Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 8 aprilie 2011

|versiune pentru tipar|

Partidele şi mass-media sînt invitate să semneze Codul de conduită

Comisia Electorală Centrală invită partidele politice şi instituţiile mass-media să semneze Codul de conduită privind desfăşurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile locale generale din 5 iunie 2011. Codul de conduită reprezintă o convenţie încheiată între reprezentanţii partidelor, altor organizaţii social-politice pe de o parte şi reprezentanţii mass-media, pe de altă parte, privind modul de desfăşurare şi de reflectare a campaniei electorale, care exclude lezarea demnităţii şi imaginii concurenţilor electorali.

CEC a aprobat regulamentul privind reflectarea campaniei electorale

Comisia Electorală Centrală a aprobat Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile locale generale din 5 iunie 2011 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova. Documentul stabileşte modul de oferire a timpilor de antenă şi spaţiilor în ziare oferite pentru publicitate electorală contra plată, organizarea dezbaterilor electorale şi principiile de reflectare a campaniei electorale în instituţiile audiovizualului, presa scrisă, internet şi telefonie mobilă. Fiecare radiodifuzor care decide să se implice în reflectarea campaniei electorale trebuie să depună la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), în primele 7 zile de la aprobarea Regulamentului, o declaraţie privind politica editorială pentru campania electorală, iar instituţiile care nu vor reflecta campania electorală, trebuie să înştiinţeze CCA în acelaşi termen.

Pentru alegeri sînt necesare peste 58 milioane de lei

Comisia Electorală Centrală a aprobat Devizul de cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale generale din 5 iunie 2011, suma estimată constituind 58,262,251 lei, dintre care peste 17 milioane de lei vor fi necesare pentru turul doi al scrutinului. Din întreg devizul de cheltuieli, salarizarea funcţionarilor electorali constituie circa 70% (circa 41 milioane de lei).

PCRM invocă intenţii de fraudă

În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţi ai opoziţiei parlamentare au declarat că guvernarea a împiedicat implementarea Registrului electronic al alegătorilor pentru a frauda alegerile locale generale, iar Codul electoral a fost modificat fără a ţine cont de recomandările Consiliului Europei de a nu amenda legislaţia electorală înainte cu şase luni înainte de scrutin. Concomitent, reprezentanţii PCRM contestă legalitatea alegerii membrilor CEC şi a conducerii Comisiei. Reprezentanţii CEC susţin că birourile electorale din ţară nu dispun de infrastructura necesară pentru implementarea Registrului electronic şi nu poate fi asigurată securitatea conexiunilor şi a datelor. (după Infotag)

“Casa Noastră — Moldova” şi-a desemnat candidatul

Preşedintele Partidului “Casa Noastră — Moldova”, consilierul municipal Oleg Onişcenco, va candida la funcţia de primar al municipiului Chişinăului. Anunţul a fost făcut de Onişcenco în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în faţa sediului Primăriei capitalei.