Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 20 mai 2011

|versiune pentru tipar|

Noi rapoarte financiare ale concurenţilor

Comisia Electorală Centrală a aprobat raportul financiar privind veniturile şi cheltuielile concurenţilor electorali (cumulativ) la venituri în sumă de 9,625,353.00 lei şi la cheltuieli în sumă de 9,327,200.32 lei. Conform rapoartelor vizînd ultimele 2 săptămîni pînă la data de 20 mai 2011, situaţia se prezintă după cum urmează: CEC a solicitat Inspectoratului Fiscal Principal de Stat efectuarea unui control al surselor de venit, al corectitudinii evidenţei şi folosirii conform destinaţiei a banilor de către concurenţii electorali care nu şi-au prezentat rapoartele financiare: Concurenţii electorali respectivi au fost avertizaţi de CEC pentru încălcarea art. 38 alin.(8) din Codului electoral.

Testari ale SIA “Alegeri”

CEC va testa la alegerile locale generale din 5 iunie 2011 unele module ale Sistemului informaţional automatizat de stat “Alegeri”, proiectul-pilot urmînd a se va desfăşura în 43 de secţii de votare din sectorul Centru al mun. Chişinău. În acest scop, CEC a decis că operatorii proiectului-pilot de testare a SIA “Alegeri” vor putea asista la toate operaţiile electorale din ziua alegerilor în secţii de votare nr. 111–153.

Confruntări dure la radio

În cadrul unei emisiuni de dezbateri la radio “Vocea Basarabiei” au avut loc confruntări dure între candidaţi ai PNL (A.Donica) şi PL (O.Cernei) pentru Consiliul municipal, care au degenerat în insulte şi altercaţii, fiind solicitate şi organele de poliţie. În altercaţii au fost implicaţi şi cîţiva ziarişti, invitaţi sau angajaţi ai postului de radio. Reprezentanţii PNL au difuzat un comunicat prin care solicită Ministerului de Interne şi CEC să intervină pentru a nu prejudicial procesul democratic şi electoral. (sursa: PNL)

Curiozităţi electorale: 3 candidaşi cu acelaşi nume şi rude concurenţi

În calitate de concurenţi pentru funcţia de primar al comunei Condrăteşti din raionul Ungheni sînt înregistraţi trei persoane care poartă acelaşi nume şi prenume: Ion Bodrug. Conform localnicilor, aceştia sînt deosebiţi şi recunoscuţi după porecle, iar în buletinele de vot fiecare dintre cei trei candidaţi va avea înscris şi patronimicul. În total, pentru funcţia de pirmar al comunei Condrăteşti aspiră 9 persoane. (Sursa: Expresul de Ungheni)

În satul Suric din raionul Cimişlia, cu un număr de circa 600 de alegători, pentru fotoliul de primar candidează doi verişori: actualul primar, Alexandru Ghenciu şi verişorul său Efim Ghenciu, ambii din partea unor partide parlamentare. Concurenţii şi-au cerut reciproc să se retragă din cursa electorală, dar niciunul nu a cedat. Rudele spun că nu prea aprobă decizia celor doi verişori. (sursa: Publika TV)

Laptopurile din Chişinău susţin PL, iar vandalii le distrug publicitatea în teritoriu

Tineretul Liberal a organizat în Grădina Publică “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Chişinău un flash-mob cu tema “Laptopul tău îl susţine pe Dorin Chirtoacă”, în cadrul căruia a fost instalată o urnă de vot pe Aleea Clasicilor şi s-a votat “simbolic” pentru Dorin Chirtoacă. În acest mod, tinerii au declarat că îşi exprimă recunoştinţa pentru Dorin Chirtoacă, care a oferit oportunitatea de a utiliza internetul fără fir în mai multe parcuri din capitală.

În seara zilei 20 mai, două billboard-uri cu imaginea candidatului PL la funcţia de primar de Nisporeni, Ghenadie Verdeş, au fost incendiate de persoane necunoscute, iar alte 10 billboard-uri amplasate în sectoarele oraşului Nisporeni, ce prezintă imaginea lui Ghenadie Verdeş şi a consilierilor PL au fost vandalizate. Conducerea Partidului Liberal îşi exprimă îngrijorarea şi nemulţumirea, condamnă actele de vandalism şi cere organelor abilitate să investigheze şi să tragă la răspundere persoanele ce se fac vinovate. (sursa: PL)