Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 4 octombrie 2010

|versiune pentru tipar|

Primii 12 potenţiali concurenţi

În prima zi de primire a actelor de înregistrare în calitate de concurenţi electorali pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, la Comisia Electorală Centrală au depus dosarele 12 partide politice. Conform rezultatelor tragerii la sorţi care a avut loc la finele zilei, în cazul că dosarele vor fi complete şi concurenţii vor fi înregistraţi, primele 12 locuri din buletinele de vot vor fi ocupate în următoarea ordine:
  1. Partidul Naţional Liberal
  2. Partidul Democrat din Moldova
  3. Partidul Liberal
  4. Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”
  5. Partidul Popular Creştin Democrat
  6. Mişcarea “Acţiunea Europeană”
  7. Partidul “Patrioţii Moldovei”
  8. Partidul “Pentru Neam şi Ţară”
  9. Partidul Republican din Moldova
  10. Alianţa “Moldova Noastră”
  11. Partidul Umanist din Moldova
  12. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova
Comisia Electorală Centrală urmează să verifice materialele prezentate (listele de candidaţi, datele biografice, declaraţiile de venituri şi averi, declaraţiile despre lipsa interdicţiilor) şi să decidă înregistrarea concurenţilor electorali în termen de 7 zile de la data primirii actelor.

Pragul electoral redus stimulează candidaţii independenţi

Diminuarea pragului electoral pentru candidaţii independenţi în alegerile parlamentare determină mai multe persoane să încerce a se înregistra în calitate de concurenţi electorali. Conform unor informaţii difuzate de mass-media, la Comisia Electorală Centrală s-au adresat deja 16 persoane, care au solicitat liste de subscripţie pentru a aduna semnături şi a participa la scrutin în calitate de candidaţi independenţi. Printre aceştia sînt persoane cunoscute din domeniul business-ului, administraţiei publice, lideri de formaţiuni politice, ex-deputaţi şi conducători de asociaţii obşteşti. Pentru a fi înregistrat de CEC, candidatul independent trebuie să prezinte liste de subscripţie, care să conţină semnăturile a cel puţin 2000 de susţinători cu drept de vot, în condiţiile cînd un alegător poate susţine, prin semnătură, un singur candidat. De notat, că la cele şase scrutine parlamentare anterioare, nici un candidat independent nu a acumulat 2 la sută din voturile alegătorilor.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali