Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 16 iunie 2011

|versiune pentru tipar|

Rapoarte de monitorizare a mass-media

Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat al patrulea raport de monitorizare a modului în care este reflectată campania electorală pentru alegerile locale generale, pentru perioada 30 mai-12 iunie 2011. Conform raportului, nu s-au remarcat schimbări semnificative în comportamentul mass-media monitorizate: (Sursa: CJI)

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a prezentat raportul de monitorizare a felului în care opt posturi de televiziune au reflectat campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 iunie (perioada 2 mai — 5 iunie). Potrivit raportului:

(sursa: CCA)

CEC informează despre votul pe liste suplimentare

Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, numărul alegătorilor care au votat pe liste suplimentare la alegerile locale generale din 5 iunie 2011 este în scădere în raport cu alegerile locale din 2007:

La alegerea consiliilor municipale (Chişinău, Bălţi) şi raionale:

La alegerea consiliilor orăşeneşti (municipal Comrat), săteşti (comunale):

La alegerea primarilor oraşelor, municipiului Comrat, satelor (comunelor):

La alegerea primarului general al municipiului Chişinău:

La alegerea primarului municipiului Bălţi:

Bazîndu-se pe practica internaţională, CEC conchide că listele electorale din acest an sînt mai calitative. (sursa: CEC)

PL acuză PCRM de promovare a unor persoane cu trecut criminal

În dimineaţa zilei de 16 iunie, Oleg Cernei, consilier din partea PL a prezentat acte care ar confirmă că Anatolie Tofan, consilier pe listele PCRM ar fi violat şi ucis o minoră în anul 1988, faptă pentru care ar fi fost condamnat la 10 ani de puşcărie şi şi-a ispăşit pedeapsa într-o colonie pentru minori. Oleg Cernei a prezentat şi o copie a hotărîrii judecătoreşti de condamnare.

Mai tîrziu, pe parcursul zilei, candidatul Partidului Liberal la funcţia de primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a organizat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a apărut şi Elena Mocreac, care a declarat că la 14 mai 1988, Anatolie Tofan a violat-o pe fiica ei, Larisa Mocreac, de 13 ani, apoi a înfipt-o cu un cuţit şi a îngropat-o împreună cu tatăl său în grădină. Mama fetei a declarat că Anatolie Tofan este “consilier, tîlhar, bandit, criminal, care a violat o fată de 14 ani” şi a prezentat poze de la înmormântarea fiicei sale, declarînd că îl cunoaşte personal pe consilierul comunist Anatolie Tofan. În context, Dorin Chirtoacă a cerut consilierilor din partea PCRM să părăsească rîndurile partidului, pentru a nu se face de ruşine în faţa chişinăuienilor şi în faţa alegătorilor. Candidatul PL a îndemnat alegătorii să nu-l voteze pe Igor Dodon pentru că ar avea o echipă de criminali.

Consilierul municipal pe lista PCRM, Anatolie Tofan, a respins acuzaţiile Partidului Liberal, spunînd că sînt minciuni şi aberaţii şi că va acţiona în judecată persoanele care au răspândit aceste informaţii. Candidatul PCRM la funcţia de primar general, Igor Dodon, nu a comentat cazul, dar a refuzat să se prezinte al dezbaterile televizate la postul Publika TV, deşi confirmare anterior invitaţia.

Igor Dodon şi consilierii municipali ai PCRM sînt acuzaţi de abuzuri

Consilierii municipali ai PL, Oleg Cernei, Vasile Grama şi Vasile Hâncu au organizat o conferinţă de presă, în cadrul căreia au prezentat probe de privatizare frauduloasă în perioada în care Igor Dodon era ministru al economiei. Din actele prezentate ar rezulta că Igor Dodon, în calitate de ministru al economiei, prin deciziile sale, a prejudiciat statul de posibile încasări la buget de circa 95 de milioane de lei. Potrivit altor documente prezentate în cadrul conferinţei, Victor Gurău candidat la PCRM pe lista consiliului municipal, a prejudiciat bugetul statului, prin evaziune fiscală, cu circa 1 mln lei, avînd deschise şi două dosare penale privind însuşirea, înstrăinarea, substituirea şi tăinuirea bunurilor sechestrate sau confiscate, fiind acuzat şi de înstrăinarea unui teren de pămînt de 3,7 ha din str. Pan Halippa. (sursa: PL)

Şi candidatul PCRM lansează noi acuzaţii la adresa lui Dorin Chirtoacă

Candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei, Igor Dodon, a declarat că va depune o nouă sesizare la Procuratura Generală, pentru tragerea la răspundere a lui Dorin Chirtoacă pe mai multe cazuri de corupţie, ilegalităţi la eliberarea autorizaţiilor şi delapidări de fonduri. Dodon îl învinuieşte pe contracandidatul său de: nereguli la proiectarea şi construcţia uzinei de ardere a deşeurilor; încălcări la proiectarea şi construcţia unei spălătorii auto; amplasarea neconformă a gheretelor în centrul oraşului; ilegalităţi la autorizarea construcţiei mansardelor; emiterea unei autorizaţii de construcţie a unui centru comercial pe un teren aproape de str. Lech Kaczyński, cu defrişarea copacilor şi fără acordul locuitorilor; cheltuirea a circa 800 de mii de euro pentru geotuburi şi circa 80 de mii de euro pentru reagent la Staţia de epurare din Chişinău.

Şedinţă “de lucru” a consilierilor PCRM

Deşi nu au primit legitimaţiile de ales local iar hotărîrea de validare a alegerilor nu este definitivă, consilierii PCRM s-au convocat din nou în şedinţă la Primărie, sub conducerea lui Igor Dodon, care a convocat şedinţa în calitate de consilier, el fiind primul pe lista formaţiunii. La final de şedinţă Igor Dodon a promis jurnaliştilor că imediat după finalizarea campaniei electorale, deja în calitate de primar general al municipiului Chişinău, va face o analiză a tuturor încălcărilor legislaţiei din Primărie şi va informa mass-media asupra a ceea ce s-a întîmplat în Primărie pe parcursul ultimilor ani. (sursa: Info-Prim Neo)

Veterani din Afganistan cheamă la susţinerea lui Dodon

Uniunea veteranilor războiului din Afganistan îşi îndeamnă membrii şi simpatizanţii să voteze la alegerile locale din 19 iunie candidatura PCRM, Igor Dodon. Reprezentanţii Uniunii îl consideră pe Igor Dodon un manager cu experienţă, un economist şi un om practic, acesta “fiind singurul candidat care împreună cu echipa sa unită este capabil să scoată Chişinăul din criza social-economică profundă”.

PL a fost informat de Procuratură despre confirmarea falsificării Monitorului Oficial al României

Partidul liberal a difuzat un comunicat, conform căruia, Procuratura Generală a RM confirmă că extrasele din Monitorul Oficial al României prezentate Procuraturii Generale în copii de către deputatul Igor Dodon au fost falsificate şi au prezentat eronat datele oficiale privind fondatorii şi acţionarii SC “Carpat Belaz Service”, companie prin intermediul căreia au fost achiziţionate de către Primăria municipiului Chişinău 102 troleibuze noi. Conform răspunsului primit de la procuratură, au fost examinate actele conform prevederilor din art. 274 din Codul de procedură penală şi s-a dispus efectuarea unei examinări tehnico-ştiinţifice, iar conform raportului de constatare tehnico-ştiinţifică nr.1313 din 16.06.2011 a Centrului Naţional de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei din Republica Moldova “s-a constatat că extrasul de pe aversul a 4 file care prezintă extrasul din Monitorul Oficial al României, partea IV, nr. 5334 din 25 septembrie 2008, depus la Procuratura Generală de către deputatul în Parlamentul Republicii Moldova Igor Dodon a fost realizat la imprimantă laser. Probabil, textul dat putea fi extras direct de pe internet”. Se mai menţionează că textul din copia Monitorului Oficial al României prezentat la Procuratura Generală a fost realizat la copiator laser alb-negru şi conţine diferenţe de conţinut la capitolul ce ţine de publicaţiile referitoare la Societatea Comercială “Carpat Belaz Service”, iar “conţinutul integral al diferenţelor se manifestă prin comasarea (alipirea) fragmentelor de text a coloanelor din dreapta de la pag. 14 şi pag.15 în continuarea fragmentului de text din coloana din dreapta de la pag. 12, ultimul fiind partea de început a publicaţiei din Monitorul Oficial al României, partea IV, nr. 5334 din 25 septembrie 2008, care se referă la Societatea Comercială «Carpat Belaz Service» SRL. Fragmentele de text comasate de la pag. 14 şi pag. 15 se referă la Societatea Comercială «Comatchim M.D.F. 2006» SA. Locurile comasării nu sunt evidenţiate prin interval sau alineate, creând impresia unui text integru”. Procuratura Generală mai anunţă că investigarea cazului continuă, iar, ulterior, vor fi prezentate rezultatele finale şi va fi adoptată o decizie pe acest caz. (sursa: PL)