Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 25 mai 2011

|versiune pentru tipar|

Exit-poll la alegerile din 5 iunie

Un consorţiu de instituţii va organiza, pe 5 iunie un exit-poll, la comanda Publika TV. Comisia Electorală Centrală a acreditat 200 de persoane care vor chestiona alegătorii la ieşirea din secţiile de votare. Cercetarea va fi efectuată doar la secţiile de votare din municipiul Chişinău, de către Centrul “CBS-AXA”, împreună cu Institutul de Politici Publice şi Institutul European de Studii Politice.

Oficiile de documentare vor lucra pe 5 aprilie

Ziua de 5 iunie 2011 a fost anunţată zi lucrătoare pentru toate Birourile de evidenţă şi documentare a populaţiei ale CRIS “Registru”, cu program de lucru de la 7.00 pînă la 21.00. Decizia a fost luată în scopul asigurării condiţiilor pentru buna desfăşurare a alegerilor locale generale. La solicitarea cetăţenilor RM cu drept de vot, inclusiv a celor aflaţi în detenţie sau arest, CRIS “Registru” va asigura eliberarea actelor de identitate necesare pentru participarea la alegeri: buletin de identitate sau acte de identitate provizorii. La solicitarea cetăţenilor cu drept de vot care nu dispun de înregistrare la domiciliu/reşedinţă, birourile de evidenţă şi documentare a populaţiei vor elibera o adeverinţă, ce atestă ultima înregistrare la domiciliu/reşedinţă sau după caz lipsa acesteia. (sursa: www.registru.md)

Educaţie electorală mobilă

Comisia Electorală Centrală va informa alegătorii din oraşele ţării şi prin intermediul unei echipe mobile, un microbuz promoţional va circula pe întreg teritoriul Republicii Moldova, staţionînd în zonele centrale ale oraşelor, unde vor fi distribuiţi fluturaşi cu informaţii despre actele de identitate în baza cărora se efectuează votarea. Microbuzul promoţional face parte din campania de informare “De la mic la mare” lansată de către CEC pentru alegerile locale generale 5 iunie 2011.

Violenţă cu tentă electorală infirmată

Un candidat al PDM la funcţia de consilier local în comuna Sîngera din mun.Chişinău a fost agresat fizic în timpul unei altercaţii, martor al căreai a fost candidatul din partea PLDM la funcţia de primar de Sîngera, Valeriu Poiată. PDM a difuzat un comunicat prin care se menţionează că juristul partidului examinează cazul pentru a sesiza autorităţile electorale cu privire la aceste metode de campanie electorală. (sursa: PDM)

Partidul Liberal Democrat din Moldova respinge orice acuzaţii referitoare la aşa-zisa implicare a candidatului la funcţia de primar al or. Sângera, în altercaţiile produse în seara zilei de 24 mai curent şi califică învinuirile candidatului PDM drept iresponsabile, cu vădită tentă electorală. PLDM regretă că un partid membru al AIE lansează atacuri dure şi nefondate la adresa colegilor săi şi cheamă toţi actorii implicaţi în alegerile generale să dea dovadă de bun simţ şi responsabilitate. (sursa: PLDM)

Candidatul PL este susţinut de ecologişti şi Mişcarea Antimafie

Organizaţia teritorială Chişinău a Partidului Ecologist din Moldova “Alianţa Verde” (PEMAVE) va susţine candidatura Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, la funcţia de primar general al capitalei. Anunţul a fost făcut la o conferinţă de presă, de către reprezentanţii filialelor de sector ale PEMAVE. Potrivit secretarului general al partidului, Andrei Dumbrăveanu, în formaţiune există o anumită autonomie, fapt ce-i permite organizaţiei teritoriale din capitală să ia o asemenea decizie, iar susţinerea lui Chirtoacă ar face parte din spectrul de valori asupra cărora pun accent membrii formaţiunii. (sursa: Info-Prim Neo)

Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie, se alătură campaniei de susţinere a lui Dorin Chirtoacă pentru funxcţia de primar al capitalei, dar îi oferă sprijin doar personal, nu şi preşedintelui PL Mihai Ghimpu. Mocanu îl acuză în continuare pe Mihai Ghimpu că ar fi finanţat de Vlad Plahotniuc, iar Dorin Chirtoaca este unica persoană necoruptă şi trebuie sa devina liderul PL.

Candidatul PCRM continuă să fie învinuit de prejudicii, dar va susţine Grădina Zoologică

Candidatul CRM la funcţia de primar al capitalei, Igor Dodon, este învinuit de liderul PL, Mihai Ghimpu,că a luat fără consimţămîntul autorului şi foloseşte în campania sa electorală versurile fratelui său, regretatul Simion Ghimpu, în CD-ul de promovare a campaniei “Iubesc Moldova”. Mihai Ghimpu. Solicitat să comenteze declaraţiile liderului PL, Igor Dodon a spus că acuzaţiile lansate sînt provocări electorale, iar CD-ul respectiv aparţine unui grup de iniţiativă, care are toate contractele şi actele în regulă. (sursa: Info-Prim Neo)

Şi Sergiu Coropceanu, candidatul PSDM la funcţia de primar al capitalei, afirmă că pe parcursul a celor opt ani de aflare a comuniştilor la conducerea Republicii Moldova, oraşului Chişinău i-au fost aduse mai multe prejudicii materiale, iar candidatul PCRM, Igor Dodon, fiind în funcţia de Ministru al Economiei, a aprobat decizii care erau în interesul anumitor persoane dar aduceau prejudicii locuitorilor municipiului Chişinău. Coropceanu se referă la vînzarea unor proprietăţi de stat, pierderea dreptului de proprietate asupra Circului Republican, vînzarea sediului Centrului Naţional de Tineret, situat în parcul “Valea Trandafirilor”, rezilierea contractului cu compania belgiană, care a început demolarea şi reconstrucţia Stadionului Republican din Chişinău, proiectele nereuşite de creare pe teritoriul Uzinei de Tractoare a Zonei Libere Economice, eşecul planurilor de infrastructură, eşecul de renaştere a Uzinei “Mezon”, “Signal” şi transformarea lor în spaţii comerciale pentru vînzarea diferitor obiecte casnice şi vestimentare, scurgerea apei din lacul “Valea Morilor” şi organizarea ilegală a unui tender cu privire la reconstrucţia acestuia etc. (Sursa: www.psdm.md)

Igor Dodon s-a angajat să susţină dezvoltarea Grădinii Zoologice din Chişinău, inclusiv prin construcţia unui nou terariu şi promovarea patronării instituţiei de către anumiţi agenţi economici. Potrivit lui Dodon, Grădina Zoologică din Chişinău este o întreprindere municipală, dar şi una din puţinele zone natural-educative din capitală, iar problemele acesteia trebuie să fie în centrul atenţiei autorităţilor orăşeneşti. În cazul că va învinge la alegerile locale, va încerca să întreprindă eforturi maxime pentru a îmbunătăţi condiţiile de întreţinere a animalelor în menajeria din capitală şi va experienţa patronajului a diferite întreprinderi şi instituţii asupra animalelor.

Optimizarea transportului public în viziunea lui Mihai Godea

Mihai Godea, candidat independent la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, a prezentat platforma pentru optimizarea transportului public în municipiul Chişinău, constituită, tradiţional, din 7 paşi: Godea şi-a prezentat platforma în faţa muzeului transportului public al Chişinăului, pornind de la ideea că situaţia actuală a mijloacelor de transport municipal este asemănătoare situaţiei exponatelor din muzeul respectiv.