Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 13 iunie 2011

|versiune pentru tipar|

CEC informează despre primarii aleşi

Comisia Electorală Centrală a sintetizat datele în urma desfăşurării primului tur de scrutin al alegerilor locale generale din 5 iunie 2011, în cadrul căruia au fost aleşi 386 de primari: La data de 19 iunie 2011 va avea loc al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului în 512 localităţi din ţară.

Un sondaj preelectoral acordă victoria lui Dodon

Conform rezultatelor unui sondaj prezentat de un grup de cercetători de la Universitatea de Stat din Moldova, Igor Dodon ar putea obţine 51,4 la sută din voturile alegătorilor în turul al doilea al alegerilor primarului general al Chişinăului, iar Dorin Chirtoacă — 48,8 la sută din voturi. Circa 59,8% din cei chestionaţi vor merge la alegerile din 19 iunie, 18,3% au răspuns că “mai curînd vor merge”, iar 16,8% şi-au exprimat nedorinţa de a merge la vot. Marea majoritate a celor chestionaţi, 82,5%, au fost anunţaţi despre turul al doilea al alegerilor primarului general al capitalei, ceea ce denotă gradul înalt de informare a populaţiei. Totodată, 54,6% din cei chestionaţi şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu rezultatele primului tur al alegerilor locale, iar 61,3% au declarat că au participat la vot pe 5 iunie. La întrebarea, dacă Chişinăul se dezvoltă normal, 32,2% au dat răspuns afirmativ, 44,1% — negativ, iar 23,7% n-au fost în stare să răspundă. Sondajul sociologic s-a efectuat în perioada de la 7 pînă la 10 iunie pe un eşantion de 1194 cetăţeni din Chişinău şi suburbiile municipiului. Marja erorii constituie +/- 3 procente. (sursa: Novosti Moldova)

Dorin Chirtoacă a prezentat programul pentru suburbii şi a depus o sesizare la Procuratura Generală

Programul de dezvoltare a suburbiilor municipiului Chişinău a fost prezentat astăzi de către Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, împreună cu echipa de consilieri municipali şi locali PL, precum şi a primarilor PL din suburbii. În cadrul prezentării, Chirtoacă a condamnat intenţiile comuniştilor de a exclude suburbiile din componenţa municipiului Chişinău, precizând că PL nu va permite desfăşurarea acestui scenariu. Echipa PL a prezentat proiectele de modernizare a suburbiilor municipiului Chişinău, care includ şi:

Dorin Chirtoacă a depus un demers la Procuratura Generală prin care solicită tragerea la răspundere a candidatului CRM Igor Dodon, care ar fi falsificat datele din Monitorul Oficial al României, utilizând ulterior acest fals în acuzaţiile sale la adresa lui Dorin Chirtoacă. În demersul adresat procurorilor, Chirtoacă îl acuză de Dodon de comiterea infracţiunii de falsificare, denunţ fals făcut autorităţii publice de stat şi cere tragerea la răspundere a acestuia conform Codului Penal.


Candidatul PL este susţinut de sportivi şi de Partidul pentru Unirea Moldovei

Un grup de sportivi de performanţă, antrenori şi maeştri în sport au îndemnat alegătorii să iasă pe 19 iunie la vot şi să opteze pentru Dorin Chirtoacă, care în calitate de primar, le-a fost aproape şi nu a fost indiferent faţă de problemele cu care se confruntă sportivii. Printre susţinători se numără campioni europeni şi mondiali, participanţi la Jocurile Olimpice, antrenori şi profesori.

Partidul Politic pentru Unirea Moldovei (PUM) îl va susţine în turul doi de scrutin pentru alegerea primarului de Chişinău pe candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. Anunţul a fost făcut de către preşedintele formaţiunii, Ana Tcaci, în cadrul unei conferinţe de presă. Tcaci consideră că indiferenţa la 19 iunie poate să reducă la zero toate cuceririle democratice şi îndeamnă alegătorii să lase la o parte treburile casnice, culesul cireşelor şi distracţiile, să uite de indiferenţă şi să-l voteze unanim pe Dorin Chirtoacă, pentru că el este simbolul democraţiei naţionale. Totodată, reprezentantul PUM spune că actuala campanie electorală locală a demonstrat că PCRM a divizat societatea pe criterii etnice şi astfel a apărut sentimentul de ură între cetăţeni la nivel interetnic.


Dodon nu ia în serios sesizarea lui Chirtoacă şi se întîlneşte cu veteranii

Comentînd declaraţiile lui Dorin Chirtoacă făcute în timpul depunerii sesizării la procuratura generală, Igor Dodon a răspuns că “cei care încearcă să facă show-uri să rămînă la nivelul showman-ilor”. Dodon mai spune că în campania electorală Dorin Chirtoacă este mai puţin inspirat şi a plagiat mesajul de la colegi, iar la sfîrşit de campanie încearcă să meargă pe aceeaşi cale şi să prezinte probe organelor de drept, după ce Igor Dodon ar fi prezentat mai multe acte, care-l invinovăţesc pe Chirtoacă de implicare în scheme de corupţie. Dodon lasă la latitudinea organelor de drept să facă lumină pe marginea acestui caz, exprimându-şi speranţa ca judecătorii vor fi apolitici.

Candidatul PCRM la postul de primar general al Chişinăului s-a întîlnit cu preşedinţii organizaţiilor primare de veterani din capitală, pe care i-a îndemnat să participe mai activ la turul al doilea al alegerilor primarului general. Dodon a spus că în turul al doilea PCRM va avea 3 mii de observatori suplimentari, pentru a preveni orice încălcări pînă şi după vot, precum şi în procesul calculării voturilor. Conform diferitor evidenţe, în Chişinău se numără 118 mii de veterani-pensionari, care sînt întruniţi în 114 organizaţii de veterani. (sursa: Novosti Moldova)