Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 11 mai 2011

|versiune pentru tipar|

Observarea internaţională a alegerilor

Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE/ODIHR) a trimis în Republica Moldova o delegaţia de observatori la alegerile locale generale. Misiunea este alcătuită din 11 experţi şi 14 observatori pe termen lung, care vor vizita diferite raioane pentru a se informa cu mersul pregătirilor pentru alegeri, de asemenea ei vor monitoriza procesul de votare şi executarea normelor legislative. Misiunea nu va efectua monitorizarea sistematică a scrutinului, a numărării şi totalizării datelor în ziua alegerilor, limitîndu-se doar la vizitarea unor secţii de votare. Afară de misiunea OSCE/ODIHR va activa separat şi misiunea OSCE. (sursa: OSCE)

Angajamentul PLDM pentru modernizarea infrastructurii drumurilor

Victor Bodiu, primul pe lista candidaţilor PLDM la funcţia de consilier municipal, a prezentat Angajamentul pentru modernizarea infrastructurii drumurilor în mun. Chişinău. PLDM îşi propune să schimbe radical mecanismul de asigurare a finanţării şi organizării lucrărilor de reabilitare şi modernizare a drumurilor, astfel ca alocările anuale să fie de sute de milioane de lei, din contul finanţărilor şi granturilor internaţionale pe termen lung de 20–25 ani. Principalele angajamente pe care şi le asumă PLDM: (sursa: PLDM)

Duel Chirtoacă — Dodon

În cadrul întâlnirii cu studenţii şi profesorii de la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”, Dorin Chirtoacă a declarat că îl invită pe Igor Dodon la o dezbatere publică, pentru a găsi soluţii pentru Chişinău. Chirtoacă a propus ca duelul să aibă loc la Staţia de epurare a apelor uzate, însă Igor Dodon a răspuns că nu acceptă locul propus şi la rîndul său, îl inivtă pe Dorin Chirtoacă la “tribunalul chişinăuenilor”, pe strada Alba Iulia.

Mihai Godea a identificat cauzele eşecurilor

Candidatul independent pentru funcţia de primar general al capitalei, Mihai Godea, susţine că instabilitatea politică şi lipsa reformelor sînt cauzate de existenţa unor grupuri de business care controlează sfera economică şi cea politică a ţării. Conform declaraţiilor lui Godea, Vladimir Voronin, Vladimir Plahotniuc şi Vladimir Filat sînt capii celor trei grupuri influente care stagnează dezvoltarea Republicii Moldova şi lupta între aceste corporaţii de business nu lasă loc pentru business-ul mic şi mijlociu. Mihai Godea a mai spus că va lupta pentru desprinderea business-ului de politică şi va veni mai tîrziu cu informaţii şi probe despre sectoarele economice şi politice ale ţării asupra cărora cele trei grupuri exercită influenţă. Privitor la campania electorală, Godea a spus că a depistat conturi false de-ale sale pe reţeaua de socializare Facebook şi aceste conturi au fost creat ad-hoc, pentru a fi utilizate în calitate de instrumente pentru dezinformarea opiniei publice. (sursa: Info-Prim Neo)

Cel mai tînăr candidat are propuneri pentru tineri

Maxim Brăila, candidat independent la funcţia de consilier municipal propune excluderea termenului de experienţă de muncă pentru tineri, promovarea tinerilor în structurile de stat, dotarea tehnică a şcolilor şi grădiniţelor din Capitală, soluţionarea problemei câinilor maidanezi şi acordarea privilegiilor în transportul public pentru elevi şi pensionari. Brăila, în vîrstă de 18 ani, şi-a prezentat platforma electorală în incinta liceului unde îşi face studiile (în clasa a XII-a) şi a declarat că vrea să facă o politică curată, transparentă, motiv pentru care nu vrea să adere la niciun partid politic. Candidatul este sigur pe propriile forţe şi afirmă că va avea un rezultat bun şi la alegeri şi la examenele de BAC.

Candidatul PLD continuă dezvăluirea schemelor frauduloase

Candidatul la funcţia de primar al capitalei din partea Partidului Legii şi Dreptăţii (PLD), Marcel Darie, afirmă că primarul capitalei Dorin Chirtoacă “implementează mai multe scheme corupte în cadrul primăriei”, care au drept scop acumularea banilor pentru Partidul Liberal. Candidatul PLD a menţionat că pentru implementarea schemelor era folosită Direcţia locativ-comunală, în fruntea căreia a fost numit un membru al Biroului Politic al PL, care ar acţiona pe două filiere: Potrivit lui darie, banii delapidaţi din cadrul bugetului municipal au fost folosiţi în scop personal şi pentru finanţarea campaniilor electorale din 2009 ale PL. (sursa: Infotag)

PLDM s-a lansat la Cahul

Peste 100 de membri ai PLDM, printre care şi candidaţii formaţiunii la funcţiile de consilieri raionali, primari şi consilieri orăşeneşti şi săteşti din raionul Cahul s-au lansat oficial în campania electorală pentru alegerile generale din 5 iunie. La sfîrşitul festivităţii de lansare, care a avut loc pe Piaţa Independenţei din oraşul Cahul, liberal-democraţii au depus flori la bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt.

Candidatul PSD pledează pentru curăţenie

Sergiu Coropceanu, Candidatul Partidului Social Democrat la funcţia de Primar general de Chişinău a dat start Campaniei Sociale “Chişinău — oraş curat”, care are drept scop sensibilizarea conducătorilor auto privind necesitatea menţinerii curăţeniei în oraş, prin păstrarea automobilelor curate. Campania are lozinca “Eu voi face curăţenie — Voi o veţi păstra” şi în cadrul ei, 20 de voluntari echipaţi cu produse igienice şi materiale informaţionale vor oferi servicii gratuite pentru a reda aspectul curat al maşinii şi pentru a informa despre necesitatea îngrijirii zilnice a mijloacelor de transport. În context, Sergiu Coropceanu a promis că va construi spălătorii municipale la toate intrările în oraş, unde şoferii vor putea gratuit să-ţi spele automobilele. (sursa: coropceanu.md)