Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 26 mai 2011

|versiune pentru tipar|

CEC solicită să nu se distribuie cadouri

Comisia Electorală Centrală atenţionează concurenţii electorali asupra necesităţii respectării întocmai a prevederilor art. 38 alin. (7) din Codul electoral, care le interzice expres să propună alegătorilor bani, cadouri, să distribuie fără plată bunuri materiale, inclusiv din ajutoarele umanitare sau din alte acţiuni de binefacere. În scopul prevenirii şi contracarării încălcărilor în activitatea electorală CEC a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să supravegheze acţiunile concurenţilor electorali de distribuire a bunurilor materiale alegătorilor şi să informeze despre măsurile întreprinse pe marginea acestora. (sursa: CEC)

Campania electorală este considerată “mai murdară ca anterior”

În opinia foştilor edili ai capitalei, campania electorală din 2011 este mai murdară ca cele de pînă acum, iar candidaţii uită de interesele cetăţenilor. Serafim Urecheanu, primar al municipiului Chişinău între anii 1994–2005, a declarat că este întristat de ceea ce se întîmplă în campania electorală, de modul cum este tratată această funcţia-cheie, iar cei care candidează la funcţia de primar folosesc diverse tehnici de PR şi uită că trebuie să fie mai aproape de oameni. Şi Vasile Ursu, care a exercitat interimatul funcţiei de primar de Chişinău în perioada 2005–2007, a declarat că această campanie electorală se ţine pe bani şi pe interese de partid, nu prea ai dintre cine alege, iar alegătorul s-a politizat foarte mult. (sursa: Info-Prim Neo)

Candidatul PCRM face apel la consolidare, dar acesta este respins

Igor Dodon, candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei a lansat un apel numit “de consolidare şi corectitudine către toate forţele politice echilibrate”. Dodon spune că nu este bine să se confunde campania electorală cu un război electoral şi la final, nu va cere retragerea vreunui contracandidat în favoarea sa. Totuşi, el afrimă că dacă cineva se va retrage din cursă, pentru a simplifica alegerea cetăţenilor şi pentru a facilita venirea la Primărie a unui primar nou, profesionist, acest lucru va fi apreciat. Dodon mai spune că mizează pe faptul că punctul acestor alegeri se va pune pe 5 iunie, din primul tur. (sursa: dodon.md)

Candidatul PSD la funcţia de primar al capitalei, Sergiu Coropceanu, a răspuns imediat apelului lui Igor Dodon, menţionînd că acesta caută repoziţionare din frica că nu va trece nici în turul doi al scrutinului şi simţînd că pierde sprijinul pe motiv că oamenii află, că prin implicarea lui Igor Dodon şi echipei sale municipiului Chişinău i-au fost aduse mai multe prejudicii materiale. Coropceanu consideră că Dodon a obijduit celelalte partide chemîndu-le să-şi retragă candidaţii, lăsînd loc să se înţeleagă că pot avea loc negocieri. În final, candidatul PSD declară că va lupta în continuare ca la şefia capitalei să nu ajungă Dodon sau Chirtoacă.

PLDM invocă obstrucţii din partea poştei

PLDM a difuzat o declaraţie, prin care anunţă că în actuala campanie electorală utilizează în calitate de mijloc de comunicare cu alegatorii scrisoarea personalizată, formulă legală şi frecvent utilizată în campaniile electorale. Expedierea scrisorilor personalizate se face în temeiul unui contract de prestare a serviciilor de recepţionare, prelucrare şi expediere a corespondenţei, încheiat de PLDM cu Î.S. “Poşta Moldovei”, dar un număr anumit de scrisori personalizate nu ajung la destinatarii concreţi, ci sunt returnate expeditorului. În anumite cazuri, pachete de scrisori care vizau o secţie poştală au fost depuse la un chioşc de ziare, altele erau împărţite trecătorilor cu îndemnul de a face focul cu ele.

“Forţa a Treia” împotriva legalizării islamului

Candidatul Blocului Electoral “Forţa a Treia” pentru funcţia de primar al capitalei, Valeriu Pleşca, a adresat Ministerului Justiţiei o cerere prealabilă prin care solicită să se anuleze decizia despre înregistrarea Ligii Islamice din Moldova. Pleşca consideră că, urmînd recomandările partenerilor externi, guvernul a încălcat procedura înregistrării organizaţiei, deoarece ea prejudiciază drepturile creştinilor ortodocşi, care sunt marea majoritate a locuitorilor ţării, iar decizia de înregistrare nu a fost consultată cu societatea civilă. (sursa: vesti.md)