Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 13 mai 2011

|versiune pentru tipar|

Procuratura ia la control situaţia din electorală

Procuratura Generală va ţine la control examinarea sesizărilor privind încălcarea legislaţiei electorale, încălcarea dreptului la vot şi împiedicarea cetăţenilor de a-şi exprima voinţa în mod independent. Procurorul General a expediat în adresa procurorilor teritoriali o instrucţiune metodologică prin care i-a atenţionat să asigure concentrarea la Procuratură a tuturor informaţiilor relevante despre încălcările legislaţiei electorale pentru alegerile locale generale din 5 iunie şi să decidă examinarea acestora în regim prioritar. În document se arată că, organele Procuraturii sunt obligate să examineze sesizările privind încălcările legislaţiei electorale şi să intervină, după caz, cu acte de reacţionare. Procurorii vor asigura efectuarea urmăririi penale în cazurile de fraudare a alegerilor în termeni cît mai restrînşi, pentru a stabili dacă aceste fraude au putut influenţa rezultatele alegerilor, or rezultatele urmăririi penale pot fi luate în calcul de către Curtea Constituţională la validarea alegerilor. (sursa: Procuratura Generală)

CUC este informată despre secţia de vot din Corjova

La şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) s-a anunţat despre deschiderea secţiei de vot în satul Corjova, amplasat în zona de securitate. Reprezentantul Moldovei a îndemnat CUC să contribuie la crearea condiţiilor pentru desfăşurarea alegerilor locale, pentru a asigura dreptul constituţional al cetăţenilor de a alege şi a fi aleşi. Partea transnistreană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de intenţiile Moldovei, amintind că încercările de a desfăşura alegeri la Corjova au dus la acutizarea situaţiei, iar copreşedintele CUC din partea Transnistriei, a numit acţiunile Chişinăului drept provocare directă şi nu a exclus că iarăşi vor apărea confruntări. (sursa: Infotag)

PLDM acuză atacuri fără precedent

Conform unui comunicat de presă, în noaptea de 12 spre 13 mai 2011, familia candidatului PLDM la funcţia de consilier raional Ialoveni, Efim Agrici, a fost atacată, maltratată şi jefuită în propria casă de trei indivizi cu cagule pe cap. În aceeaşi seară, un caz similar a avut loc şi în satul Ţipala, raionul Ialoveni, unde indivizi mascaţi ar fi intrat în casa candidatului PLDM la funcţia de primar, Ion Cotorobai şi au agresat-o pe soţia acestuia. PLDM condamnă cu hotărâre aceste acte criminale şi cere MAI, Procuraturii Generale, SIS şi CCCEC să investigheze operativ şi cu maximă atenţie cazurile, invocînd şi faptul că de la începutul campaniei electorale, PLDM a fost ţinta unor atacuri fără precedent. (sursa: PLDM)

PL a venit la meci fără adversari

Echipa Partidului Liberal de candidaţi la funcţia de consilieri, în frunte cu candidatul la funcţia de primar general Dorin Chirtoacă, s-au prezentat pe Stadionul Republican, unde sperau să vină adversarii lor din PCRM, conduşi de Igor Dodon, candidatul comuniştilor la primăria capitalei. Echipa PL s-a aliniat, a salutat adversarul “fantomă”, după care Dorin Chirtoacă a declarat că absenţa dă cîştig de cauză PL, cu scor de 3–0.

Dodon îl aştepta pe Chirtoacă în alt loc

Candidatul PCRM Igor Dodon l-a aşteptat pe Dorin Chirtoacă pe str. Alba Iulia, unde dorea dezbateri publice cu privire la problemele din mun. Chişinău. În lipsa lui Chirtoacă, Dodon a rostit un discurs în cadrul căruia a formulat la adresa contracandidatului său 13 întrebări privind problemele capitalei şi soluţiile pentru acestea.

Şi candidatul PPCD îl aşteaptă pe Chirtoacă

Candidatul PPCD la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Radu Buşilă, îl invită pe Dorin Chirtoacă la o dezbatere publică la gunoiştea din Ţînţăreni, pentru data de 16 mai, ora 10.00. Buşilă vrea să discute cu Chirtoacă despre problema colectării şi stocării gunoiului din Capitală şi promite că îi va demonstra candidatului PL, dar şi cetăţenilor, cum anume trebuie să fie rezolvată problema respectivă.

Candidatul PSD face adresări internaţionale

Candidatul PSD la funcţia de Primar General de Chişinău, Sergiu Coropceanu s-a adresat către cetăţenii statelor vecine România şi Ucraina, cetăţenilor ţărilor CSI şi diasporelor de moldoveni de peste hotarele ţării, solicitînd susţinerea reprezentaţei Moldovei la concursul “Eurovision”. Coropceanu doreşte mobilizarea tuturor moldovenilor aflaţi peste hotare şi a cetăţenilor altor state de a vota pentru formaţia “Zdob şi Zdub”, deoarece cîştigarea concursului va permite transformarea Chişinăului într-o capitală europeană modernă, atractivă pentru oaspeţii şi turiştii.

Reacţia PDM la declaraţiile candidatului PPCD din Bălţi

Organizaţia locală din Bălţi a Partidului Democrat a reacţionat la declaraţia candidatului PPCD pentru funcţia de primar al municipiului, Igor Ciuru, care a făcut un apel către liderii PLDM, PDM şi PCRM să-şi retragă candidaţii la Bălţi, deoarece aceştia sunt oameni ai secolului XX în timp ce omenirea trăieşte în secolul XXI. Prim-vicepreşedintele regionalei Bălţi a PDM susţine că declaraţia lui Igor Ciuru este una politică, de moment, menită doar ca să atragă atenţia mediilor de informare şi echipa PDM de la Bălţi a decis să-l înainteze în calitate de candidat la funcţia de primar pe Anatoli Harcenko, un om experimentat şi un manager bun. (sursa: hotnews.md)

Ex AMN-ist deplînge situaţia AIE

Alexandru Oleinic, unui din fondatorii fostului Partid “Alianţa Moldova Noastră”, a declarat că numărul indecişilor se va dubla către alegerile parlamentare şi va depăşi cota de 60%, iar toate componentele AIE lucrează, direct sau indirect, în favoarea comuniştilor. În opinia lui Oleinic, reglările de conturi între liderii alianţei, materialele compromiţătoare, întîlnirile întîmplătoare, plecarea unor figuri importante din diverse partide — toate aceste acţiuni aduc voturi PCRM. Oleinic mai crede că aproape de alegerile parlamentare vor fi lansate cel puţin două partide politice noi, create în jurul personalităţilor care au plecat sau care vor pleca din partidele unde îşi desfăşoară acum activitatea şi nu este exclus că atmosfera actuală îi va ajuta să atragă o parte din indecişi şi să devină, astfel, proiecte politice cu succes mai mare decît partidele care şi-au început activitatea în perioada cînd s-a creat AIE. (sursa: Info-Prim Neo)