Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 2 iunie 2011

|versiune pentru tipar|

Rapoarte despre comportamentul mass-media

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a prezentat Raportul de monitorizare a modului de reflectare a campaniei electorale în cadrul emisiunilor informative ale posturilor de televiziune pentru perioada 21–31 mai 2011. Conform concluziilor raportului: (sursa: CCA)

Şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat cel de-al treilea raport de monitorizare a modului în care este reflectată campania electorală pentru alegerile locale generale, pentru perioada 16–29 mai 2011. Conform raportului CJI:

(sursa: IJC)

CEC intenţionează să aplice inovaţii pentru cabinele de vot

Exercitarea dreptului de vot, în cadrul alegerilor locale din 5 iunie s-ar putea face “fără perdea”, CEC propune scoaterea draperiei de la intrarea în cabina de vot. Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat că intenţia a apărut în urma sesizărilor venite din partea unor partide şi are drept scop prevenirea eventualelor fraude. Ciocan explică că intrînd în cabină, alegătorul acoperă cu corpul său buletinul de vot iar scoaterea draperiei ar reduce posibilitatea de a fotografia, de a schimba buletinul de vot sau oricare altă suspiciune de manipulare cu buletinul de vot. Preşedintele CEC a mai declarat că organele electorale au prevăzut posibilitatea umplerii urnelor de vot din cauza numărului mare de buletine şi a mărimii acestora, iar organele electorale au pregătit urne de rezervă suficiente să cuprindă voturile numărului maxim de participanţi la alegeri (sursa: Publika TV)

Aflux dubios de alegători

Conform unor informaţii difuzate de Publika TV, se atestă o creştere bruscă a numărului de cetăţeni care doresc să-şi perfecteze viza de domiciliu în comuna Stăuceni din municipiul Chişinău. Conform reportajului difuzat, în ultimele două săptămâni, peste 150 de oameni au cerut viză de reşedinţă în această localitate, iar localnicii şi reprezentanţi ai Primăriei locale recunosc că migraţia are legătură cu alegerile din 5 iunie, afluxul de cetăţeni-alegători fiind organizat de anumite partide politice care vor să obţină mai multe voturi la alegeri. Reprezentanţii de la Direcţia de documentare a populaţiei responsabilă de respectiva localitate spun că nu ştiu cauza creşterii numărului de cereri, dar creşterea este certă şi viza de domiciliu se acordă conform legislaţiei în vigoare. De notat că la alegerile locale participă doar cetăţenii care au viză de domiciliu sau de reşedinţă în localitatea respectivă, iar comuna Stăuceni numără la ultimele alegeri circa 7 mii de alegători.

Atac la averea candidatului PDM

În timpul nopţii, după orele 3:00, persoane necunoscute au incendiat garajul de lîngă casă şi automobilul fiului candidatului PDM la funcţia de primar al satului Boşcana din raionul Criuleni. Familia a reuşit să se salveze, dar automobilul şi garajul au ars definitiv. Partidul Democrat din Moldova condamna acest atac, îl califică drept un semnal clar de ameninţare şi intimidare a candidatului democrat şi cere organelor de drept să investigheze acest caz, precum şi cazurile precedente pe care le-au sesizat mai mulţi concurenţi electorali pe parcursul campaniei, pentru ca infractorii să ştie că vor fi pedepsiţi.

Apelul candidaţilor PL

Dorin Chirtoacă, candidatul PL la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău şi echipa de candidaţi PL la funcţia de consilieri municipali au adresat tuturor locuitorilor municipiului Chişinău şi ai Republicii Moldova un apel de participare la votare şi susţinere a partidelor democratice. Potrivit liberalilor “la 5 iunie avem de ales: fie mergem înainte spre Europa, fie înapoi, spre comunism”. (sursa: PL)

Liderul PLDM îndeamnă alegătorii, caracterizează campania şi face propuneri PDM

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova a adresat un apel cetăţenilor Republicii Moldova de a ieşi la vot pe 5 iunie şi a îndemnat alegătorii să voteze candidaţii PLDM în consiliile locale şi primării. Vlad Filat a avut un mesaj aparte pentru alegătorii din Chişinău, care au fost îndemnaţi să voteze consilierii PLDM în Consiliul Municipal, iar la funcţia de primar general să-l sprijine pe Dorin Chirtoacă, pentru a păstra parcursul democratic al capitalei. Filat a caracterizat campania electorală pentru locale drept cea mai urîtă din toate la care a participat. Liderul PLDM a menţionat că acum este rîndul Partidului Democrat să facă gesturi reale şi să-şi retragă din cursa electorală candidatul la funcţia de primar, gestul fiind un semnal puternic adresat electoratului că în AIE raţiunea este mai puternică, iar miza reală a alegerilor locale este susţinerea democraţiei împotriva comunismului.

PNL este profund indignat de metodele campaniei

Partidul Naţional Liberal a difuzat un comunicat de presă în care se declară profund indignat de metodele comuniste de cumpărare a opţiunii electorale, practicate de partidele aflate la guvernare, care au promis să nu procedeze ca şi guvernarea retrogradă anterioară. PNL solicită CEC, Procuratura şi CCCEC să cerceteze cazurile de corupere electorală şi să le pedepsească. (sursa: PNL)

Apelul liderului PCRM către alegători

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a adresat un apel cetăţenilor ţării, prin care acuză dur partidele aflate la guvernare şi cheamă alegătorii să spună NU partidelor şi candidaţilor AIE, deoarece numai victoria convingătoare a PCRM în teritoriu “va salva ţara de haos şi degradare, iar poporul de sărăcie şi batjocură”. (sursa: PCRM)