Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 7 iunie 2011

|versiune pentru tipar|

Explozie în centrul capitalei

La ora 12.10, un automobil de model VAZ a explodat pe strada Columna din mun.Chişinău, în momentul deflagraţiei fiind grav rănit Igor Ţurcanu, preşedintele Federaţiei de Tenis. Peste cîteva ore, Ţurcanu a decedat la Spitalul de Urgenţă, în urma unui stop cardiac, cauzat de rănile produse. Igor Ţurcanu era om de afaceri, iar în cadrul campaniei electorale l-a susţinut pe candidatul independent Mihai Godea, fiind şi şef al staffului electoral al acestuia. Poliţia a exclus din start versiunea politică a omorului şi a declarat că se cercetează mai multe versiune ale cauzei exploziei, inclusiv accidentale. În cadrul unei conferinţe de presă convocată în seara zilei, Mihai Godea s-a declarat convins că explozia în care a fost ucis Igor Ţurcanu este un atentat cu maşină capcană, iar toate încercările de a devia versiunile şi de a scoate pe prim plan alte viziuni sînt cinice şi neprofesioniste, deoarece din corpul lui Igor Ţurcanu au fost extrase foarte multe piese metalice care nu proveneau din maşina aruncată în aer. Mihai Godea a mai declarat că Igor Ţurcanu, ca şi alţi colegi din staff-ul său electoral, se simţea urmărit, că au fost şi multe ameninţări, s-a încercat compromiterea lor, au fost lansate acuzaţii dure. Godea a mai spus că, odată cu ieşirea din PLDM, a fost anunţat că i se pregătesc mai multe scenarii şi indiferent la ce concluzie vor ajunge anchetatorii, s-a lovit în democraţie şi în siguranţa cetăţenilor, iar “dacă acest lucru a fost o comandă politică, e vai de capul ţării pe nume Republica Moldova”. Totodată, Godea nu exclude nici motivele economice pentru care s-ar fi săvîrşit atentatul.

Date statistice prealabile ale CEC

Comisia Electorală Centrală a adus la cunoştinţă publică un şir de date statistice preliminare privind rezultatele alegerilor. Astfel, în urma procesării a 100% din procesele-verbale din municipiu Chişinău, se atestă că: Analiza rezultatelor preliminare pe ţară arată că în 645 de localităţi primarul a fost ales din primul tur de scrutin, iar în 253 de localităţi va fi organizat turul doi. În 3 localităţi (Caracusenii Vechi, r-nul Briceni; Holohora de Sus, r-nul Briceni; Iujnoe, r-nul Cahul) candidatul la funcţia de primar a obţinut 100% din voturile valabil exprimate. În satul Codru Nou din r-nul Teleneşti lista de consilieri din partea unui partid politic a acumulat la fel 100% din voturi, în toate aceste 4 cazuri în buletinul de vot era înscris un singur concurent electoral. (sursa: CEC)

Conferinţă de presă a liderului PL

Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu a susţinut o conferinţa de presă în cadrul căreia a făcut bilanţul alegerilor locale generale din 5 iunie. Ghimpu a spus că PL este mulţumit de rezultatul obţinut, dar urmează să depună eforturi în continuare pentru ca în turul doi rezultatele să fie şi mai bune. Potrivit rezultatelor preliminare ale CEC, PL a acumulat circa 17% de voturi pe republică: la alegerile primarilor — 19.87%, pentru consilieri în consiliile săteşti/comunale/orăşeneşti — 11.86%, pentru consilieri în consiliile raionale/municipale — 19.87%, încă 125 de candidaţi PL la funcţia de primar vor participa şi în turul doi al scrutinului. Preşedintele PL a anunţat despre unele nereguli înregistrate în timpul scrutinului electoral, acuzînd reprezentanţii PCRM că au cumpărat voturile alegătorilor, oferindu-le o anumită sumă de bani cu condiţia ca aceştia să fotografieze cu telefonul lor mobil buletinele de vot în care a fost aplicată ştampila “Votat” în dreptul candidatului comunist. (sursa: PL)

PDM consideră justă participarea în campanie

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a declarat că retragerea candidatului PDM din cursa electorală pentru Primăria capitalei ar fi schimbat proporţiile procentuale şi ar fi putut face posibil ca reprezentantul PCRM să atingă peste 50 la sută din voturi. În cadrul unei conferinţe de presă, Marian Lupu a spus că PDM şi Valentina Buliga au contribuit la păstrarea şansei în turul II, menţinînd deciziile consecvente de campanie şi evitînd căderea în panica pe care o putea produce polarizarea voturilor, iar în cazul în care Valentina Buliga ieşea din competiţie, cele 2.56% obţinute de PDM nu ar fi ajutat cu nimic candidatul PL, însă dacă ar fi ajuns la candidatul PCRM, ar fi fost decisive pentru un rezultat final din turul I. Marian Lupu a mai declarat că PDM îl va susţine în turul II pe Dorin Chirtoacă. (sursa: Info-Prim Neo)