Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 31 mai 2011

|versiune pentru tipar|

CEC a acreditat noi observatori

Comisia Electorală Centrală a acreditat observatori pentru monitorizarea alegerilor locale generale din 5 iunie 2011 din partea Comisiei Electorale a Letoniei, Ambasadei Republicii Turcia; Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, Fundaţiei Est-Europene din Moldova, Reprezentanţa în Moldova a National Democratic Institute din SUA şi ai unor ONG-uri din Moldova.

Agitaţia telefonică a fost aprobată de CEC

Deoarece mai mulţi cetăţeni au abordat problema agitaţiei electorale prin intermediul apelurilor telefonice fixe şi a sms-urilor la telefoanele mobile, preşedintele CEC a prezentat explicaţii privind posibilitatea acestui tip de agitaţie, care nu este interzisă de legislaţia electorală. Interdicţiile se referă doar la ziua premergătoare şi la ziua alegerilor.

Mihai Godea reaminteşte despre pierderea încrederii şi este indignat de BOP

În cadrul unei conferinţe de presă, Mihai Godea, candidat independent la funcţia de primar general al capitalei, a invocat faptul că recentul sondaj Barometrul Opiniei Publice (BOP) relevă faptul că cetăţenii au pierdut încrederea în Guvern şi Parlament, iar reformele sînt tergiversate de Alianţa pentru Integrare Europeană. Godea consideră că AIE trebuie să se trezească şi să acţioneze. Totodată, Godea s-a arătat indignat că la efectuarea sondajului BOP nu a fost luată în calcul candidatura sa şi respectiv respondenţii nici nu au avut posibilitatea de a-l alege ca posibilă opţiune de vot. Candidatul invocă faptul că a anunţat despre intenţia sa de a candida încă la 3 mai, iar la 5 a depus actele concomitent cu actualul primar Dorin Chirtoacă, care a intrat în evaluările sondajului BOP.

PDM a lansat ideea convocării liderilor AIE înainte de alegerile din 5 iunie

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a lansat ideea ca liderii partidelor membre ale AIE să aibă o întâlnire în această ultimă săptămână a campaniei pentru alegeri locale generale, pentru a arăta cetăţenilor unitatea Alianţei de guvernămînt. Liderul PDM a propus şi începerea discuţiilor pentru a pune bazele proceselor post-electorale, având în vedere extinderea AIE la nivelul 1 şi 2 al administraţiilor locale din toată ţara.

Candidatul PSD este susţinut de organizaţi sindicale

Sindicatul Naţional Independent “Protecţia Socială” susţine candidatura Partidului Social Democrat (PSD) pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Sergiu Coropceanu. În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Sindicatului, Nicolae Racoviţă, a menţionat că decizia în cauză a fost luată de către Biroul Permanent al Sindicatului. Racoviţă a criticat activitatea actualei guvernări, menţionînd că în ultimii doi ani guvernarea nu doar că nu şi-a respectat promisiunile, dar “a majorat preţurile la medicamente şi vîrsta de pensionare, a redus locurile de muncă, a împrumutat bani de peste hotare, fără a spune cine îi va restitui”. (sursa: Infotag)

PLDM aduce iluminare totală

Echipa de candidaţi ai PLDM în consiliul municipal promite în patru ani iluminarea integrală a străzilor şi semaforizarea tuturor intersecţiilor cu risc sporit de accidente. Consilierii PLDM nu vor mai permite asfaltarea de unică folosinţă a străzilor, vor atrage în parteneriat cu Guvernul, credite pentru 20–25 de ani în condiţii avantajoase şi granturi internaţionale pentru construcţia drumurilor. (sursa Moldpres)

Candidatul PL solicită eliminarea candidatului PCRM şi este susţinut de reprezentanţi ai diasporei

Dorin Chirtoacă, candidatul PL la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, solicită retragerea din cursa electorală a contracandidatului PCRM Igor Dodon, pentru minciuni, insinuări şi calomnii lansate pe parcursul ultimei săptămâni, în legătură cu proiectul Primăriei de achiziţionare a 102 troleibuze. Potrivit lui Chirtoacă, au avut loc o serie de atacuri murdare, de denigrări în ceea ce priveşte modul în care au fost procurate troleibuzele şi transparenţa tranzacţiei.

Membri şi simpatizanţi ai Partidului Liberal stabiliţi peste hotare au participat la o acţiune de susţinere a candidatului PL la funcţia de primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă, desfăşurată în mai multe oraşe din Europa (Paris, Dublin, Aix-en-Provence, Padova). Prin acest eveniment cetăţenii Republicii Moldova şi-au manifestat încrederea în Dorin Chirtoacă, venind cu un mesaj de susţinere pentru echipele PL din toată Republica Moldova. (sursa: PL)