Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 17 iunie 2011

|versiune pentru tipar|

La Chişinău se vor renumăra voturile

Curtea de Apel a dispus renumărarea voturilor pentru Consiliul municipal Chişinău, la solicitarea Partidului Liberal, care a invocat fraude. Reprezentanţii PCRM au declarat că este o decizie politică, deoarece instanţa a examinat recursul în grabă, fără argumente şi probe noi. PCRM va mobiliza observatorii şi îi va antrena procedura de renumărare.

Instrucţiune privind renumărarea voturilor

Comisia Electorală Centrală a aprobat Instrucţiunea privind procedura de renumărare a buletinelor de vot la alegerile locale generale din 5 iunie 2011. Conform documentului, renumărarea buletinelor de vot, dispusă de instanţa de judecată abilitată cu confirmarea rezultatelor alegerilor în circumscripţia respectivă, are loc în cel mult 7 zile calendaristice de la data adoptării hotărîrii privind renumărarea voturilor. Renumărarea se efectuează de către aceleaşi organe electorale care au efectuat numărarea voturilor la 5 iunie 2011. În ziua stabilită pentru renumărarea buletinelor de vot, preşedintele consiliului electoral de circumscripţie de nivelul I — în cazul renumărării voturilor la alegerile primarului satului (comunei), oraşului/consilierilor în consiliul sătesc (comunal), orăşenesc, sau de nivelul II — în cazul renumărării voturilor la alegerile primarului municipiului/consilierilor în consiliul raional/municipal, însoţiţi de cel puţin doi membri şi de paza poliţiei, precum şi reprezentanţii concurenţilor electorali în organele electorale şi observatorii acreditaţi, la solicitarea acestora, se prezintă la judecătorie pentru a lua cutiile (sacii) cu documente electorale. Data renumărării nu a fost stabilită, aceasta urmează să fie decisă de către organul electoral de circumscripţie respectiv.

Procesele-verbale scanate sînt plasate pe web

Comisia Electorală Centrală informează că a plasat pe pagina sa web originalele scanate ale proceselor-verbale privind rezultatele numărării voturilor la alegerea consilierilor în consiliile raionale/municipale. Scanarea proceselor verbale de la celelalte tipuri de alegeri este în proces de realizare şi plasarea acestora pe site va urma.

Raport de monitorizare a alegerilor

Asociaţia Promo-LEX a lansat al treilea raport de monitorizare a campaniei electorale pentru alegerile locale generale, acoperind perioada 5–16 iunie 2010. Potrivit observatorilor, campania a continuat cu aceeaşi intensitate şi după primul tur de scrutin, administraţia electorală şi-a desfăşurat activitatea cu abateri neînsemnate, mass-media a continuat să reflecte activ campania electorală. Totuşi au fost înregistrate cazuri izolate de violenţă şi intimidare, utilizarea resurselor administrative şi împărţirea de cadouri electorale. Promo-LEX invită concurenţii electorali să fie mai activi în depunerea contestaţiilor referitoare la orice abatere de la normele electorale şi asigurarea acestora cu probe corespunzătoare, deoarece, din lipsă de probe au fost respinse cel puţin 24 cereri din 56 depuse şi urmărite de observatori. (sursa: Promo-LEX)

CEC va asigura informarea despre votare şi rezultatele preliminare

În ziua turului doi de scrutin şi votării repetate în unele circumscripţii electorale, 19 iunie 2011, Comisia Electorală Centrală va difuza informaţii de interes public conform unui orar prestabilit.

Mişcarea Democraţia Acasă cere dezminţiri

Mişcarea “Democraţia Acasă” cere de la postul Prime TV şi Alt TV dezminţirea informaţiei precum că “tinerii ar susţine candidatura lui Dorin Chirtoacă la funcţia de primar”. Mişcarea “Democraţia Acasă” a organizat pe 15 iunie o conferinţă de presă la care a chemat tinerii la votare pe 19 iunie, dar mass-media a tratat îndemnul drept susţinere pentru un candidat. În opinia reprezentanţilor Mişcării, niciunul din cei doi candidaţi la Primăria municipiului Chişinău nu reprezintă tinerii. (sursa: Info-Prim Neo)

PL prezintă traiul luxos al candidaţilor PCRM şi organizează parade auto

Consilierul municipal PL Oleg Cernei a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă condiţiile sociale şi de trai luxos ale candidatului la primăria capitalei Igor Dodon şi ale unor consilieri aleşi pe lista PCRM. Potrivit informaţiilor prezentate, Igor Dodon împreună cu echipa sa deţin proprietăţi luxoase în capitală, imobile de lux cu preţuri care depăşesc veniturile ce putea fi adunate de funcţionari publici, cum au fost pînă în prezent respectivele persoane. Partidul Liberal afirmă că va solicita instituţiilor abilitate investigarea cazurilor enunţate.

Circa 500 de automobile au ocupat Piaţa Marii Adunări Naţionale în cadrul unei acţiuni comune, desfăşurate de partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană pentru mobilizarea la vot a tuturor cetăţenilor şi de susţinere a lui Dorin Chirtoacă. Convoiul de maşini cu simbolica PL, PLDM, PD a pornit spre toate sectoarele capitalei şi în fiecare suburbie pentru a atenţiona chişinăuienii să meargă duminică la vot. În cadrul caravanei auto a fost prezentat mesajul pentru finalul campaniei electorale.

Igor Dodon a reacţionat la acuzaţiile privind unul din consilierii PCRM

Candidatul PCRM la funcţia de primar, Igor Dodon, a reacţionat la cazul făcut public de PL, privind Anatolie Tofan, consilier actual al PCRM, care cu 20 de ani în urmă ar fi violat şi ucis o minoră. Dodon a promis în faţa jurnaliştilor că va investiga personal cazul lui Tofan şi dacă se confirmă informaţiile, “personajul respectiv nu va mai fi membru al fracţiunii PCRM din CMC”. Dodon nu a precizat modul în care va acţiona, deoarece, conform legislaţiei, doar persoana în cauză îşi poate depune mandatul de consilier, iar partidul care l-a înaintat nu mai are posibilitate să intervină pentru a-l revoca.

PCRM a făcut totalurile campaniei în cadrul unui miting

Susţinătorii PCRM s-au adunat la un miting în faţa teatrului de Operă şi balet din Chişinău, în cadrul căruia au votat o rezoluţie prin care se expun pentru schimbarea stării de lucruri în capitală. Declarînd satisfacţia pentru victoria obţinută în consiliul municipal Chişinău, participanţii la miting s-au arătat convinşi de victoria lui Igor Dodon la primăria oraşului, dar cheamă la participare şi mobilizare pe 19 iunie.

Liderul PCRM a lansat un nou apel către alegători

Conform lui Vladimir Voronin, ziua de 17 iunie 2011 va fi înscrisă în istoria democraţiei moldoveneşti cu culori de doliu, cînd guvernarea liberală, subordonîndu-şi sistemul judecătoresc, a iniţiat procedura de revizuire a rezultatelor alegerilor în consiliul municipal Chişinău. Voronin face referire şi la faptul că autorităţile actuale deţin majoritatea în Comisia Electorală Centrală, iar reprezentaţii Alianţei sînt majoritari în toate birourile electorale şi pe 19 iunie, în turul II al alegerilor, liberalii iarăşi vor încerca să trişeze, să falsifice, să mituiască alegătorii şi să includă întreaga maşinărie administrativă pentru a se menţine în fotolii.

Maia Laguta împotriva tuturor

Ex-candidatul la funcţia de primar Maia Laguta a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a declarat că este şi împotriva liberalilor şi împotriva democraţilor, şi împotriva comuniştilor, deoarece “nimeni nu o să facă bine”. Laguta a spus că refuză să sprijine vreun candidat electoral şi a îndemnat populaţia să analizeze atent toate probele compromiţătoare prezentate de către candidaţi în cadrul campaniei electorale şi “să găndească cu capul”. (sursa: Unimedia)