Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 15 iunie 2011

|versiune pentru tipar|

Cererea de renumărare a voturilor este respinsă

Judecătoria Centru a respins cererea Partidului Liberal de a renumăra voturile pentru Consiliul Municipal Chişinău, decizia fiind argumentată prin lipsa temeiurilor şi a dovezilor suficiente. Reprezentanţii PL au declarat că vor ataca decizia la Curtea de Apel, iar ulterior şi la Curtea Supremă de Justiţie, deoarece consideră cererea lor întemeiată, printre probele invocate fiind: procese verbale cu greşeli, încălcarea procedura de numărare a voturilor, declaraţiile martorilor etc.

Candidatul PL este susţinut de ecologişti

Membrii organizaţiei teritoriale a Partidul Ecologist “Alianţa Verde” (PEMAVE) din municipiul Chişinău au făcut miercuri un apel către locuitorii municipiul să susţină în turul II al alegerilor locale candidatura Partidului Liberal la funcţia de primar al capitalei, Dorin Chirtoacă. Totodată, verzii şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu populismul, dezinformările şi manipulările asupra alegătorilor de către forţele care “au speculat cu neruşinare consecinţele crizei şi greutăţile de ordin politic, social şi economic prin care trece societatea moldovenească”.

Liberalii merg în instanţă

Partidul Liberal a depus azi o contestaţie la Curtea de Apel Chişinău împotriva deciziei judecătoriei Buiucani, care a dispus renumărarea buletinelor de vot în cadrul alegerilor locale pentru consiliul local Durleşti, considerînd hotărîrea instanţei de judecată ca fiind fără motivare temeinică. Decizia judecătoriei a fost adoptată ca urmare a demersurilor PCRM şi ale unor candidaţi independenţi. De notat că din cele 23 de fotolii din consiliul local Durleşti, 9 au revenit Partidului Liberal, 6 — Partidului Liberal Democrat, 5 — Partidului Comuniştilor, 2 — Partidului Democrat şi 1 — Blocului Electoral “Forţa de Treia”.

Dorin Chirtoacă a depus la judecătoria sectorului Rîşcani o cerere de chemare în judecată pentru apărarea reputaţiei profesionale, onoarei şi demnităţii sale, pe care le consideră prejudiciate de candidatul PCRM Igor Dodon în dosarul troleibuzelor. Conform lui Chirtoacă, în cadrul dezbaterilor electorale, Igor Dodon a recunoscut faptul că a depus acte false la Procuratura Generală, a falsificat Monitorul Oficial al României, a utilizat această informaţie falsă pentru a manipula opinia publică, iar prin aceste acţiuni a lezat onoarea şi reputaţia profesională a lui Dorin Chirtoacă, care solicită scuze din partea lui Dodon faţă de locuitorii oraşului Chişinău şi cere compensarea daunelor morale prin contravaloarea a 100 de troleibuze no (circa 12,5 mln euro).

Oamenii de cultură îl susţin pe Chirtoacă

Scriitorul Nicolae Dabija, dirijorul Nicolae Botgros, compozitorul Eugen Doga şi alte personalităţi marcante ale culturii şi-au manifestat suportul pentru Dorin Chirtoacă, candidatul PL şi AIE la funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Oamenii de artă au îndemnat cetăţenii să participe pe 19 iunie la cel de-al doilea tur de scrutin şi să-l realeagă pe Chirtoacă în fruntea Primăriei. Susţinătorii au prezentat şi o listă de cerinţe faţă de Dorin Chirtoacă, pentru noul mandat: crearea Muzeului ocupaţiei, demolarea monumentele comuniste-sovietice, interzicerea simbolurile comuniste, păstrarea memoriei victimelor regimului stalinist-comunist.

Candidatul PCRM s-a întîlnit cu observatorii internaţionali

Igor Dodon s-a întîlnit cu şeful Misiunii restrînse de observare a alegerilor OSCE, Gerald Mitchell, căruia i-a spus că s-au confirmat aşteptările PCRM referitor la numeroase încălcări la secţiile de votare din Chişinău şi suburbii. Dodon a invocat: coruperea alegătorilor cu daruri; acordarea vizei de reşedinţă temporare studenţilor în Chişinău în ajunul alegerilor; agitaţia electorală în timpul alegerilor; prelungirea ilegală a programului de lucru al secţiilor de votare; refuzul de a asigura urna mobilă pentru alegătorii care nu se pot prezenta la secţiile de votare; acţiunile stranii ale CEC. Întrebat dacă se poate vorbi despre fraudarea rezultatelor alegerilor din primul tur, Igor Dodon a spus că PCRM a desfăşurat numărarea paralelă şi partidul nu are divergenţe cu rezultatele finale prezentate de CEC, în timpul alegerilor la secţiile de votare se aflau suplimentar peste 1,5 mii de observatori din partea PCRM, care au împiedicat încălcările în timpul procesului de votare. PCRM va avea pe 9 iunie circa 3 mii de observatori şi la secţiile de votare “problematice”, unde pe 5 iunie au fost înregistrate cele mai multe încălcări, pe 19 iunie vor fi instalate camere video ale PCRM. (sursa: Info-Prim Neo)

PDM invocă agresiuni la Hînceşti şi îndemnă la campanie corectă

Partidul Democrat din Moldova semnalează noi cazuri de agresare a concurenţilor electorali şi menţionează că de trei zile o grupare din Hînceşti hărţuieşte cetăţenii din oraş şi pe susţinătorii candidatului PDM la funcţia de primar al oraşului. Conform unui comunicat al PDM, cîteva zile în urmă a fost bătut unul dintre activiştii locali ai partidului, iar noaptea trecută au fost atacaţi barbar Ion Fulga şi Vladimir Enache, agitatori din echipa primarului Alexandru Botnari. Victimele au suportat leziuni corporale grave, dar poliţia locală manifestă un fel de lipsă de interes şi a fost sesizată Procuratura raională, deoarece, se presupune că printre atacatori sînt şi adevăraţi bandiţi. PDM reiterează apelul său la o campanie electorală corectă şi cheamă susţinătorii candidaţilor săi din toată ţara să fie uniţi şi activi în turul doi al alegerilor locale. (sursa: PDM)