Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 22 iunie 2011

|versiune pentru tipar|

Precizări privind renumărarea în Chişinău

CEC a făcut precizări referitor la procedura de renumărare a voturilor pentru alegerea consilierilor în Consiliul Municipal Chişinău, informînd că pe parcursul zilei de 22 iunie 2011, Judecătoria sectorului Centru eliberează documentaţia electorală preturilor de sector, iar joi, 23 iunie, între orele 8:00 şi 9:00 conducătorii organelor electorale care fac parte din circumscripţia electorală municipală Chişinău nr. 1 vor veni la preturile de sector unde vor beneficia de instruire referitor la modalitatea corectă de renumărare a voturilor.

Creşte numărul femeilor primar

Conform datelor CEC, în funcţii de primar au fost alese 166 femei, ceea ce constituie 18,51%. În anul 2003 au fost alese în funcţia de primar 138 femei (15,37%), iar în 2007 — 163 femei (18,15%).

Graficul convocării consiliilor alese

Comisia Electorală Centrală a aprobat graficul convocării în prima şedinţă a unor consilii raionale şi municipale, în perioada 23 iunie — 5 iulie 2011. Conform legislaţiei privind administraţia publică locală CEC are obligaţia de a-i convoca în prima şedinţă pe consilierii în consiliile raionale/municipale, iar consilierii în consiliile săteşti (comunale), orăşeneşti sînt convocaţi prin hotărîrea consiliului electoral de circumscripţie din unitatea administrativ-teritorială de nivelul doi respectivă.

Candidatul dubios al PCRM se retrage din consiliu

Anatolie Tofan, care a fost ales pe lista de consilieri ai PCRM în Consiliul municipal Chişinău, a declarat că atît el personal, cît şi PCRM au fost ţinta unui atac murdar şi josnic, care a avut scopul intoxicării şi manipulării opiniei publice şi denigrării echipei PCRM şi a candidatului la funcţia de primar general al municipiul Chişinău. Pentru a nu prejudicia imaginea partidului şi a echipei PCRM, Tofan a decis să renunţe la mandat, dar pentru lezarea gravă a onoarei şi demnităţii va acţiona persoanele responsabile în instanţa de judecată.

Notă: În timpul campaniei electorale pentru turul doi al alegerilor locale, consilierii PL au comunicat că Anatolie Tofan, acum 23 de ani, a violat şi a omorît o fată de 12 ani, pentru ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Iniţial, Tofan a negat afirmaţiile, ulterior însă acestea s-au adeverit prin prezentarea unor acte şi mărturiile rudelor victimei.