presă pe problema organizării referendumului de demitere a primarului general de Chişinău, Dorin Chirtoacă. El a menţionat că socialiştii vor depune toate eforturile ca acest referendum să se desfăşoare odată cu alegerile parlamentare, pe 30 noiembrie curent, pentru a evita cheltuielile suplimentare din partea statului.
29 mai 2014 | 
Un grup de activişti şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova au organizat o acţiune de protest, în faţa Primăriei mun. Chişinău, cu genericul “Fapte reale ce confirmă înţelegerile la care au convenit consilierii municipali împotriva orăşenilor”.
28 mai 2014 | 
Un grup de activişti şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova au organizat o acţiune de protest împotriva devalorizării valutei naţionale, creşterii preţurilor, politicilor anti-sociale promovate de Guvern. Protestatarii au scandat: “Opriţi creşterea preţurilor!”, “Drăguţanu, demisia!”
27 mai 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PSRM, Igor Dodon, a solicitat Parlamentului să anuleze recensământul din acest an şi să demită responsabilii de organizarea acestuia.
20 mai 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a ameninţat guvernarea că va desfăşura proteste masive şi va instala corturi în faţa Parlamentului şi Guvernului, dacă va fi semnat Acordul de Asociere cu UE fără a fi organizat un Referendum naţional privind determinarea vectorului de politică externă a RM.
14 mai 2014 | 
Organizaţia de Tineret a Partidului Socialiştilor “Garda Tînără” a organizat o acţiune de protest în faţa Ministerului Afacerilor Interne, unde au cerut demisia ministrului, Dorin Recean, au cerut justiţie corectă şi echitate.
16 aprilie 2014 | 
Organizaţia de Tineret a Partidului Socialiştilor “Garda Tînără” a organiza un flashmob cu genericul “Miniştrii pică BAC-ul”. În cadrul acţiunii tinerii au scandat: “Dacă ne presaţi pe noi, vrem Guvernul la gunoi!”, “Începeţi reformele de la voi!”, “Puneţi pe miniştri să de-a BAC-ul!”.
14 aprilie 2014 | 
Mai mulţi activişti şi simpatizanţi din cadrul PSRM, au organizat un miting în faţa Primăriei mun. Chişinău cu solicitarea ca sărbătoarea de 9 mai — Ziua Victoriei, să fie din nou marcată în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Socialiştii au scandat: “Fascismul nu va trece!”, “9 MAI — Ziua Europei în Coloniţa!”, “Ţinem minte, ne mîndrim!” etc.
10 aprilie 2014 | 
Mai mulţi membri şi susţinători ai Partidului Socialiştilor au protestat în faţa Primăriei mun. Chişinău, împotriva lichidării întreprinderii municipale Termocom şi a mai multor locuri de muncă din Piaţa Centrală. Protestatarii au scandat: “Vrem să muncim acasă!”, “Hoţilor, întoarceţi Termocom-ul!”, “Nu ne alungaţi din ţară!” etc.
9 aprilie 2014 | 
Un grup de activişti şi susţinători din cadrul Partidului Socialiştilor au protestat în faţa Ministerului Agriculturii împotriva politicilor promovate de actuala guvernare în domeniul sistemului medical. Protestatarii s-au arătat indignaţi de majorarea continuă a preţurilor la medicamente, de majorarea cu circa 15% a poliţei medicale, de calitatea proastă a serviciilor medicale oferite cetăţenilor în spitale.
7 aprilie 2014 | 
Un grup de activişti şi simpatizanţi din cadrul Partidului Socialiştilor au organizat o acţiune de protest în faţa Primăriei mun. Chişinău, în legătură cu starea ecologică deplorabilă din capitală. Protestatarii au scandat: “Vrem oraş verde!”, “Demisia Chirtoacă”! etc.
3 aprilie 2014 | 
Activiştii PSRM şi PCRM au organizat o acţiune de protest în faţa Parlamentului, prin care şi-au exprimat indignarea faţă de politica actualei guvernări şi au cerut dimisia Guvernului. Comuniştii şi socialiştii au pledat pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Leancă. Protestatarii au scandat: “Demisia”, “Jos Guvernul”, “Leancă marş afară”, “Ruşine!”.
26 martie 2014 | 
Organizaţia de tineret a Partidului Socialiştilor “Garda Tînără”, a organizat un protest în faţa Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, unde a avut loc şedinţa comisiilor parlamentare, prin care a propus autorităţilor să preia experienţa Europei de achitare a pensiilor. Tinerii au scandat: “Solicităm majorarea pensiilor!”, “Bătrânilor — un trai decent!”, “Nu genocidului!”, “Jos Buliga!”.
16 martie 2014 | 
Organizaţia de tineret a Partidului Socialiştilor “Garda Tînără” au organizat un flash-mob în cadrul căruia au cerut Academiei de Ştiinţe şi autorităţilor să nu demonteze monumentul dedicat eliberării Moldovei de ocupanţii germano-fascişti, instalat în centrul Chişinăului.
14 martie 2014 | 
Organizaţia de tineret a Partidului Socialiştilor “Garda Tînără” a organizat un flash-mob în faţa clădirii Parlamentului cu tema “Cadouri pentru deputaţi”.
4 martie 2014 | 
Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, au organizat o acţiune de protest în faţa Băncii Naţionale, împotriva majorării preţurilor la mărfuri şi servicii ca urmare a politicilor de depreciere a leului, promovate de Banca Naţională. De asemenea, socialiştii au cerut stabilizarea cursului valutar şi demiterea lui Dorin Drăguţanu, Guvernatorul Băncii Naţionale.
26 februarie 2014
Mai mulţi reprezentanţi şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor au organizat o acţiune de protest în faţa Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, unde au solicitat autorităţilor să returneze cetăţenilor compensaţiile, precum şi să înceteze jocurile pe piaţa valutară, care duc la creşterea preţurilor la produse şi servicii. Manifestanţii au scandat “Readuceţi compensaţiile!”, “Opriţi genocidul!”, “Solicităm returnarea imediată a compensaţiilor!”.
20 februarie 2014 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a convocat un briefing de presă în cadrul căruia a declarat că formaţiunea sa insistă ca în cel mai scurt timp să se desfăşoare o şedinţă specială a Parlamentului în care să fie discutată posibilitatea organizării unui referendum naţional cu privire la vectorul de dezvoltare şi integrare a Republicii Moldova.
18 februarie 2014 | 
Un grup de tineri ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova au plantat flori în gropile de pe străzile capitalei pentru a atenţiona asupra calităţii proaste a drumurilor din Chişinău. Tinerii au criticat dur modul în care primarul de Chişinău gestionează milioane de lei destinaţi construcţiei şi reparaţiei drumurilor.
10 februarie 2014 | 
Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că indiferent de acţiunile celor de la guvernare, socialiştii vor continua campania prin care vor organiza referendumuri în toate raioanele din Republica Moldova, asemenea celor care au fost desfăşurate în UTA Găgăuzia.
30 ianuarie 2014 | 
Membri şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, au organizat o acţiune de protest în faţa Primăriei mun. Chişinău unde au solicitat examinarea chestiunilor referitoare la Termocom, tarife şi plata compensaţiilor. Manifestanţii au purtat pancarte şi au scandat: “Nu bugetului antisocial!”, “Jos tarifele liberale!”.
29 ianuarie 2014 | 
Partidul Socialiştilor a organizat o acţiune de protest faţă de fluctuaţia pe piaţa valutară din Republica Moldova şi deprecierea leului. Socialiştii au îndemnat conducerea Băncii Naţionale a Moldovei "urgent să se implice cu scopul de a stabiliza situaţia de pe piaţa valutară, combaterea manipulărilor efectuate în favoarea intereselor unor persoane sau grupuri de persoane şi în defavoarea populaţiei.
17 decembrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul socialist, Ion Ceban impreuna cu juriştii PSRM au acuzat Primăria mun. Chişinău şi Curtea de Apel de complicitate în cazul unor acte de corupţie, ultimul dintre care vizează construcţia unui bloc administrativ nou pentru Curtea de Apel Chişinău pe strada Teilor nr. 4 din capitală dar şi alte ilegalităţi. Potrivit lui Ion Ceban, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a făcut promisiuni în gol şi a făcut tot posibilul ca aceste construcţii să nu fie stopate.
5 decembrie 2013 | 
Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor din Moldova, au îndemnat în cadrul unei acţiuni de protest lîngă Curtea Constituţională, să nu modifice denumirea limbii de stat din moldovenească în română. Protestatarii au scandat “Moldova! Moldovei! Moldovenească!”, “Nu modificaţi Constituţia!”, “Protejaţi Constituţia!”.
4 decembrie 2013 | 
Membrii PSRM, alături de mai mulţi susţinători socialişti au organizat o acţiune de protest în faţa Ministerului Agriculturii, în cadrul căreia s-au pronunţat împotriva politicilor antisociale promovate de actuala guvernare în proiectul Bugetului de stat pentru anul 2014 şi au cerut deputaţilor modificarea acestor documente. Socialiştii au scandat lozinci: “Medicină pentru toţi!”, “Nu bugetului antisocial!”, “Stop majorării preţurilor în medicină!”.
3 decembrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon şi deputatul socialist Zinaida Greceanîi au criticat dur proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2014 pentru faptul că nu creează condiţii pentru agenţii economici autohtoni şi depinde prea mult de granturile şi creditele externe. “Povara fiscală în RM este deja cea mai mare printre ţările din regiune şi CSI, deşi economia nu a finalizat etapa tranziţie”, a menţionat Dodon.
2 decembrie 2013 | 
Partidul Socialiştilor a organizat un protest în faţa Primăriei mun. Chişinău, la care şi-a manifestat nemulţumirea faţă de buget şi alte decizii de pe ordinea de zi a Consiliului Municipal. Protestatarii au cerut să fie anulate toate deciziile privind arenda terenurilor şi penalizarea persoanelor care au comis încălcări financiare. Protestatarii au scandat: “Nu bugetul antisocial!”, “Stop construcţii ilegale!”, “Întoarceţi pămînturile oraşului!” şi “Afară Chirtoacă!”.
28 noiembrie 2013 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că va intensifica acţiunile sale de informare a cetăţenilor cu privire la riscurile acţiunilor guvernării, dacă Acordul de Asociere cu UE va fi semnat la Vilnius. Socialistul a ţinut să critice dur acţiunile conducerii ţării, menţionînd că a fost amplificată instabilitatea politică, crearea conflictelor artificiale în zona de securitate, precum şi înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă şi statele din CSI.
25 noiembrie 2013 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă, proiectul “Conceptului de Federalizare a Republicii Moldova”. Potrivit lui Dodon, federalizarea Moldovei nu are alternativă, deoarece problema transnistreană joacă un rol fundamental în identificarea perspectivei ţării noastre. “Este necesar un nou impuls în dezvoltarea procesului de negocieri, fie chiar şi unul care ne-ar readuce la varianta veche, uitată, dar modificată — federalizarea ţării, despre care a declarat în repetate rînduri PSRM”, a declarat socialistul.
21 noiembrie 2013
În cadrul unui briefing de presă, liderul socialiştilor Igor Dodon, a lansat iniţiativa semnării unui Pact Pentru o Moldovă Modernă, Economic Puternică, Independentă şi Suverană. Dodon a îndemnat forţele sănătoase din societatea moldovenească să se alăture acestei iniţiative în vederea contracarării fărădelegilor comise de actuala guvernare în domeniul economic, social şi politic, precum şi pentru crearea unui viitor prosper al Moldovei în cadrul Uniunii Vamale, iar în perspectivă, în cadrul Uniunii Euro-Asiatice.
20 noiembrie 2013
Oponenţii integrării europene a Moldovei au desfăşurat o acţiune de protest lîngă reprezentanţa Uniunii Europene la Chişinău, solicitînd publicarea textului Acordului de Asociere RM-UE. Protestul a fost organizat de Mişcarea populară “Rodina — Uniunea Eurasiatică”, Organizaţia “Sunt moldovean şi vorbesc moldoveneşte”, “Liga tineretului rus”, Organizaţia de tineret a PSRM “Garda tînără” şi Partidul “Patrioţii Moldovei”. La evenimente au participat cca 200 de manifestanţi şi au scandat “UE — închisoarea naţiunilor!”, “Parteneriatul Estic al UE — mormîntul Moldovei!”.
31 octombrie 2013
Campania socială “Moldova are nevoie de Altceva!”, iniţiată de PSRM, a fost lansată în trei raioane ale ţării: Bălţi, Căuşeni şi Basarabeasca. “Cetăţenii nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă în Republica Moldova în ultimii ani. Haosul, sărăcia, corupţia, banditismul şi dispariţia satelor nu este ceea ce vor cetăţenii. Oamenii vor Altceva, ei vor ordine, bunăstare, pace şi încredere în ziua de mâine”, a declarat liderul socialiştilor Igor Dodon.
29 octombrie 2013 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că acţiunea din 3 noiembrie curent reprezintă o tentativă a guvernării de a simula susţinerea vectorului integrării europene de către populaţie. “Ceea ce se va întîmpla pe 3 noiembrie va fi o farsă organizată cu cheltuieli de milioane şi cu metode dictatoriale. Ştiu numeroase exemple concrete cînd pedagogii din şcoli sunt forţaţi de administraţie să participe la acest miting”, a spus Dodon.
28 octombrie 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a cerut în cadrul acţiunilor de protest de la primăria Chişinău, transparenţa deciziilor şi a acţiunilor funcţionarilor şi a consilierilor primăriei. Circa 50 de manifestanţi au scandat “Opriţi distrugerea oraşului!”, “Stop construcţiilor ilegale!”, “Nu construcţiilor pe trotuar!”.
24 octombrie 2013
Partidului Socialiştilor au organizat o acţiune de protest în faţa Primăriei mun. Chişinău, în cadrul căreia au condamnat instanţele de judecată care nu doresc să înregistreze grupul de iniţiativă de organizare a referendumului pentru demiterea primarului de Chişinău, deşi pentru aceasta au fost întrunite toate condiţiile necesare. Socialiştii au scandat lozinci: “Referendum”, “Opriţi distrugerea oraşului!”, “Demisia Chirtoacă!”.
21 octombrie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că formaţiunea sa “va susţine orice acţiune legală care va duce la demiterea actualei guvernări corupte şi incompetente”. Totodată, socialiştii sunt gata să răspundă pozitiv şi la apelul preşedintelui PCRM Vladimir Voronin, de a crea un front comun în campania politică împotriva alianţei de guvernare.
15 octombrie 2013
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost examinate mai multe chestiuni organizatorice. În mod special socialiştii au votat unanim decizia de a susţine în Parlament moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Leancă şi de a acorda vot de neîncredere acestui cabinet de miniştri.
9 octombrie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul socialiştilor, deputatul Igor Dodon, a declarat că preţul mult prea ridicat al euro este rezultatul unui complot între bănci şi conducerea BNM. “Pe parcursul ultimilor luni Banca Naţională a intervenit masiv în piaţa valutară cumpărînd valută, ceea ce a condus la creşterea cererii pe piaţa valutară şi la majorarea cursului de schimb la cele mai importante valute străine. Acest lucru nu putea fi întîmplător, este vizibilă o schemă clară de majorare intenţionată a preţului pentru euro în Moldova”, a spus deputatul.
8 octombrie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a anunţat încheierea campaniei de colectare a semnăturilor chişinăuenilor care susţin ideea organizării unui referendum municipal pentru demiterea primarului, Dorin Chirtoacă. Potrivit lui Dodon, au fost colectate peste 90.000 de semnături în mai puţin de trei luni de zile.
3 octombrie 2013 | 
Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai PSRM, au organizat un miting de protest în faţa Guvernului, pentru a-şi exprima indignarea vizavi de afacerile dubioase în jurul Băncii de Economii. Socialiştii au solicitat audierea de urgenţă în Parlament a prim-ministrului, Iurie Leancă, pe cazurile de privatizare a BEM, a Aeroportului Internaţional Chişinău şi altor instituţii care urmează a fi supuse înstrăinării. Manifestanţii au scandat lozinci: “Reîntoarceţi Banca poporului!”, “Vinovaţii la răspundere!”, “Stop priHvatizare!”.
30 septembrie 2013 | 
Membri şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor au protestat în faţa clădirii Băncii Naţionale a Moldovei unde şi-au exprimat nemulţumirea faţă de fluctuaţia leului în raport cu valutele străine. Ei au scandat lozinci, precum: “Stabilizaţi leul!”, “Opriţi devalorizarea leului!”, “Nu creşterii preţurilor!”
26 septembrie 2013 | 
Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai PSRM, au organizat un miting în faţa Primăriei municipiului Chişinău în cadrul căruia au cerut înregistrarea în ordinea de zi a şedinţei Consiliului municipal a chestiunii cu privire la organizarea referendumului de demisie a primarului general de Chişinău Dorin Chirtoacă. Manifestanţii au scandat “Vrem Referendum!!”, “Întoarceţi pămîntul chişinăuienilor!”, “Opriţi priHvatizarea pămîntului!”
23 septembrie 2013 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul unui briefing de presă, că susţine trimiterea în demisie a actualei guvernări şi este gata să se alăture oricăror acţiuni în acest sens, referindu-se la preconizatele proteste ale Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. “Dacă voi sunteţi cu adevărat revoluţionari, atunci explicaţi de ce sunteţi alături de cei de la guvernare? Haideţi să facem o revoluţie cinstită”, a declarat Igor Dodon.
28 iunie 2013 | 
Organizaţia de tineret a Partidului Socialiştilor, Garda Tînără, a organizat o acţiune de protest în faţa Palatului Republicii, cerînd demisia actualului ministru al educaţiei, Maia Sandu. Activiştii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de politica promovată de Ministerul Educaţiei în sistemul de învăţămînt. “Suntem nemulţumiţi de faptul că în acest an pentru camerele de luat vederi s-a cheltuit 7,3 mil. lei în locul celor 3 promise. Doamna Sandu! Ministerul Educaţiei trebuie să fie condus de un ministru tehnocrat, dar nu de un economist de specialitate, cum sunteţi Dvs.!”, a declarat activistul Nichita Ţurcan. Protestatarii au scandat lozinci precum: “Nu terorii asupra copiilor!”, “Sandu — demisie!”.
27 mai 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon a făcut un apel către liderii politici parlamentari de a lua o decizie comună responsabilă şi transparentă de instituire a unui Guvern tehnocrat. “În mod special ne adresăm către Partidul Comuniştilor să susţină această iniţiativă cu impact social, ca unica alternativă faţă de Alianţa antipopulară”, a specificat Dodon. Potrivit lui, reanimarea unui Guvern “frate-politic cu AIE-2” va avea soarta AIE-2 iar liderii partidelor vor răspunde în faţa cetăţenilor pentru consecinţele conflictelor şi dezastrului care se vor produce.
1 mai 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a organizat un Marş al Unităţii şi Demnităţii Sociale, eveniment la care au participat reprezenţanţii PSRM din întreaga republică. Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că în continuare, socialiştii pledează pentru organizarea unui referendum cu privire la demisia lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar general al capitalei pentru că “el a adus Chişinăul la o situaţie catastrofală”. Socialiştii au anunţat că la funcţiile de conducere în stat trebuie promovaţi tinerii — nu prin declaraţii, ci prin fapte. Aceasta va fi prioritatea numărul unu a PSRM la toate scrutinile electorale din viitor.
23 aprilie 2013 | 
Mai mulţi reprezentanţi socialişti în frunte cu Organizaţia “Garda Tînără” au organizat o acţiune de protest în faţa sediului Primăriei mun. Chişinău, în cadrul căreia şi-au manifestat dezacordul faţă de activitatea “Termocom”-ului. Cei prezenţi la acţiunea de protest au cerut anularea datoriilor istorice ale cetăţenilor faţă de “Termocom”, obligarea “Termocom”-ului să încheie contracte cu fiecare consumator şi să monteze în fiecare apartament contoare individuale pentru agentul termic şi demiterea directorului întreprinderii. În timpul acţiunii protestatarii au scandat: “Termocom — opriţi furturile!”, “Jos tarifele liberale!”.
16 aprilie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a reiterat că în cadrul discuţiei pe care a purtat-o cu Vlad Filat privind votul socialiştilor nu a identificat motive pentru care l-ar vota la funcţia de prim-ministru. Chiar dacă acum o săptămână a anunţat că socialiştii vor vota doar un prim-ministru tehnocrat şi optează pentru înlocuirea istoriei române cu istoria Moldovei, liderul PSRM susţine că decizia finală va fi luată pe 24 aprilie în cadrul şedinţei Consiliului Republican al Partidului Socialiştilor. Totodată, socialistul susţine că îşi doreşte o guvernare tehnocrată, necoruptă, constituită pe criterii de profesionism şi patriotism moldovenesc.
3 aprilie 2013 | 
Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon l-a atenţionat pe primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă, să nu se joace cu focul şi asta deoarece a trecut o lună de zile de cînd a fost depusă cererea la Judecătoria sect. Centru, cu privire la organizarea referendumului pentru demiterea primarului de Chişinău. “La această etapă noi nu avem nici un semnal de la judecată, în ceea ce ţine de semnarea dosarului nostru. Vrem să îl preintîmpinăm pe Chirtoacă şi persoanele care încearcă să tergiverseze acest lucru. Dacă întradevăr nu se teme şi nu are frică de opinia cetăţenilor, atunci să nu se implice în examinarea acestui dosar”, a declarat Dodon.
2 aprilie 2013 | 
Organizaţia de tineret a Partidului Socialiştilor “Garda Tînără” a organizat o acţiune de protest în faţa Primăriei mun. Chişinău, în cadrul căreia au îndemnat aleşii locali să nu voteze pentru un buget antisocial. Cei peste 50 de manifestanţi au purtat pancarte şi au scandat “Ajunge să furaţi!”, “Chirtoacă trebuie să răspundă în faţa legii!”, “Nu bugetului antisocial!”. Totodată, tinerii au cerut primarului să raporteze unde au dispărut 300 mil. de lei din bugetul anilor 2010–2012.
28 martie 2013
Organizaţia “Garda Tînără” a organizat la Bălţi o acţiune de protest pe marginea deciziei Consiliului municipal Bălţi cu privire la majorarea costului călătoriei în transportul public. “Este un adervărat jaf! Părinţii noştri, bunicile, buneii nu mai sunt capabili să achite facturile. Ce se întîmplă cu infrasctructura noastră, uitaţi-vă la starea drumurilor? Anual se alocă zeci de milioane pentru reparaţia drumurilor”, a declarat indignat un manifestant. Acţiune de protest a fost desfăşurată în paralel cu şedinţa consiliului municipal.
21 martie 2013
Organizaţia de tineret a Partidului Socialiştilor a organizat o acţiune de protest în cadrul căreia a împărţit deputaţilor broşuri şi le-au cerut să introducă pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului proiectul de lege elaborat de PSRM cu privire la majorarea pensiilor. Liderul socialiştilor, unul din autorii proiectului, Igor Dodon a spus că “pensiile trebuie să fie majorate în două etape cu 20%”.
19 martie 2013
Mai mulţi membri ai Partidului Socialiştilor împreună cu un grup de susţinători au protestat în faţa Ministerului Afacerilor Interne împotriva creşterii criminalităţii şi banditismului în Moldova, generate de promovarea unor reforme sterile şi periculoase de către actuala guvernare. Socialiştii au scandat lozinci “Vrem ordine în ţară” “Nu distrugeţi poliţia”, “Stop criminalităţii”, “Stop reformelor sterile din cadrul MAI”.
15 martie 2013
Membrii Partidului Socialiştilor împreună cu un grup de susţinători au organizat o acţiune de protest în faţa Primăriei Chişinău împotriva demolării monumentelor istorice şi de arhitectură, precum şi a construcţiilor neautorizate. “Dacă Chirtoacă rămîne încă doi ani la cîrma Primăriei, patrimoniul cultural-istoric al capitalei riscă să dispară”, a afirmat Vlad Batrîncea, membru al executivului PSRM, îndemnînd chişinăuienii să participe activ la referendumul pentru revocarea primarului general.
13 martie 2013 | 
Un grup de activişti ai Partidului Socialiştilor şi ai Organizaţiei “Garda Tînără” au organizat un protest în faţa clădirii Ministerului Agriculturii. Protestatarii au cerut majorarea cu 20 la sută a pensiilor pentru toate categoriile de pensionari. Manifestanţii au venit echipaţi cu afişe şi au strigat lozici precum: “Nu vă bateţi joc de oameni!” “Respectaţi drepturile pensionarilor!”şi “Vrem o viaţă decentă!”.
Parlamentul Republicii Moldova a demis Guvernul condus de Vlad Filat
5 martie 2013
Pe 5 martie 2013, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de neîncredere Guvernului în frunte cu prim-ministrul, Vlad Filat. Votul de neîncredere a fost exprimat de 54 de deputaţi, inclusiv 34 din partea Partidului Comuniştilor, 15 — din partea Partidului Democrat, 3 — din partea grupului socialiştilor şi doi deputaţi independenţi[]
4 martie 2013 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon a declarat într-o conferinţă de presă că formaţiunea pe care o conduce va vota pentru moţiunea de cenzură aplicată Guvernului Filat II. Socialistul a criticat activitatea actualului cabinet de miniştri şi afirmă că nu a făcut nimic pentru rezolvarea problemelor, ci din contra situaţia din ţară s-a agravat. În acelaşi timp, socialistul şi-a reiterat poziţia pentru un Guvern technocrat din oameni profesionişti.
19 februarie 2013 | 
Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon a declarat într-o conferinţă de presă că există două soluţii care pot schimba radical situaţia politică actuală: sau un guvern tehnocrat, sau alegeri anticipate. “Partidele din AIE nu vor mai lua niciodată majoritatea. Dacă anul trecut PL, PLDM şi PD încă au mai fi avut şanse să revină la guvernare, de acum încolo — şanse nu au deloc. Formaţiunile din AIE s-au autocomprimis iremediabil şi următoarea guvernare, de după alegeri, va fi de stînga”, a menţionat Dodon.
13 februarie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele socialiştilor, Igor Dodon a declarat că referendumul privind demiterea primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, se va desfăşura la sfîrşitul primăverii sau, maximum, la începutul toamnei. Potrivit lui, “pe data de 26 februarie va fi constituită echipa de iniţiativă care va pune în discuţie şi va elabora un plan de acţiuni privind desfăşurarea referendumului” iar “după constituirea echipei de iniţiativă şi înregistrarea ei la CEC, se va purcede la colectarea celor 65–70 mii de semnături pentru demiterea primarului”.
8 februarie 2013
Mai mulţi activişti din “Garda tînără” a socialiştilor au organizat o acţiune de protest în faţa Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Socialiştii au solicitat conducerii ANRE să ia atitudine faţă de scumpirile în lanţ a carburanţilor care se produc în ultimele săptămîni. “Guvernanţii vor să compenseze deficitul financiar din contul majorării accizelor şi a impozitelor, însă efectul advers al acestei politici este majorarea preţurilor la aproape toate produsele”, au declarat socialiştii.
6 februarie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul socialiştilor Igor Dodon şi deputaţii Zinaida Greceanîi şi Ion Ceban au declarat că situaţia în domeniul social-economic este extrem de gravă. În acest sens, Igor Dodon a spus că în mod prioritar este necesar de revizuit esenţial politica bugetar fiscală; de stabilit prin lege termenele de garanţie pentru firmele constructoare de drumuri şi revenirea la compensaţiile nominative pentru mai multe categorii de populaţie.
24 ianuarie 2013
Organizaţia de tineret a Partidului Socialiştilor “Garda Tînără” a desfăşurat o acţiune de protest lîngă Primăria mun. Chişinău, chemînd societatea la formarea unui grup de iniţiativă pentru demiterea primarului capitalei, Dorin Chirtoacă. Circa 50 de activişti purtînd drapele ale organizaţiei şi pancarte au scandat “Chirtoacă i-a minţit pe chişinăuieni!”, “Demisie!”. Manifestanţii i-au propus edilului să mute toate gările auto în afara oraşului ca să evite ambuteiajele şi să plece benevol din funcţie, fără să aştepte referendumul de demitere.
11 decembrie 2012
Organizaţia de tineret “Garda Tînără” a Partidului Socialiştilor a organizat o acţiune de protest la Chişinău, cerînd demiterea ministrului Tineretului şi Sportului, Ion Ceban. Tinerii au purtat drapele ale organizaţiei, pancarte cu lozinci, şi au scandat “AIE a minţit tinerii”, “Promisiuni false ale unui Guvern fals”, etc. Activistul Valeri Gagauz a opinat că AIE le-a făcut tinerilor multe promisiuni, dar venind la guvernare le-a uitat pe toate imediat, de aceea gardiştii au venit să ceară demiterea ministrului tineretului, care “nu a făcut nimic pentru tineri”.
4 decembrie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Socialiştilor a prezentat un set de soluţii alternative de dezvoltare social-economică pentru Republica Moldova. Printre soluţii, socialiştii propun federalizarea ţării şi împiedicarea activităţii partidelor care duc la pierderea statalităţii. O altă soluţie prevede ca prejudiciile economice cauzate de deciziile unor judecători să fie achitate de către judecătorii vinovaţi, iar deputaţii, miniştrii şi viceminiştrii, care nu prezintă declaraţiile pe venit, să nu mai poată candida în viitor.
13 noiembrie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, activiştii din organizaţia “Garda Tînără” a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, au criticat dur acţiunile alianţei de guvernare în domeniul tineretului. Tinerii au criticat bugetul pentru anul 2013, aprobat de Parlament, calificîndu-l drept unul antisocial şi îndreptat împotriva tinerilor. Reprezentanţii din “Garda Tînără” au menţionat că au elaborat un set de iniţiative legislative menite să sporească garanţiile sociale ale tinerilor s.a.
25 octombrie 2012 | 
Membrii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, precum şi activiştii aripei de tineret a formaţiunii “Garda Tînără” au organizat o acţiune de protest în faţa Primăriei mun. Chişinău. Acţiunea a fost îndreptată împotriva demolării monumentelor de istorie şi arhitectură, a construcţiilor ilegale, şi în special împotriva distrugerii parcului din scuarul centrului de afaceri Kentford. Manifestanţii aveau pancarte cu inscripţia “Opriţi distrugerea Chişinăului”.
18 septembrie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, membrul comitetului Executiv al Partidului Socialiştilor, Vlad Bătrîncea, a declarat că în şedinţa CMC din 17 septembrie, la propunerea socialiştilor a fost redenumită strada Alexandru Ioan Cuza în Belski. “Partidul Socialiştilor nu vine cu anumite condiţionări. Noi nu am condiţionat proiectul de negociere. Noi am spus, dacă susţineţi proiectele noastre noi le susţinem pe ale voastre”, a spus Bătrîncea. Totodată, membrul socialiştilor a menţionat că primarul general, Dorin Chirtoacă minte atunci cînd spune că strada Cuza Vodă din capitală nu a fost redenumită. “El ştie bine care este adevărul. Singur a participat la asta”, a specificat Vlad Bătrîncea.
19 iulie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a calificat poziţia autorităţilor în raport cu producătorii agricoli drept un “genocid fiscal” şi le cere acestora să anuleze politica fiscală pentru anul 2013, iar în colaborare cu sindicatele şi patronatele să elaboreze un nou document în acest sens. Tototdată, liderul socialiştilor, Igor Dodon a declarat că PSRM este dispus să susţină logistic agricultorii pentru ca aceştia să organizeze proteste masive împotriva politicii fiscale a autorităţilor.
11 iulie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon a anunţat că formaţiunea sa a demarat pregătirile pentru un referendum de demitere a primarului mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă. Igor Dodon a propus formarea în luna septembrie a unui grup de iniţiativă care să colecteze semnăturile necesare iniţierii referendumului, astfel încât acesta să aibă loc la sfârşitul toamnei — începutul iernii.
5 iulie 2012 | 
Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon a anunţat în cadrul unui briefing că moţiunea de demitere a ministrului educaţiei Mihail Şleahtiţchii, lansată de socialişti a fost semnată suplimentar de încă doi deputaţi — Vadim Mişin şi Tatiana Botnariuc. “Negocierile continuă. Sperăm că şi comuniştii se vor trezi şi vor susţine moţiunea, dar negociem mai intens cu Partidul Democrat. Chiar acum am vorbit cu domnul Dumitru Diacov care a reacţionat destul de pozitiv la propunerea socialiştilor”, a declarat Dodon.
13 iunie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul socialiştilor Igor Dodon a declarat că Guvernul şi-a asumat angajamente faţă de FMI a căror realizare poate avea consecinţe economice şi sociale grave, guvernarea este incapabilă să asigure promovarea politicii economice cuvenite şi să organizeze gestionarea eficientă a încasărilor bugetare. Preşedintele PSRM a spus că s-ar putea să existe şi alte angajamente dubioase ale Alianţei pentru Integrare Europeană de guvernământ, despre care publicul larg nu cunoaşte deocamdată nimic.
7 iunie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul socialiştilor Igor Dodon i-a acuzat pe comunişti şi pe democraţi de indiferenţă faţă de introducerea în şcoli a “istoriei românilor”. Moţiunea socialiştilor de demitere a ministrului educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, nu a fost sprijinită nici de PCRM, nici de PD. În legătură cu această situaţie, Igor Dodon i-a acuzat de indiferenţă ideologică şi identitară pe colegii săi din Parlament. Potrivit socialiştilor, în şcolile din Republica Moldova trebuie să fie predată nu “Istoria românilor”, ci “Istoria Moldovei”, istoria acestei ţări, aşa cum se obişnuieşte în alte ţări europene.
5 iunie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele socialiştilor Igor Dodon împreună cu consilierii municipali Elena Danu şi Piotr Donţov au vorbit despre situaţia dificilă în domeniul transportului public din municipiul Chişinău. Socialiştii au lansat şi cîteva soluţii de redresare a situaţiei printre care: schimbarea începînd cu data de 01.01.2013 a structurii parcului care deserveşte persoanele în raza municipiului în raport de 50% microbuze şi 50% autobuze cu capacitate mare şi foarte mare şi înăsprirea condiţiilor şi cerinţelor faţă de şefii microbuzelor şi autobuselor.
30 mai 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul socialiştilor Igor Dodon a declarat că formaţiunea sa va lucra în următoarele luni pentru elaborarea unui program alternativ de dezvoltare economică. “Dacă situaţia economică nu se va schimba, Guvernul nu va putea achita salariile şi pensiile cetăţenilor. Din acest motiv, la Congresul partidului am decis ca în următoarele luni PSRM să elaboreze un program alternativ de dezvoltare a economiei şi să vină cu un cabinet pentru implementarea lui”, a spus Dodon. Liderul socialiştilor a anunţat că din echipă vor face parte miniştri din Guvernele Tarlev şi Grecianîi.
22 mai 2012 | 
Organizaţia de tineret “Garda Tânără” a Partidului Socialiştilor din Moldova a organizat o acţiune de protest în faţa Ministerului Afacerilor Interne, cerînd demiterea ministrului Alexei Roibu. Tinerii au purtat drapele ale partidului şi ale Moldovei, precum şi pancarte cu lozinci “Socialiştii cer demiterea ministrului MAI!”, “MAI- cel mai corupt minister din Moldova!”, au scandat “Vrem ministru competent!”, “Jos Roibu!” etc. Manifestanţii au avertizat că îşi vor continua protestele până Roibu va demisiona.
16 mai 2012 | 
Circa 30 de reprezentanţi ai Organizaţiei de tineret “Garda Tânără” a Partidului Socialiştilor l-au îndemnat pe Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, să se ocupe de rezolvarea problemelor capitalei, nu să facă politică. Activiştii dezaprobă dispoziţia edilului privind coborârea tuturor drapelelor pe 16 mai în semn de doliu, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la “anexarea Basarabiei de către Rusia ţaristă”. “Pentru Moldova, aceasta nu este o zi de doliu, ci una a eliberării de sub jugul otoman”, a declarat un protestatar.
3 mai 2012 | 
Aripa de tineret a Partidului Socialiştilor “Grada Tânără” a organizat o acţiune de protest lîngă sediul Ministerului Afacerilor Interne, cerînd demiterea ministrului Alexei Roibu. Manifestanţii purtau în mâni drapele şi pancarte cu lozinci “Omoruri +33,3%”, “Jafuri +40%”, “Violuri +36,4%”, “Jos Roibu!”. Tinerii susţin că Roibu, şi nu colaboratorii MAI se fac vinovaţi de aceste rezultate, şi îi cer ministrului să demisioneze de bună voie.
25 aprilie 2012 | 
Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon a declarat într-o conferinţă de presă că situaţia criminogenă din ţară este atît de gravă, încît niciun cetăţean nu se mai poate afla în siguranţă. “Este evident că actualul ministru Alexei Roibu nu este capabil să gestioneze competent ministerul, de aceea urmează să-şi dea personal demisia, sau să fie demis de către conducerea Guvernului”, a opinat Dodon. Potrivit lui, în ultima perioadă, comisariatele de poliţie, secţiile, sectoarele şi posturile de poliţie nu au fost renovate şi nu dispun de dotarea corespunzătoare cerinţelor actuale, pe cînd banii necesari pentru aceste necesităţi sunt cheltuiţi pentru renovarea sediului MAI şi crearea comodităţilor conducerii ministerului respectiv.
11 aprilie 2012 | 
Partidul Socialiştilor propune federalizarea Republicii Moldova în vederea readucerii regiunii transnistrene în componenţa ţării, despre aceasta a anunţat liderul formaţiunii Igor Dodon în cadrul unei conferinţe de presă. Al doilea pas pentru reintegrarea ţării, după părerea lui Dodon, ar fi elaborarea unei Concepţii de conciliere naţională, care să asigure creşterea reciprocă a încrederii elitelor politice, a populaţiei, a agenţilor economici de pe malurile Nistrului. Documentul ar fi menit să restabilească şi să consolideze contactele şi relaţiile între Chişinău şi Tiraspol prin metoda “paşilor mici”.
3 aprilie 2012 | 
Liderul socialiştilor, Igor Dodon a declarat la un briefing de presă că a făcut un apel către toate partidele de opoziţie să consolideze puterile în vederea elaborării legii opoziţiei. El a avut întrevederi şi consultări prealabile cu liderii unor partide şi a convenit asupra acţiunilor ulterioare însă pînă la moment nu a avut o asemenea întrevedere cu PCRM. În alt context, Igor Dodon a declarat că formaţiunea sa este împotriva adoptării legii antidiscriminare. El a afirmat că multe ţări care au liberalizat regimul de vize cu Uniunea Europeană nu au adoptat legea antidiscriminare, şi aceasta face dovada incapacităţii Guvernului Moldovei de a se înţelege cu colegii din UE în privinţa acestei legi.
15 martie 2012 | 
Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon a convocat o conferinţă de presă după încheierea şedinţei extraordinare a Consiliului Republican al Partidului Socialiştilor. Dodon a declarat că membrii consiliului i-au solicitat ca decizia finală a socialiştilor privind alegerea preşedintelui ţării să fie anunţată de la tribuna Parlamentului pe data de 16 martie, înainte de iniţierea procedurii de vot a noul şef de stat. Totodată, liderul socialist a menţionat că a avut o întrunire cu Nicolae Timofti, înainte de şedinţa Consiliului PSRM în cadrul căreia candidatul AIE a fost supus celor 10 întrebări privind statalitatea ţării.
22 februarie 2012 | 
Liderul PSRM, Igor Dodon şi deputata Zinaida Greceanîi au declarat într-o conferinţă de presă că “acţiunile AIE din ultimii doi ani se caracterizează prin creşterea sfidătoare a cotelor impozitelor şi sancţiunilor pentru agenţii economici, reducerea continuă a alocărilor bugetare pentru protecţia socială a populaţiei, precum şi incapacitatea de a alege şeful statului. Aceste regrese au adus bugetul ţării în prag de colaps, iar populaţia la un nivel de trai foarte scăzut”. PSRM cere păstrarea proprietăţii statului în sectoarele strategice şi stoparea proceselor de înstrăinare a mai multor întreprinderi.
21 februarie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul socialiştilor Igor Dodon a declarat că va participa la negocierile cu Alianţa pentru Integrare Europeană doar atunci cînd AIE îşi va înainta candidatul apartinic comun la funcţia de preşedinte. “Avem temeiul să bănuim că liderii din AIE, sau unii dintre ei, au pornit deja mecanismul declanşării alegerilor anticipate, de aceea Partidul Socialiştilor va intra în timpul cel mai apropiat în campania pre-electorală, cu un mesaj foarte dur faţă de iresponsabilitatea şi incompetenţa actualei guvernări”, a spus Dodon.
3 februarie 2012
Partidul Socialiştilor împreună cu aripa tînără a formaţiunii “Garda tînără” a organizat o acţiune de protest numită “Politica antisocială a Alianţei”, care a avut loc în faţa Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia. Oamenii au protestat împotriva tarifelor înalte şi a condiţiilor de trai indecente şi au chemat Alianţa să-şi depună demisia în cazul în care nu-şi onorează obligaţiunile asumate faţă de popor.
2 februarie 2012 | 
Aripa tînără a Partidului Socialiştilor “Garda Tînără” au organizat în faţa clădirii Consiliului raional Orhei o acţiune de protest împotriva Alianţei pentru Integrare Europeană. La protest au participat în jur de 50 de persoane, care scandau “Jos Alianţa!”, “Nu tarifelor majorate!”. “Conducerea ţării nu face nimic, totul se scumpeşte, tarifele se majorează. La noi în Orhei este cel mai înalt tarif la apă în ţară, însă mai trebuie să achităm căldura, electricitatea. De unde să luăm bani, dacă salariile şi pensiile sînt mizere?”, s-a întrebat un protestatar.
1 februarie 2012 | 
Partidul Socialiştilor împreună cu aripa tînără a formaţiunii “Garda tînără” a organizat o acţiune de protest în faţa Consiliului Raional din oraşul Drochia. “Poporul a obosit de haosul politic din ţară, de creşterea constantă a preţurilor şi de reducerea sistematică a ajutorului social”, au scandat protestatarii. De asemenea, manifestanţii au criticat dur conducerea raionului, reprezentată de membrii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană.
25 ianuarie 2012 | 
Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că formaţiunea sa a elaborat un proiect de lege, care prevede organizarea unei noi tentative de alegere a şefului statului în Parlament pe 29 februarie. Potrivit lui, proiectul de lege va fi transmis în Parlament pentru a putea fi examinat. “De asemenea, noi venim cu propunerea ca să fie creat un Comitet anti-criză al societăţii civile, care va identifica soluţii pentru alegerea şefului statului”, a spus Dodon.
17 ianuarie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Socialiştilor, deputatul Igor Dodon a făcut o declaraţie publică prin care a cerut numirea datei alegerii preşedintelui, care să se producă nu mai târziu de luna februarie. De asemenea, PSRM vine cu o iniţiativă de modificare a Codului Electoral, privind procedura de alegere a deputaţilor în Parlament, precum şi cu propunerea de a organiza concomitent cu alegerile anticipate — un referendum, privind simplificarea procedurii de alegere a Preşedintelui ţării.
13 ianuarie 2012
Tineretul din Partidul Socialiştilor a desfăşurat o acţiune de protest în faţa Parlamentului, cerînd demisia speakerului Marian Lupu şi a Alianţei de guvernare. Protestatarii scandau “Jos Alianţa!”, “Jos Lupu!”, “Sărăcie, minciună, regres!”, “Stop uzurparea puterii!”. “Liderii coaliţiei de guvernare nu au făcut nimic timp de trei ani şi nici nu întreprind nimic pentru depăşirea crizei”, a declarat un participant la protest.
12 ianuarie 2012 | 
Aripa de tineret a Partidului Socialiştilor “Garda tînără” a desfăşurat o acţiune de protest în faţa Guvernului, cerînd demisia acestuia şi a Alianţei pentru Integrare Europeană. Peste 20 de protestatari au scandat “Nu promisiunilor false!”, “Nu guvernării mincinoase!”, “Nu distrugerii Moldovei!”, “Moldova rămîne săracă!”.
6 decembrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul Igor Dodon a declarat că nu susţine introducerea cotei de 12% la impozitul pe profit, aşa cum este planificat în politica bugetar-fiscală pentru anul 2012, ci propune menţinerea cotei zero pe o perioadă de încă cinci ani. Totodată, deputatul Zinaida Greceanîi, a remarcat că “autorităţile au dat dovadă de incompetenţă în administrarea fiscală şi vamală şi de incapacitatea de a folosi raţional fondurile interne şi externe”. În opinia ex-premierului, “bugetul pentru anul 2012 este unul antisocial, fapt ce va afecta negativ cetăţenii RM”.
23 noiembrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, ex-deputatul comunist Igor Dodon intenţionează să înainteze în timpul apropiat o iniţiativă legislativă cu privire la modificarea procedurii de alegere a deputaţilor Parlamentului. El a spus că una din problemele majore este “dependenţa politicienilor de şefi de partid, care îi includ pe listele electorale”. Potrivit lui Dodon, Moldova are nevoie de un sistem electoral mixt: jumătate din deputaţi să fie aleşi în baza listelor de partid, iar jumătate — pe circumscripţii uninominale. Dodon este convins că iniţiativa Partidului Socialiştilor, al cărui membru a devenit, va fi susţinută de majoritatea parlamentară.
20 mai 2010
Preşedintele de onoare al Partidului Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina”, Veronica Abramciuc, a criticat vehement la o conferinţă de presă ţinută la Agenţia “Info-Prim Neo”, intenţiile guvernării de a “ataca copiii şi drepturile lor la studii” afirmînd că proiectul Codului educaţiei nu poate fi acceptat în redacţia propusă de autori. “Proiectul Codului educaţiei demonstrează intenţia liberalilor de a înapoia populaţia”, a subliniat Abramciuc. Potrivit ei, Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” consideră că acest document, în redacţia actuală, are scopul să dezavantajeze sistemul de învăţământ şi să demită din funcţii unii director de şcoli pentru a prelua puterea în teritoriu. De asemenea, secretarul Partidului Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina”, Valentin Krîlov, s-a referit la drepturile minorităţilor la propria identitate şi la dreptul de a studia în limba maternă. El s-a arătat indignat că în noul Cod al educaţiei se specifică organizarea studiilor pentru reprezentanţii altor etnii dacă permit circumstanţele, lucru care, în viziunea lui Krîlov, este ilegal.
29 decembrie 2009
Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” a organizat o conferinţă de presă la sediul Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, cu genericul: “Poziţia Partidului Socialiştilor din Moldova «Patria-Rodina» cu privire la totalurile anului politic 2009”.
9 noiembrie 2009
Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” a susţinut o conferinţă de presă, în incinta Agenţiei Info-Prim Neo, în cadrul căreia a fost făcută o Declaraţie privind alegerile preşedintelui Republicii Moldova, preconizate pentru 10 noiembrie 2009.
30 septembrie 2009
Partidul Socialiştilor “Patria-Rodina” a organizat o conferinţă de presă, în incinta Agenţiei Infotag, cu genericul: “Programul de activitate al Guvernului R. Moldova. Viziunea Partidului Socialiştilor Patria-Rodina”.
Între interese şi compromis
3 aprilie 2002
Lideri ai 11 formaţiuni politice s-au întrunit la 3 aprilie curent la iniţiativa Alianţei Social Democrate pentru elaborarea unui program anticriză. Toţi liderii au calificat drept oportună iniţierea unui dialog între partidul de guvernămînt şi Partidul Popular Creştin Democrat, care ar putea fi mediat de celelalte formaţiuni politice[]

Arhiva

2016 [10]
2015 [1]
2014 [81]
2013 [49]
2012 [57]
2011 [9]
2010 [3]
2009 [9]
2003 [1]
2002 [2]
Alegeri [48]
Atitudinea faţă de guvernare