Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 16 mai 2011

|versiune pentru tipar|

Seminare de instruire

În perioada 16–24 mai 2011, Comisia Electorală Centrală desfăşoară seminare de instruire cu preşedinţii şi secretarii tuturor birourilor electorale ale secţiilor de votare constituite în ţară. În cadrul seminarelor vor fi abordate principalele atribuţii ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi modalităţile optime de îndeplinire a acestora. (sursa: CEC)

Corectitudinea listelor electorale

Începînd cu 16 mai curent alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale întocmite de autorităţile locale şi disponibile la sediile secţiilor de votare din ţară. Alegătorii au dreptul să facă contestaţii împotriva neincluderii lor în listă sau excluderii din ea, precum şi împotriva altor erori comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alţi alegători pînă pe 4 iunie 2011, inclusiv. CEC va informa cetăţenii despre posibilitatea de a face cunoştinţă cu listele electorale prin intermediul unui spot televizat şi pe Internet.

Candidatul PCRM a semnat Codul de conduită şi cheamă la corectitudine

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, reprezentat de Igor Dodon, a semnat Codul de conduită privind desfăşurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile locale generale din 5 iunie 2011.

Într-un apel dat publicităţii, Dodon afirmă că există prea mare tensiune în scrutinul electoral, apar provocări, diversiuni electorale, falsuri, atacuri, inclusiv de hackeri, sînt aduse acuzaţii grave, se fac montaje, au fost înregistrate agresări ale candidaţilor electorali. Dodon îndeamnă toţi candidaţii, inclusiv pe sine, să înceteze învinuirile gratuite şi diversiunile, să vorbească despre realităţi, despre probleme, despre soluţii.

Forţa a treia este îngrijorată de soarta finanţării unor instituţii de învăţămînt

Blocul electoral “Forţa a Treia” se arată îngrijorat de cazul unor instituţii medii de specialitate care au ajuns cu conturi blocate, la decizia ministerelor Educaţiei şi Finanţelor. Într-o declaraţie de presă, se menţionează că decizia de blocare a conturilor a venit după cererea de a reduce cheltuielile destinate retribuirii muncii şi prin aceste acţiuni, conducerea ministerelor Educaţiei şi Finanţelor face imposibilă implementarea Hotărîrii Guvernului despre majorarea salariilor cadrelor didactice. În numele BE “Forţa a Treia”, valeriu pleşaca, candidat la funcţia de primar al mun.Chişinău, cere de la autorităţi anularea deciziilor impuse şi achitarea tuturor datoriilor acumulate faţă de colectivele a 7 instituţii de învăţămînt. (sursa: Unimedia)

Unicul candidat independent s-a lansat în campanie

Mihai Godea, candidat independent pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, s-a lansat în campania pentru alegerile locale din 5 iunie, cu sloganul “Dincolo de jocurile politice, avem nevoie de oameni competenţi!”. Godea a prezentat un program de modernizare şi renaştere a municipiului Chişinău, bazat pe 7 principii: Platforma electorală a lui Mihai Godea este bazată pe abordări inovatoare în privinţa problemelor cu care se confruntă oraşul şi locuitorii lui, iar candidatul consideră că statutul său independent îi va ajuta în colaborarea cu forţele politice reprezentate în Consiliul municipal, dar şi să nu admită menajarea intereselor politice care împiedică dezvoltarea municipiului.

Candidatul PDM aduce acuzaţii

Valentina Buliga, candidatul Partidului demcorat din Moldova la funcţia de primar general al mun.Chişinău îi îndeamnă pe concurenţi electorali să renunţe la tehnicile de PR negru şi show-uri fără sens şi să înceapă dezbaterile adevărate. Buliga a menţionat că practicile murdare de campanie continuă, inclusiv, prin editarea şi distribuirea ziarelor false, fabricate foarte cinic pentru a ciocni între ele atît componentele Alianţei pentru Integrare Europeană, cît şi partidele democratice cu presa democratică din Moldova. Potrivit Valentinei Buliga, în umbra acestei scheme stă echipa de PR negru a PCRM-ului, utilizată tradiţional de această formaţiune în campaniile electorale, iar ziarele false şi alte materiale sînt fabricate la tipografii din stînga Nistrului. PDM afirmă că nu ştie, dar apreciază că în spatele candidatului PCRM Igor Dodon stă cineva din afară.

Concepte de la PSD

Candidatul PSD la funcţia de Primar General, Sergiu Coropceanu, a prezentat conceptul general de dezvoltare şi amenajare a parcurilor din mun. Chişinău şi proiectul de reconstrucţie şi amenajare a Parcului “Valea Morilor”. În opinia lui Coropceanu, parcul “Valea Morilor” a devenit gaura bugetului municipal şi aceasta denotă conlucrarea dintre liberalul Dorin Chirtoacă şi Partidul Comuniştilor, pentru că actaulul primar a acoperit toate infracţiunile făcute de foştii primari interimari comunişti şi nu a avut grijă de tragerea la răspundere a persoanelor, care au adus prejudicii municipiului de zeci de milioane de lei permiţînd evacuarea apei şi începerea lucrărilor fără licitaţie şi documentaţie de proiect. Echipa Partidului Social Democrat propune o altă metodă de transformare a parcurilor în zone de odihnă şi agrement în aer liber, prin parteneriat public-privat.

Dorin Chirtoacă face promisiuni medicilor

Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, a avut întîlniri cu medicii şi asistenţii medicali de la Spitalul Clinic Municipal “Sfântul Arhanghel Mihail” precum şi cu studenţii şi profesorii de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”. În cadrul întîlnirilor, Chirtoacă a povestit despre realizările sale în 4 ani de aflare în funcţie, a prezentat programul său electoral, a răspuns la întrebări şi a colectat doleanţele expuse de participanţi. (sursa: PL)