Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 9 iunie 2011

|versiune pentru tipar|

Ministerul de externe dă replică MAE al Rusiei

Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene a difuzat un comunicat prin care se arată nedumerit de comentariul MAE al Federaţiei Ruse privind rezultatele preliminare ale alegerilor locale din 5 iunie din Republica Moldova. În replica ministerului moldovean de externe se menţionează că MAE al Federaţiei Ruse, în toate aprecierile sale, ar trebui să se conducă de fapte concrete, documentate oficial, să evite situaţiile cînd declaraţiile pot fi interpretate drept imixtiune în treburile interne ale unui stat sau încercări de susţinere făţişă a unui candidat electoral. Republica Moldova se conduce de standardele şi rigorile Consiliului Europei şi OSCE, iar rapoartele acestor misiuni relevante de monitorizare a scrutinelor reflectă într-un mod obiectiv şi evident înregistrarea unui progres gradual în ceea ce ţine de petrecerea unor alegeri libere, corecte şi democratice în Republica Moldova. (sursa: MAEIE)

AIE îl susţine pe Dorin Chirtoacă

Liderii Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE), Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Marian Lupu au semnat declaraţia comună de susţinere a candidatului Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, în turul doi de scrutin pentru Primăria capitalei. În textul declaraţiei se menţionează că alegerea unui primar democrat în fruntea capitalei va spori coeziunea internă a societăţii, va consolida sprijinul şi simpatia europeană pentru Republica Moldova şi se face apel către cetăţeni să nu se lase înşelaţi de minciună, demagogie şi populism, şi să participe la alegerea primarului din turul doi. Reprezentanţii AIE au declarat că vor avea acţiuni conjugate privind colegii care candidează în alte localităţi, în vederea constituirii Alianţei la nivel de consilii raionale şi locale. Liderul PDM, Marian Lupu, a declarat că exponentul AIE în Chişinău este un simbol al obiectivelor declarate anterior şi depinde mult prea mult de rezultatul scrutinului. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, s-a arătat încrezător că Dorin Chirtoacă va cîştiga alegerile şi că “inima lui se bucură că suntem împreună toţi noi şi le mulţumim colegilor din PLDM şi PDM pentru această susţinere”. Ghimpu s-a adresat alegătorilor să nu ia în seamă unele divergenţe din Alianţă, deoarece atunci cînd este vorba de viitorul statului şi al cetăţenilor, partidele din AIE vor fi împreună. (sursa: Info-Prim Neo)

Fost AMN-ist critică AIE dar cheamă alegătorii să o susţină

Alexandru Oleinic, ex membru al partidului Alianţa Moldova Noastră (absorbit recent de PLDM), consideră că revenirea la guvernare a PCRM devine inevitabilă în condiţiile unui război rece în alianţa de guvernământ şi a alegerilor anticipate iminente şi rezultatele obţinute, în special, în capital Republicii Moldova, confirmă o dată în plus atitudinea populaţiei faţă de alianţa de guvernămînt. Oleinic critică dur Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) dar îndeamnă alegătorii să o susţină în turului doi de scrutin al alegerilor locale. În declaraţia lui Alexandru Oleinic se mai menţionează că încercările haotice, de a da vina fie pe tineret, fie pe presă nu sunt altceva decît recunoaşterea propriilor greşeli, la fel ca şi acţiunile întreprinse în ultimele luni, care mai mult fac parte dintr-o campanie de imagine, decît o abordare a problemelor economice şi sociale cu care se confrunta Republica Moldova. Fostul AMN-ist regretă jertfirea Alianţei Moldova Noastră, care s-a dovedit a fi “doar un atac de tip raider, pentru a elimina un jucător de pe arena politică şi nu un pas strategic pentru întărirea unei componente a alianţei”. (sursa: Info-Prim Neo)

Candidatul PCRM acuză primarul de corupţie şi a sesizat procuratura

Igor Dodon, a depus în calitatea sa de deputat în parlament, o sesizare la Procuratura Generală, în curpinsul căreia invocă scheme frauduloase de delapidare a banilor municipalităţii, protecţionism şi trafic de influenţă din partea primarului general Dorin Chirtoacă. În scrisoarea către procuratură, Dodon invocă cîteva activităţi ale primăriei pe care le consideră dubioase şi afectate de interese private: În şedinţa plenară a Parlamentului, Igor Dodon a menţionat că a prezentat doar o parte din materiale şi vor urma altele.

PCRM vrea demisia tuturor şi se adresează alegătorilor

PCRM a organizat un iting de protest în faţa palatului Republicii unde îşi desfăşoară şedinţele Parlamentul ţării. Manifestanţii au scandat lozinci prin care cer demisia AIE şi a Comisiei Electorale Centrale, pe care o învinuiesc că a contribuit, prin încălcările admise, la nealegerea primarului general şi la desfăşurarea turul doi pentru alegerea primarului capitalei. În plenul parlamentului, deputatul PCRM Serghei Sîrbu, a declarat că poporul cere demisia CEC-ului, iar fracţiunea PCRM a cerut să fie inclusă pe ordinea de zi procedura de alegere a preşedintelui, precum şi demisia preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu. Fracţiunea PCRM a părăsit ulterior şedinţa Parlamentului pentru că nu a fost inclusă pe ordinea de zi demisia CEC-ului şi demisia preşedintelui Parlamentului. Deputaţii comunişti au declarat că nu doresc să participe la acest haos.

Preşedintele PCRM Vladimir Voronin, a semnat o adresare către alegătorii din municipiul Chişinău, în cuprinsul căreia, afirmă că de douăzeci de ani, capitala ţării este în mîinile unor persoane care nu posedă capacităţi organizaţionale pentru administrarea oraşului şi nu sînt profesionişti, dar acum toţi chişinăuienii au şansa de a schimba lucrurile spre bine. Liderul PCRM se declară sigur că anume Igor Dodon, alături de majoritatea PCRM în consiliul municipal sînt capabili să rezolve probleme oraşului.

PL cere renumărarea voturilor pentru consiliul municipal

Partidul Liberal va solicita renumărarea voturilor pentru Consiliul municipal Chişinău în cadrul scrutinului electoral din 5 iunie 2011. Solicitarea a fost consultată cu partidele componente ale A IE şi a fost depusă la Judecătoria sectorului Centru, responsabilă de validarea scrutinului. Candidatul PL pentru primăria oraşului, Dorin Chirtoacă, a declarat că solicită renumărarea voturilor pentru a evita orice speculaţii în ceea ce priveşte fraudarea alegerilor. Chirtoacă se declară îngrijorat de numărul mare al buletinelor nevalabile în urma scrutinului din 5 iunie (de 7,655 de buletine), în timp ce în cazul alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010 au fost declarate nevalabile doar 2,272 de buletine de vot. Chirtoacă a mai spus că au fost depistate numeroase încălcări în desfăşurarea alegerilor locale generale, prezentînd mai multe fotografii ale buletinelor de vot cu ştampila “votat” aplicată, după care alegătorii primeau recompensă pentru votul exprimat. În acest context, PL va solicita Comisiei Electorale Centrale să recomande pentru turul doi al scrutinului pentru Primăria Chişinău scoaterea obligatorie a draperiei de la intrarea în cabina de vot. Dorin Chirtoacă a solicitat şi verificarea suplimentară a situaţiei în localitatea Stăuceni, unde la 5 iunie au fost aduşi organizat la votare mai mulţi cetăţeni din alte localităţi, cu vize temporare în Stăuceni, perfectate cu cîteva zile înaintea alegerilor. (sursa: PL)