Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 30 mai 2011

|versiune pentru tipar|

Noi observatori acreditaţi

Comisia Electorală Centrală a acreditat observatori pentru monitorizarea alegerilor locale generale din 5 iunie 2011din partea Ambasadei Federaţiei Ruse în RM; Ambasadei Republicii Belarus în RM; Ambasadei SUA în RM; Asociaţiei obşteşti “Promo-LEX”. CEC a acreditat suplimentar 14 operatori de interviu din partea Centrului de Investigaţii Sociologice şi Marketing “C.B.S.-AXA” S.R.L. pentru efectuarea la 5 iunie 2011 a sondajului de opinie exit-poll la ieşirea din secţiile de votare.

Probleme pentru votanţii din Corjova

În cadrul unei conferinţe de presă, Valeriu Miţul, primarul degrevat al comunei Corjova, candidat pentru un nou mandat, a declarat că concurenţii electorali din Corjova nu sînt lăsaţi să organizeze întîlniri cu alegătorii, agenţii economici şi conducătorii instituţiilor din localitate sînt ameninţaţi să nu meargă la alegeri, iar circa o mie de persoane din aşa-zisele comitete căzăceşti pregătesc provocări pentru ziua scrutinului. Conform lui Miţul, dacă nu vor reuşi să împiedice lumea sa iasă la vot, autorităţile separatiste vor face tot posibilul ca persoana pusă de ei să cîştige alegerile. (sursa: Info-Prim Neo)

Sondajul Laboratorului “Sociologia Politicii”

Conform sondajului de opinie al Laboratorului de cercetări ştiinţifice “Sociologia Politicii”, 45.8% dintre alegătorii municipiului Chişinău ar vota pentru candidatul PCRM, Igor Dodon, iar 43.1% din sufragii ar acumula candidatul PL, Dorin Chirtoacă. Dacă s-ar organiza turul doi, atunci rezultatele ar fi asemănătoare şi Igor Dodon ar ieşi învingător. Pentru candidatul PDM, Valentina Buliga, ar vota 4.7% dintre respondenţi, iar pentru candidatul independent Mihai Godea — 1.8%. Potrivit sondajului, 47.9% dintre respondenţi au cea mai mare încredere în Igor Dodon şi 44.8% în Dorin Chirtoacă. Referitor la Consiliul municipal Chişinău, 35% dintre respondenţi au spus că vor vota pentru PCRM, iar 27.5% — pentru PL. Pentru PLDM ar vota 7.5% din alegători şi pentru PDM — 4.5%. Cota indecişilor este de 21% dintre alegători. Sondajul a fost efectuat între 12–15 mai pe un eşantion de 1203 de persoane.

Sondajul BOP

Institutul de Politici Publice a prezentat Sondajul “Barometrul Opiniei Publice — mai 2011”, conform rezultatelor căruia, la întrebarea “Pe cine veţi vota pentru funcţia de Primar general al capitalei?”, respondenţii au răspuns:

Ceilalţi concurenţi la funcţia de primar din Chişinău ar acumula mai puţin de 1%, iar circa 24 de procente nu ştiu pentru cine ar vota ori nu răspund.

La întrebarea “Cu candidaţii cărei formaţiuni politice veţi vota pentru funcţia de consilier în consiliul municipal Chişinău?” respondenţii au răspuns:

Nu ştiu/nu răspund la această întrebare circa 20% de respondenţi.

La întrebarea “Cu candidaţii cărei formaţiuni politice veţi vota pentru funcţia de consilier la Consiliul raional?” respondenţii au răspuns:

Nu ştiu/nu răspund la această întrebare circa 35% de respondenţi.

Sondajul BOP a fost realizat în perioada 6 — 24 mai 2011, de către Centrul de Analize şi Investigaţii Sociologice, Politologice şi Psihologice CIVIS, pe un eşantion de 1152 persoane, cu un eşantion de 662 persoane pe municipiul Chişinău. Eroarea maximală la nivel naţional poate fi de circa 3.0%, iar pentru populaţia din mun. Chişinău cu o eroare maximală de ± 4%. (sursa: IPP)

Publicitatea PL este vandalizată

Panourile electorale cu imaginea lui Andrei Roşca, candidat la funcţia de primar de Codru din partea Partidului Liberal, a fost vandalizat de persoane necunoscute. PL a depus o sesizare la sectorul de poliţie şi îşi exprimă regretul că astfel de cazuri se repetă din ce în ce mai frecvent. PL cheamă toţi candidaţii să nu depăşească normele legale, să dea dovadă de maturitate politică şi să poarte o luptă cinstită pe parcursul campaniei electorale şi în afara ei. (sursa: PL)

Marş social electoral

Partidul comuniştilor din republica Moldova a organizat pe data de 29 mai un marş de protest, la care au participat după diverse estimări, între 10–15 mii de persoane. La manifestaţie a fost adoptată o rezoluţie prin care a fost cerută demisia categorică şi necondiţionată a Alianţei de guvernare. (sursa: PCRM)

PLDM a prezentat platforma pentru suburbii

Candidaţii Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru Consiliul Municipal Chişinău au prezentat Angajamentul pentru dezvoltarea localităţilor suburbane ale municipiului Chişinău. Pentru PLDM, prioritatea numărul unu este relansarea economică a municipiului Chişinău şi “repornirea motoarelor industriale din afara oraşului”. Echipa PLDM va promova asigurarea unei conectări calitative a tuturor localităţilor suburbane cu oraşul Chişinău, reparaţia capitală a tuturor drumurilor de acces, asigurarea calităţii transportului public, reabilitarea infrastructurii sociale. PLDM va sprijini toate localităţile suburbane, indiferent de coloratura politică, în accesarea de finanţări extrabugetare din partea donatorilor internaţionali.

Candidatul PSD a deschis un magazin social

Candidatul PSD la funcţia de primar al capitalei, Sergiu Coropceanu, a participat la deschiderea primului Magazin Social pentru Mame şi Copii în sectorul Botanica. În magazin pot fi găsite produse pentru copii, jucării, diferite accesorii, produse igienice, cărţi şi produse pentru instruire şi dezvoltare a copiilor. (sursa: PSD)

PNL acuză PL şi PLDM

Partidul Naţional Liberal a difuzat un comunicat, conform căruia, deputatul PL Valeriu Munteanu, fost primar al s.Floreni, r.Anenii Noi, împreună cu candidatul din partea PL la funcţia de primar din aceeaşi localitate şi reprezentantul PLDM din Floreni, în mod abuziv, au scos panoul publicitar cu imaginea candidatului PNL Alexandru David, de pe faţada construcţiei, proprietate privată, pentru a cărui plasare exista acceptul proprietarului. Conform comunicatului PNL, deputatul PL şi preotul paroh fac presiuni neloiale în raport cu concurenţii electorali. PNL declară că îi este ruşine de comportamentul PL şi invită acest partid sa nu dea dovada de un comportament impertinent. Totodată PNL solicită CEC, poliţiei şi procuraturii să asigure respectarea legii în această campanie electorală din partea reprezentanţilor PL, PLDM şi PD. (sursa: PNL)

Candidatul PCRM a primit 200 mii de porunci electorale

Candidatul PCRM la Primăria Chişinău, a organizat la Teatrul Naţional de Operă şi Balet o întâlnire cu alegătorii, în cadrul căreia au fost prezentate toate solicitările şi viziunile cetăţenilor cu privire la dezvoltarea mun. Chişinău, colectate în ultimele săptămâni de simpatizanţii PCRM. La manifestaţie, Igor Dodon a prezentat întreaga echipă de candidaţi ai PCRM la Consiliul municipal Chişinău, care au primit 200 mii de porunci din partea chişinăuienilor Dodon a declarat că după alegeri, o dată la 6 luni va acumula astfel de doleanţe şi porunci şi va da raportul în faţa alegătorilor. (sursa: Unimedia)