Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 12 mai 2011

|versiune pentru tipar|

Informaţii noi despre monitorizarea mass-media

Iniţiativa publică “MediaMonitoring-2011” a lansat al doilea raport săptămînal despre activitatea mass-media în ajunul alegerilor locale generale. Conform informaţiilor prezentate: (sursa: Novosti-Moldova)

Persoanele cu dizabilităţi vor condiţii pentru vot

Persoane cu deficienţe locomotorii şi de văz au protestat în faţa sediului unde au loc şedinţele Parlamentului, pentru a-şi cere dreptul la vot. Protestatarii se plîng că nu au acces la secţiile de votare din cauza lipsei rampelor şi a balustradelor, precum şi a uşilor şi lifturilor prea înguste. Protestatarii au instalat o urnă de vot improvizată şi au încercat, de la o distanţă de cîţiva metri, să arunce în ea avioane de hârtie, care însemnau buletinele de vot, însă fără succes. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei “Motivaţie”, în Moldova sînt circa 170 de mii de persoane cu diverse dizabilităţi, care au împlinit vîrsta de vot şi multe dintre ele nu-şi pot exercita dreptul de a alege pentru că secţiile de votare sînt amplasate în locuri inaccesibile. (sursa: Info-Prim Neo)

Duelurile verbale rămîn monologuri şi se transformă în competiţii sportive

Dorin Chirtoacă, candidatul PL la funcţia de Primar general al municipiului Chişinău, l-a invitat la dezbateri publice pe Igor Dodon, candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei. Dodon a ignorat invitaţia la locul propus de Chirtoacă (staţia de epurare a apei), propunînd un alt loc (strada Alba Iulia), unde deja Chirtoacă nu confirmat că se va prezenta. Ulterior, Chirtoacă l-a invitat pe Dodon deja la un meci de fotbal, pe teritoriul fostului Stadion Republican, demolat în perioada guvernării PCRM.

Igor Dodon l-a invitat pe Primul ministru Vlad Filat la un meci de volei, însă premierul a refuzat, declarînd că îşi va măsura forţele cu Dodon după alegeri, cînd îl va învăţa procedee de judo, cum să cadă şi să nu se lovească puternic. Candidatul PCRM a refuzat invitaţia lui Filat, declarînd că practică sportul de echipă, iar Vlad Filat nu are decît să practice în continuare judo-ul politic.

Ex-democrat candidat la consilier municipal

Un grup de foşti membri ai Partidului Democrat l-au înaintat pe Serghei Poddubnîi în calitate de candidat independent la funcţia de consilier municipal al capitalei. În cadrul unei conferinţe de presă, Poddubnîi a enumerat priorităţile activităţii sale, în cazul în care va fi ales consilier: (sursa: Infotag)

Noi acuzaţii de fraude la primăria capitalei

Candidatul independent la funcţia de consilier municipal, Fiodor Ghelici, a declarat că va sesiza Procuratura Generală în legătură cu faptul că funcţionarii Primăriei Chişinău stopează executarea deciziilor de judecată. Ghelici a invocat situaţia unui agent economic, care ar fi procurat un imobil, pe care l-a înregistrat la Oficiul Cadastral, dar pentru privatizarea terenului adiacent are nevoie de aprobarea Consiliului municipal Chişinău şi pe lîngă aproximativ 3 milioane de lei pe care antreprenorul trebuie să le plătească legal, i-ar fi fost cerute 270 de mii de lei pentru “rezolvarea rapidă a problemei”. Fiodor Ghelici este sceptic în succesul lui Dorin Chirtoacă şi îi promite o ladă de divin de calitate preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, în cazul în care Chirtoacă va cîştiga alegerile în municipiu. (sursa: Info-Prim Neo)

“Forţa a Treia” luptă cu tarifele

Tinerii din Blocul electoral “Forţa a Treia”, condus de Valeriu Plesca, colectează semnături de la pentru a cere autorităţilor locale ajustarea tarifelor comunale cu veniturile reale ale consumatorilor. Potrivit reprezentanţilor BE “Forţa a Treia”, acţiunea este necesară din cauza tarifelor mari la gazele naturale, energia electrică, agentul termic şi alte servicii comunale. Organizatorii colectării de semnături vor sa sesizeze autorităţile centrale şi locale pentru adoptarea unor decizii care ar permite reducerea tarifelor pentru serviciile comunale.

Ministrul economiei promite “Umbrelă economică”

Ministrul Economiei, membrul PDM Valeriu Lazăr a promis “umbrelă economică” pentru Valentina Buliga, dacă aceasta va accede în funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Echipa economiştilor democraţi consideră că parcurile tehnologice sînt salvarea Chişinăului, acestea urmînd a fi construite pe platformele patrimoniului marilor întreprinderi moştenite de la sistemul sovietic şi care astăzi sînt conservate. (sursa: www.buliga.md)