Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 18 mai 2011

|versiune pentru tipar|

CEC susţine dorinţele persoanelor cu dizabilităţi

Comisia Electorală Centrală pledează pentru exercitarea dreptului la vot de către toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de deficienţele fizice ale acestora şi face apel către autorităţile publice locale să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a asigura accesul în secţia de votare a alegătorilor cu dizabilităţi motorii, inclusiv celor care utilizează scaunul cu rotile. Totodată, CEC face apel către înţelegerea şi îngăduinţa funcţionarilor electorali şi funcţionarilor din cadrul APL şi solicită asistenţă din partea acestora prin acordarea ajutorului fizic persoanelor cu dizabilităţi motorii, după caz ridicarea cărucioarelor pe treptele scărilor. (sursa: CEC)

Instruire pentru femeile candidate

Parlamentul Republicii Moldova şi oficiul Organizaţiei Naţiunilor Unite în Moldova au lansat o iniţiativă comună de susţinere a femeilor candidate la alegerile locale din 5 iunie, în cadrul căruia, peste 180 de femei vor beneficia de instruire pentru comunicarea cu alegătorii şi elaborarea mesajelor campaniilor electorale. Acţiunile sunt prilejuite de faptul că Moldova şi-a luat angajamentul să promoveze femeile în funcţiile de conducere conform prevederilor Obiectivului de Dezvoltare a Mileniului 3 “Promovarea egalităţii de gen şi abilitarea femeilor”, însă la nivel local şi în Legislativ numărul femeilor este mult mai mic decît cel prevăzut în angajamentele luate. Conform Coordonatorului rezident ONU în Moldova, Kaarina Immonen, alegerile locale sînt ultima oportunitate pentru a atinge obiectivele reprezentării femeilor în viaţa politică pînă în 2015, anul limită pentru realizarea prevederilor Obiectivelor de Dezvoltare a Mileniului.

PPCD acuză încălcarea transparenţei decizionale

Consilierul municipal din partea PPCD Alexandru Corduneanu consideră că buna guvernare pe principii democratice nu este asigurată la primărie, deşi Legea obliga la acest lucru. PPCD propune o serie de obiective ale platformei electorale printre care şi măsuri antibirocratice, asigurarea transparenţei decizionale, modificări în aparatul Primăriei. (sursa: PPCD)

PDM vrea autonomie locală concolidată

Fracţiunea PDM în Parlament are o serie de iniţiative menite să urgenteze reformele pentru consolidarea administraţiei publice locale, inclusiv în ce priveşte autonomia decizională şi financiară, extinderea bazei de colectare directă a veniturilor. Propunerile au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă cu participarea primarului de Orhei, a unui deputat în Parlament şi a candidatului PDM la funcţia de Primar General al Chişinăului, Valentina Buliga. Deputatul PDM, Valeriu Guma, a declarat, că implementarea acestor legi va contribui la eficientizarea activităţii autorităţilor publice locale prin acordarea unor facilităţi necesare dezvoltării social-economice mai rapide a localităţilor. Una din iniţiativele PDM prevede acordarea statutului de municipiu oraşelor Cahul, Ungheni, Orhei, Soroca şi Edineţ, ceea ce le-ar oferi posibilităţi mai mari de a se dezvolta. Valentina Buliga a menţionat şi iniţiativa PDM de a modifica Legea cu privire la patenta de întreprinzător, pentru a institui patenta de întreprinzător pentru familie, dar şi pentru a reveni la legiferarea prin patentă a activităţii de creştere şi comercializare a florilor.

Răspunsul candidatului PLDM din Bălţi

Candidatul PLDM pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi, Vladimir Tonciuc, a răspuns la declaraţiile făcute de candidatul PPCD, Igor Ciuru, care îndemna alegătorii să voteze un primar din secolul XXI, nu din secolul XX. În replică, Tonciuc afirmă că Igor Ciuru “nu are nicio şansă să devină primar, chiar dacă toţi candidaţii se vor retrage în favoarea candidatului PPCD” şi Ciuru oricum nu va deveni primar “nici în secolul XXI, nici în secolul XXII”. (Sursa: hotnews.md)

Candidatul PLD aduce susţinători care acuză Primăria

Preşedintele Partidului Legii şi Dreptăţii, Nicolae Alexei, a declarat că Primăria municipiului Chişinău este una dintre cele mai corupte instituţii din Moldova şi cei care s-au adresat la primărie pentru soluţionarea unor probleme s-au convins personal de acest lucru. Alexei afirmă că responsabil de combaterea acestui flagel în cadrul primăriei este primarul, dar acesta nu a reuşit să facă nimic. Reprezentantul PLD consideră că nu doar în cadrul primăriei Chişinău există probleme, ci la nivelul întregii ţări, iar componentele AIE, în loc să-şi conjuge eforturile pentru a administra eficient ţara şi a o scoate din mocirlă, sînt preocupate de reglări de conturi şi de distribuirea zonelor de influenţă a valorilor materiale care au mai rămas. Candidatul PLD la funcţia de primar al municipiului Chişinău, Marcel Darie, a menţionat că principalul punct din cadrul programului său electoral ţine de lichidarea corupţiei din cadrul primăriei Chişinău şi în cadrul acesteia există clanuri de familie de genul Grozavu, Modîrcă sau Chirtoacă, care îşi rezolvă doar problemele personale. (sursa: Imfotag)

Ceartă electorală în mijlocul drumului

Candidaţii PL şi PNL pentru primăria şi consiliul oraşului Codru îi acuză pe candidaţii PLDM că fac campanie electorală pe bani publici, împărţind veste şi tricouri cu însemnele PLDM mai multor drumari şi făcînd poze cu ei. Drumarii spun că nu au ştiut că este vorba de o acţiune electorală. Reprezentanţii PLDM susţin că drumarii sunt cei care au cerut tricourile de la agitatori, iar directorul Societăţii de Acţiuni “Edilitate”, spune că este primul caz cînd un partid a încercat să implice drumarii într-o acţiune electorală. Administraţia întreprinderii spune că a informat angajaţii că în orele de muncă nu au dreptul să se implice în activităţi de campanie (sursa: Pro TV)

Partidul “Patrioţii Moldovei” vrea teritorii istorice

Partidul “Patrioţii Moldovei” au lansat un apel către comunitatea mondială, solicitînd înapoierea către Moldova a tuturor teritoriilor istorice ale statului moldovenesc, aflate în componenţa României. Reprezentanţii partidului au explicat că este vorba despre rechemarea semnăturilor din 1859 a documentului despre unirea a două principate — Moldova şi Valahia şi au declarat că “popoarele, care se află în componenţa României, trebuie să se autodetermine singure — în care anume state ele doresc să-şi realizeze viitorul”. (sursa: Patrioţii Moldovei)