Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 22 aprilie 2011

|versiune pentru tipar|

PL promite 20 mii locuri de muncă în Chişinău

Una din promisiunile electorale principale a Partidul Liberal (PL) este crearea a 20 mii locuri de muncă noi în Chişinău. Printre alte promisiuni ale PL se numără: renovarea anuală a cîte 500 mii de metri pătraţi de drum; achiziţionarea a 150 troleibuze şi 100 autobuze noi; construirea a 10 mii de apartamente în cadrul programului Prima Casă; iluminare modernă a oraşuluui; renovarea a 500 blocuri în patru ani; amenajarea curţilor; finanţarea suburbiilor municipiului cu un miliard de lei, etc. De asemenea, primarul în exerciţiu a ţinut să sublinieze că, spre deosebire de ceilalţi concurenţi, PL a intrat în campania electorală regulamentar, după înregistrarea oficială în calitate de concurent de către Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău (CECC). El a făcut aluzii la contracandidaţi, în special la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), că ar fi recurs din startul campaniei la metode incorecte, precum influenţarea pe căi administrative a deciziilor CECC şi plagierea sloganului “Împreună pentru Chişinău”. (după Infotag)

PL a lansat site-ul candidatului pentru primăria Chişinău

Partidul Liberal (PL) şi candidatul acestuia pentru funcţia de primar, Dorin Chirtoacă, au lansat site-ul www.solutia.md. Site-ul conţine o lista de realizări ale primarului în exerciţiu pe parcursul celor 4 ani de activitate.

PLDM a lansat TANDEM-ul moldovenesc

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) s-a lansat în campania electorală pentru alegerea primarului general de Chişinău, împînzind oraşul cu panouri de publicitare pe care sînt imprimaţi Premierul şi lider al PLDM, Vlad Filat, alături de candidatul PLDM pentru funcţia de primar de Chişinău, Victor Bodiu. Lozincile de pe panouri îndemnă: “Votează Victor Bodiu PRIMAR! Împreună pentru Chişinău! Votează echipa PLDM”. Se remarcă faptul că PLDM a recurs la utilizarea strategiei tandem-ului după modelul Vladimir Putin — Dmitri Medvedev. Se presupune că în actuala campania electorală PLDM va recurge la “nanotehnologii” conform modelului tandemului rusesc. Pentru început a fost lansat doar site-ul candidatului PLDM www.bodiu.md. Priorităţile candidatului PLDM, Victor Bodiu, sînt: crearea locurilor de muncă în municipiu; modernizarea şi termoizolarea blocurilor locative; aprovizionarea cu apă potabilă la preţuri accesibile; reabilitarea reţelei de drumuri; îngrijirea spaţiilor verzi; siguranţa cetăţeanului; îmbunătăţirea imaginii Chişinăului.

PDM acuză PLDM şi PCRM de “raider-ing politic”

În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) la funcţia de primar general al capitalei, Valentina Buliga, a acuzat Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) de “raider-ing politic”. “De la Briceni şi pînă la Stefan Vodă, avem cazuri concrete, cu candidaţi la funcţia de primar, inclusiv doamne, care au fost contactate personal de Prim-ministru pentru a pleca de la PDM la PLDM… Primarul de Ungheni se pregătea să meargă pe listele PDM, cînd, la figurat vorbind, a fost cumpărat cu o altă ofertă pentru a merge cu PLDM”. Purtătorul de cuvînt al PLDM, Larisa Manole, a infirmat declaraţiile Valentinei Buliga, spunînd că “sînt acuzaţii nefondate, cu vădită tenta electorala… Noi nu cunoaştem asemenea cazuri şi, în general, concurenţii electorali ar trebui să renunţe la sentimentul de proprietate asupra destinului oamenilor, care este unul de sorginte comunistă”, a spus Larisa Manole. (după Moldpres)

PLDM promite să scoată “şobolanii” la iveală

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a reacţionat la acuzaţiile candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Valentina Buliga, precum că PLDM s-ar ocupa de prozelitismul politic, încercînd să convertească eventualii candidaţi ai PDM pentru funcţiile elective din administraţia publică locală. În acest context, liderul PLDM a declarat că în curând “şobolanul va fi scos la iveală”. Potrivit lui Vlad Filat: “Este o manifestare pur bărbătească să trimiţi o doamnă ca să arunce cu noroi. Vreau să transmit un mesaj celui care a intrat în vizuină ca un şobolan: foarte degrabă va fi scos la iveală şi atunci se va înţelege de ce se insistă, în cadrul acestui scenariu, să fie atacat direct PLDM”.

PNL nemulţumit de activitatea CECC

După ce lista de candidaţi din partea Partidului Naţional Liberal (PNL) pentru consilieri municipali şi candidatul PNL la Primaria Municipiului Chisinau — Vitalia Pavlicenco, au fost înregistraţi la Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinau (CECC), liderul PNL şi-a exprimat îngrijorarea, declarînd că din păcate, autoritatea electorală nu a inclus pe ordinea de zi şi înregistrarea reprezentantului PNL în Consiliul electoral, deşi demersul a fost depus, împreună cu întreg dosarul, încă pe 18 aprilie. Potrivit Vitaliei Pavlicenco, în schimb, CECC i-a înregistrat, contrar legii, pe reprezentanţii PL şi PLDM, cu toate ca aceasta e posibil numai după sau concomitent cu înregistrarea formaţiunilor respective în cursa electorală, ceea ce a avut loc pe 21 aprilie. PNL a depus sesizări la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru că “nu doreşte repetarea situaţiei din alte scrutine, care au demonstrat afilierea instituţiilor electorale unor noi patroni politici, după ce i-au servit pe comunişti”. PNL a depus şi o sesizare legată de începerea de către PLDM a campaniei electorale înainte de înregistrarea oficială a formaţiunii pentru cursa locala.

Candidatul PCRM “proiectează poduri” Chişinău-Moscova

Candidatul Partidului Comuniştilor din republica Moldova (PCRM) la funcţia de primar general de Chişinău, fostul prim-viceprim-ministru, ex-ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, a plecat într-o vizită de lucru la Moscova. Scopul vizitei este să stabilească relaţii cu administraţia Moscovei, în cadrul cărora intenţionează să pună în discuţie chestiuni de infrastructură ce ţin de dezvoltarea unui oraş modern, lucru deosebit de actual pentru capitala Moldovei, Chişinău. Potrivit Agenţiei INFOTAG “Dodon va discuta cu bancherii posibilităţile şi condiţiile pentru obţinerea unor credite preferenţiale şi pe termen lung, care ar putea fi folosite pentru proiectele de infrastructură ale Chişinăului — reparaţia drumurilor, construcţia locuinţelor, implementarea sistemelor econome şi sigure de aprovizionare a capitalei cu căldură şi apă”. (după Infotag)

PL are întrebări către candidatul PCRM

Partidul Liberal (PL) are întrebări faţă de candidatul PCRM la funcţia de primar al Chişinăului, Igor Dodon. În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul la funcţia de consilier municipal din partea PL, Oleg Cernei, i-a cerut lui Dodon să răspundă de ce în anul 2009, cînd acesta era ministru al Economiei, bugetul de stat avea o gaură de 8 miliarde lei şi dacă are aceleaşi intenţii şi faţă de primăria capitalei. “Vrem să-l întrebăm pe Dodon de ce a depus flori la monumentul lui Lenin, dacă ştie că acest idol al comuniştilor a distrus şi a închis zeci de biserici în perioada sovietică. De asemenea, vrem să răspundă de ce guvernarea comunistă a lăsat municipalitatea cu datorii de peste 700 milioane lei în anul 2007… De ce şi-a însuşit salariu în sumă de 100 mii lei de la Institutul de Economie din cadrul Academiei de Ştiinţe, fără ca să fie angajat la această instituţie… De ce în perioada cînd Dodon era ministru, s-a dezvoltat cu succes mafia cărnii, iar acum acesta trebuie să răspundă în faţa oamenilor pentru tot ce a făcut, dar nu să pună întrebări pe panouri”. PL i-a dat răgaz de meditaţie lui Dodon pînă după sărbătorile de Paşti ca să răspundă la întrebări. (după Infotag)

PSD vrea să facă lumea mai bună

Sergiu Coropceanu, Secretar General al Partidului Social Democrat (PSD) şi candidat la funcţia de Primar general de Chişinău, a vizitat Liceul Teoretic cu profil de Arte “Mihail Berezovschi”, participînd la un concert de Paşti pentru părinţi, fraţi şi surori, profesori, colegi de şcoală. Potrivit lui Sergiu Coropceanu aceste familii necesită o atenţie deosebită nu doar financiară dar şi o susţinere zi de zi a copiilor lor, care ieri au demonstrat abilităţi creative, o imaginaţie de excepţie şi cel mai important că în interiorul acestor familii există un farmec pe care doar părinţii ştiu cum îl menţin. “Părinţii necesită un suport mai mult economic, ceea ce le-ar permite să educe copii, să le ofere studii şi un viitor, dar copii necesită o copilărie adevărată. Pe lîngă aceasta, trebuie să facem ca lumea să devină mai bună”, a menţionat Sergiu Coropceanu. (potrivit Centrului de presă al PSD)

CEC a acreditat observatori naţionali

În şedinţa de vineri, 22 aprilie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat 6 observatori naţionali din partea Asociaţiei pentru Democraţie Participativă “ADEPT” şi 7 observatori naţionali din partea Asociaţiei obşteşti “Promo-LEX” în vederea monitorizării alegerilor locale generale din 5 iunie 2011. În aceeaşi şedinţă, Comisia a modificat şi completat Regulamentul cu privire la procedurile de tragere la sorţi, a confirmat reprezentanţi cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală pe perioada campaniei electorale din partea a 5 concurenţi electorali şi trezorieri din partea a 4 concurenţi electorali şi a modificat unele hotărîri privind constituirea Consiliilor electorale ale circumscripţiilor electorale raionale. (potrivit comunicatului CEC)