Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 19 aprilie 2011

|versiune pentru tipar|

Primul bloc electoral — “Forţa a treia”

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat Blocul electoral “Forţa a treia” în calitate de concurent electoral pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011. Blocul electoral este constituit de Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”, Mişcarea social-politică “Forţa nouă” şi Partidul Popular Republican. Anterior, s-a anunţat că formaţiunile respective vor înainta candidatura lui Valeriu Pleşca (preşedintele mişcării “Forţa Nouă”) pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

Modelele şi culorile buletinelor de vot

CEC a aprobat modelul buletinului de vot pentru alegerile locale din 5 iunie curent şi a stabilit că acestea vor fi de diferite culori distinctive: Culorile au fost alese în baza clasificatorului internaţional de culori, au mai fost aplicate la alegerile locale din anul 2003 şi 2007.

Textele buletinelor de vot vor fi aprobate de consiliile electorale de circumscripţie, după încheierea perioadei de înregistrare a concurenţilor electorali.

CCA monitorizează implicarea radiodifuzorilor în campanie

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a votat pentru sancţionarea cu avertizare publică a patru posturi de televiziune şi şase de radio, pentru că nu au prezentat declaraţii privind implicarea sau neimplicarea în campania electorală pentru a alegerilor locale generale din 5 iunie curent. Pînă în prezent, declaraţii privind reflectarea campaniei electorale din 5 iunie au depus pînă acum 78 de radiodifuzori (43 de posturi TV şi 35 posturi de radio). Din aceştia, 36 posturi TV şi 21 posturi de radio au anunţat că vor organiza emisiuni de dezbateri cu caracter electoral, 2 posturi TV şi 4 radiouri şi-au anunţat neimplicarea în campanie. Conform declaraţiilor expuse pa pagina web a CCA, cea mai scumpă publicitate electorală va fi la posturile:

Instruirea funcţionarilor electorali şi a judecătorilor

Cu asistenţa Fundaţiei Internaţionale pentru Sisteme Electorale (IFES) şi a Consiliului Europei, CEC a demarat instruirea funcţionarilor electorali pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011 prin desfăşurarea unui seminar cu participarea preşedinţilor şi secretarilor din consiliile electorale ale circumscripţiilor raionale/municipale/UTA Găgăuzia, care se va desfăşura la 20–21 aprilie 2011. Printre subiectele discutate vor fi: responsabilităţile consiliilor electorale de circumscripţie; recepţionarea documentelor depuse pentru înregistrare în calitate de concurenţi electorali; pregătirea buletinelor de vot; examinarea şi soluţionarea contestaţiilor; totalizarea votării, procedura de atribuire a mandatelor.

Seminare de instruire pentru judecători sînt organizate de Institutul Naţional al Justiţiei, în colaborare cu CEC şi cu susţinerea Fundaţiei Est Europene. Seminarele se desfăşoară la curţile de apel, pentru judecătorii din circumscripţiile acestora şi acoperă aspecte privind: standardele internaţionale pentru alegeri; jurisprudenţa CEDO în materie electorală şi domenii conexe; soluţionarea litigiilor electorale; dreptul la informaţie în alegeri etc.