Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 6 mai 2011

|versiune pentru tipar|

PLDM a luat decizia strategică — sprijinirea în alegerile locale pe actualul primar

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a luat decizia strategică de a face tot ce este necesar pentru ca alegerile pentru Primăria Chişinău să fie câştigate din primul tur de către candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană care este cel mai bine poziţionat în opţiunile alegătorilor din Chişinău. În acest sens, PLDM a decis să-l retragă din competiţie pe propriul candidat — Victor Bodiu, şi să-l sprijine în cursa pentru funcţia de Primar General al capitalei pe actualul primar Dorin Chirtoacă. Despre aceasta a declarat azi, în cadrul unui briefing de presă, preşedintele PLDM, Vlad Filat. “Este o decizie asumată, care are la bază un calcul strategic, o acţiune de responsabilitate şi maturitate politică. Nu este vorba despre o cedare, ci un sacrificiu pe care suntem datori să-l facem pentru a readuce normalitatea pe scena politică, un gest menit să salveze Republica Moldova de revenirea comuniştilor la putere”. (Sursa: PLDM)

Mihai Godea despre decizia PLDM de al susţine pe actualul primar de Chişinau

Aspirantul la calitatea de candidat independent la funcţia de primar al capitalii, fostul prim-vicepreşedinte al PLDM, Mihai Godea, a declarat că susţine decizia foştilor săi colegi de a-l retrage pe Victor Bodiu din cursa electorală în favoarea candidatului Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă. Potrivit lui Mihai Godea, Mihai Godea afirmă că retragerea lui Bodiu aduce şi un plus pentru PLDM, întrucât îi va permite să ia mai multe voturi în Consiliul Municipal Chişinău. În privinţa propriilor intenţii Mihai Godea a declarat: “Dacă am intrat şi eu în luptă, atunci o voi duce până la capăt”. În acelaşi timp, Godea afirmă că decizia foştilor săi colegi de a-l retrage pe Victor Bodiu din campania electorală este prea întârziată.

Candidatul PL, Dorin Chirtoacă, a salutat decizia PLDM

Candidatul PL la funcţia de primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a convocat o conferinţă de presă în cadrul cărei a salutat decizia PLDM de a-şi retrage candidatul în favoarea sa. “Astăzi, constatăm că alegerile locale din municipiul Chişinău încep a fi pregătite consolidat, împreună, de către toţi cei care doresc ca Republica Moldova şi municipiul Chişinău să meargă înainte. Pe parcursul a jumătate de an am făcut apel către colegi să mergem împreună în alegeri. Bătălia trebuie să fie decisivă pentru democraţie, pentru Republica Moldova”, a declarat Dorin Chirtoacă.

PDM nu-şi va retrage candidatura în favoarea lui Dorin Chirtoacă

Preşedintele de onoare a Partidul Democrat din Moldova (PDM) nu-şi va retrage candidatura pentru funcţia de Primar al Chişinăului. Poziţia respectivă, anunţată imediat după declaraţia PLDM despre retragerea propriului candidat în favoarea candidatului PL, Dorin Chirtoacă, a fost reconfirmată de către preşedintele formaţiunii, Marian Lupu, după consultări cu colegii din partid. Marian Lupu a argumentat că întrucît PDM este un partid de centru-stînga nu-l poate ajuta pe liberalul Dorin Chirtoacă prin retragerea din competiţie, dimpotrivă, rămînînd în competiţie candidatul PDM ar reduce şansele candidatului puternic din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM).

Pentru candidatul PCRM, Igor Dodon, decizia PLDM este un cadou

Igor Dodon a reacţionat la decizia PLDM de a-l retrage pe Victor Bodiu din cursa electorală în favoarea lui Dorin Chirtoacă, afirmînd că “Domnul Filat, de ziua sa de naştere, mi-a făcut el mie un cadou. Un cadou electoral. Retrăgându-l din cursă pe domnul Bodiu, Premierul a creat toate premisele ca eu să câştig cursa pentru Primărie din primul tur”. Potrivit lui Dodon, cetăţenii nemulţumiţi de mizeria din capitală, nemulţumiţi de actualul primar Chirtoacă, nu-şi vor mai dispersa voturile, ci se vor mobiliza şi îl vor susţine pe Igor Dodon. (Sursa: Unimedia)

CEC a aprobat primele rapoarte financiare

Conform hotărîrii aprobate de CEC, pînă la de 6 mai 2011 au depus rapoarte financiare următorii concurenţi electorali: Nu şi-au prezentat rapoartele financiare şi au fost avertizaţi: În urma verificării rapoartelor prezentate, s-a constatat că veniturile şi cheltuielile raportate corespund cu datele furnizate de băncile, în care concurenţilor electorali le-a fost deschis contul “Fond electoral”. Totodată, s-a constatat că Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), neavînd încă statut de concurent electoral la 15 aprilie 2011, a confecţionat conform comenzii nr.651, la SRL “Prag-3”, un pliant cu caracter electoral într-un tiraj de 10000 exemplare, însă în raportul său financiar pentru perioada 21 aprilie — 6 mai 2011 nu a reflectat careva venituri şi cheltuieli, comportate de editarea pliantului în cauză, şi nici banca respectivă nu a confirmat efectuarea unor operaţiuni financiare în atare scop. CEC a solicitat Inspectoratului Fiscal Principal de Stat verificarea surselor de venit şi a cheltuielilor suportate pentru tipărirea pliantului PPCD.

Campania de informare “De la mic la mare”

Comisia Electorală Centrală a lansat campania de informare a cetăţenilor în preajma alegerilor locale generale din 5 iunie 2011, întitulată “De la mic la mare” şi sloganul “Cu paşi mici, facem lucruri mari” va prezenta totodată autoritatea electorală într-o ipostază nouă pentru publicul larg. Campania de informare lansată de CEC include mijloace tradiţionale de informare: video şi audio, materiale printate (leaflet-uri, postere şi panouri stradale), dar şi utilizarea Internetului (pagina CEC voteaza.md, bannere pe cele mai populare pagini web şi reţele de socializare). Toate materialele vor fi difuzate/plasate pe întreg teritoriul ţării. În perioada 25 mai — 3 iunie o echipă mobilă va disemina materiale informative în toate oraşele Moldovei. Campania este finanţată din bugetul de stat (circa 300,000 lei), Consiliul Europei şi Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale.

Candidatul PLD invocă sistem mafiot la primăria Chişinăului

Candidatul la funcţia de primar al capitalei din partea Partidului Legii şi Dreptăţii, Marcel Darie, a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că la Primăria municipiului Chişinău funcţionează de mai mulţi ani un sistem mafiot, care controlează tot ce ţine de autorizarea construcţiilor în capitală. Conform lui darie, toate schemele de însuşire a fluxurilor financiare pentru proiectarea şi obţinerea autorizaţiilor de construcţii sînt patronate de funcţionarii de rang înalt din cadrul primăriei, în special, viceprimarul Nistor Grozavu şi arhitectul-şef al capitalei, Vlad Modîrcă. Marcel darie nu a prezentat probe, dar a declarat că în timp, persoanele care au avut de sufeit de pe urma activităţilor respective, vor face declaraţii. (sursa: Infotag)

Solutia.md este atacată

Site-ul www.solutia.md, creat de către echipa Partidului Liberal (PL) ar fi atacat de hakeri. Informaţia este expusă într-un comunicat de presă al PL, conform căruia, statistica vizitelor pe site în ultimele 3 zile constată un schimb al unghiului de interes, majoritatea vizitatorilor fiind de peste hotare şi doar circa 2% din Republica Moldova. Înregistrările respective denotă caracterul organizat al atacului de tip DDoS şi situaţia creată este sub monitorizare şi control de către echipa tehnică a PL. (sursa: ARENA)

PPCD a afişat bannere

Partidul Popular Creştin Democrat a amplasat la intrarea în Chişinău panouri cu mesajul “Bine aţi venit la Chişinău, oraşul drumurilor sparte!”. Conform reprezentanţilor PPCD, scopul panourilor este informarea cetăţenilor şi alegătorilor despre situaţia dezastruoasă în care se află drumurile din municipiu. Mesajul este scris în trei limbi : română, rusă şi engleză, iar la întrebarea dacă nu compromite imaginea Chişinăului în faţa străinilor, reprezentantul PPCD a declarat că “Nu ne temem să prezentăm realitatea”.

PCRM se adresează din nou către popor

Partidul Comuniştilor a lansat o adresare către poporul Republicii Moldova, prin care adresează felicitări cu ocazia aniversării Marii Victorii şi atacă guvernarea actuală, acuzînd-o de uzurparea puterii de stat şi propagandă a eroilor fascişti. PCRM îndeamnă tot poporul moldovenesc să spună cu voce tare, să străpungă toată ţara cu declaraţia: “Noi nu sîntem cei învinşi! Noi sîntem Învingători!”. (sursa: PCRM)

Şapte candidaţi pentru primăria Comrat

Pentru funcţia de primar de Comrat sînt depuse acte de către şapte candidaţi: La funcţia de consilieri municipali vor candida 88 de concurenţi, dintre care 10 sînt înaintaţi de partide, iar 78 sînt candidaţi independenţi.