Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 24 mai 2011

|versiune pentru tipar|

Rapoartele financiare ale candidaţilor independenţi din Chişinău

Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Chişinău adoptat o hotărîre cu privire la aprobarea raportului financiar privind veniturile şi cheltuielile concurenţilor electorali în campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011: la venituri — în sumă de 337,149.46 lei şi la cheltuieli — în sumă de 17,018.17 lei, conform situaţiei atestate la data de 23 mai 2011. Conform informaţiilor prezentate, şi-au depus rapoartele financiare: Nu şi-a prezentat raportul financiar în termenul legal stabilit candidatul Poddubnîi Serghei, care a fost avertizat.

Controlul civic invocă încălcări în campanie

Coaliţia “Controlul civic — alegeri 2011” a prezentat un raport în curinsul căruia a invocat contravenţii şi încălcări ale legislaţiei electorale. Conform informaţiei prezentate, PDM este lider printre contravenienţii publicităţii în ajunul alegerilor locale şi reprezentanţii acestui partid au au fost sesizaţi în numeroase încercări de a mitui într-un şir de sate ale republicii, repartizînd alegătorilor produse alimentare în pachete cu logotipul partidului. Se mai invocă şi faptul că Preşedintele interimar al ţării, în loc să se ocupe de problemele statului, participă activ la campania electorală a candidatului PDM pentru primăria municipiului Chişinău. Reprezentanţii PLDM sînt acuzaţi că ar face “PR-negru” în adresa reprezentanţilor Partidului Comuniştilor, acuzînd nefondat un candidat la postul de primar în unul din satele raionului Orhei de procurarea ilegală a pămîntului şi păstrînd pe teritoriul Chişinăului panouri publicitare cu îndemnul de a-l vota pe Victor Bodiu în alegerile primarului general al capitalei, în timp ce el şi-a retras candidatura şi concurează doar pentru consiliul municipal. (sursa: Noutaţi Moldova)

Invalizii războaielor şi conflictelor locale din Dubăsari vor bloca votarea în Corjova

Societatea invalizilor războaielor locale şi conflictelor armate din Dubăsari declară că “nu va admite provocări şi desfăşurarea alegerilor locale ale statului vecin RM în microraionul Corjova al oraşului Dubăsari din RMN”. În declaraţia prezidiului organizaţiei este exprimată “indignarea faţă de decizia CEC a RM de a deschide pe 5 iunie o secţie de vot la Corjova pentru alegeri în organele de administraţie locală” şi îndeamnă CEC “să nu tensioneze situaţia în microraionul Corjova, să nu încalce Constituţia RMN, să nu încalce tratatul principal din 1992 şi să desfăşoare alegeri în satul vecin Cocieri”. (sursa: Infotag)

Candidatul PCRM acuzat de manipulări

Şeful Delegaţiei UE la Chişinau, Dirk Schuebel, a infirmat informaţia, potrivit căreia, l-ar fi însoţit pe candidatul PCRM Igor Dodon, în vizita recentă a acestuia la Bruxelles. În Declaraţia Delegaţiei UE în Moldova referitor la călătoria domnului Ambasador Schuebel la Bruxelles se menţionează că Delegaţia menţine o atitudine absolut neutră fata de viitoarele alegeri locale şi regionale în Republica Moldova, iar Ambasadorul Dirk Schuebel nu a insoţit membrul Parlamentului şi candidatul PCRM la funcţia de primar al municipiul Chişinău în vizita sa la Bruxelles. În acelaşi timp, Delegaţia a facilitat organizarea cîtorva întrevederi neoficiale ale domnului Dodon cu unii interlocutori ai Comisiei Europene şi Serviciului European pentru Acţiune Externa, la nivel tehnic, dar nu a fost implicată în întrevederile lui Dodon cu politicienii şi oficialii belgieni. În acelaşi timp, pe pagina web a PCRM rămîne postat anunţul din 19 mai, conform căruia, Igor Dodon se va afla în perioada 19–21 mai la Bruxelles, unde va avea un şir de întrevederi cu oficialii belgieni şi europeni, în calitatea sa de candidat la funcţia de primar general al Chişinăului, iar în cadrul zilei de joi, 19 mai, Igor Dodon, însoţit de Dirk Schuebel, şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, va avea mai multe întîlniri cu înalţi oficiali europeni, europarlamentari, lideri politici.

Interpretul Ion Paladi spune că îl va acţiona în judecată pe candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei, Igor Dodon, pentru că i-a inclus piesa pe un CD difuzat în campanie. Paladi declară că acest lucru s-a făcut fără acordul lui, iar Dodon susţine că nu el este autorul discului, acesta fiind lansat de “un grup de iniţiativă, care a venit cu Campania «Iubesc Moldova»”.

Candidatul PLD insistă cu acuzaţii împotriva viceprimarului capitalei

Candidatul Partidului Legii şi Dreptăţii, Marcel Darie, a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a prezentat o pensionară care a declarat ca acum 3 ani soţia viceprimarului capitalei Nistor Grozavu, i-ar fi cerut mită 600 de lei pentru eliberarea unui certificat de urbanism. Mai tîrziu, după conferinţa de presă, Darie a mai spus că Maria Grozavu, soţia viceprimarului, a invitat-o pe pensionara respectivă pentru a “discuta” cum i-au fost perfectate actele necesare pentru legitimarea locuinţei.

PL are soluţii pentru sediul PCRM

Echipa de candidaţi la funcţia de consilieri în Consiliul Municipal Chişinău din partea Partidului Liberal a organizat o conferinţă de presă în faţa Judecătoriei sectorului Centru, unde urma să fie examinat dosarul privind abuzul de putere din partea PCRM şi acapararea ilegală a unui lot de pămînt, pe care ulterior a fost construit sediul luxos al PCRM. Echipa PL a prezentat opiniei publice un set de documente despre ilegalităţile care le-ar fi comis comuniştii pentru a-şi construi sediul şi a făcut un apel către PCRM, ca, în baza unei decizii judecătoreşti, sediul luxos să fie transformat într-un centru de reabilitare pentru veterani, pensionari, invalizi şi tineri. (sursa: PL)

Candidat PLDM ameninţat cu moartea

Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcţia de primar de Ialoveni a fost ameninţat cu moartea, în incinta primăriei şi în prezenţa martorilor. Ameninţarea a venit din partea unui candidat independent la funcţia de consilier orăşenesc, fiu al actualului primar de Ialoveni. PLDM afirmă că deşi candidează independent, atît primarul în exerciţiu, cît şi fiul acestuia sînt susţinuţi deschis de către PCRM. Candidatul PLDM a depus o plîngere la Comisariatul raional de poliţie, contrasemnată şi de martorii incidentului. (sursa: PLDM)