Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 13 octombrie 2010

|versiune pentru tipar|

Al 14-ea partid a depus actele la CEC

Partidul Conservator a depus actele pentru înregistrare în calitate de concurrent electoral la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 şi ar putea figura cu numărul 15 în buletinul de vot, deoarece a fost unicul solicitant din data de 13 octombrie.

CEC î-şi declină competenţa în problema referendumului privind limba rusă

Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat Parlamentului interpretări posibilitatea iniţierii referendumului în vederea acordării statutului de limbă de stat limbii ruse. Iniţiativa respectivă vine din partea unui grup de cetăţeni din UTA Găgăuzia, care la 29 septembrie l-au împuternicit pe primarul oraşului Comrat să colecteze semnăturile de iniţiere a referendumului, iar acesta s-a adresat la CEC pentru înregistrare şi obţinerea listelor de subscripţie. Pornind de la consideraţia că iniţiativa vine de la un grup de cetăţeni şi nu de la o formaţiune politică, membrii CEC au decis că acţiunea respectivă poate fi reglementată de Legea cu privire la iniţiativa populară de modificare a Constituţiei, care prevede o altă procedură, prin intermediul Ministerului Justiţiei, fără participarea CEC.

Notă ADEPT: Legea ordinară nr.387/19.07.2001 cu privire la iniţiativa populară de revizuire a Constituţiei stabileşte normele procedurale de realizare a dreptului unui număr de cel puţin 200,000 de cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot să iniţieze revizuirea Legii Supreme. Conform acestei legi, proiectul de lege care se prezintă în calitate de iniţiativă populară de revizuire a Constituţiei se transmite de către autori la Ministerul Justiţiei pentru înregistrare. În decurs de 10 zile după înregistrarea proiectului de lege Ministerul Justiţiei efectuează expertiza juridică preliminară a acestuia, iar la expirarea termenului, Ministerul Justiţiei transmite proiectul de lege şi lista autorilor proiectului pentru a fi publicate în Monitorul Oficial al RM. Colectarea semnăturilor se efectuează pe liste al căror model se elaborează de către Ministerul Justiţiei, poate începe doar peste o lună după publicarea proiectului de lege în Monitorul Oficial şi nu poate dura mai mult de 3 luni după publicare. Listele de colectare a semnăturilor trebuie să conţină semnăturile cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot care îşi au domiciliul permanent în cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20,000 de semnături. În termen de 21 de zile de la prezentarea listelor de colectare a semnăturilor, Ministerul Justiţiei verifică autenticitatea semnăturilor din ele, iar ulterior, colegiul Ministerului Justiţiei adoptă una din următoarele decizii: privind izbutirea iniţiativei populare de revizuire a Constituţiei; privind neizbutirea iniţiativei populare de revizuire a Constituţiei, în cazul neacumulării numărului necesar de semnături. Dacă iniţiativa populară de revizuire a Constituţiei a izbutit, Ministerul Justiţiei, în termen de 2 zile, transmite Curţii Constituţionale proiectul de lege privind modificarea Constituţiei. Examinarea ulterioară a proiectului de lege prezentat în calitate de iniţiativă populară de revizuire a Constituţiei, se efectuează în conformitate cu Constituţia, pe cale parlamentară. Parlamentul va declara nulă orice iniţiativă populară de revizuire a Constituţiei în cazul încălcării principiului unităţii materiei: “între toate elementele Constituţiei trebuie să existe un raport intrinsec”.

AMN s-a lansat în campanie

Partidul Alianţa Moldova Noastră (AMN) a demarat oficial campania electorală pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Candidaţii AMN au primit legitimaţiile de la conducerea partidului, în cadrul unei ceremonii începute cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi cu un “Te Deum”, oficiat de preoţi de la Mitropolia Moldovei. Lozinca electorală a AMN în campanie este “Noi ne facem datoria. Mergem înainte” iar exponenţii acestuia au declarat că nu vor face alianţă cu comuniştii şi nu vor trăda. AMN declară că are cea mai performantă listă de candidaţi, în care sunt incluse 38 de femei.

“Moldova Unită” vrea să facă “Ordine în Ţară”

Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” şi-a ales sloganul cu care va merge în alegerile parlamentare — “Noi vom face Ordine în Ţară”. Formaţiunea doreşte “să facă ordine în economie, în politica internă şi externă a ţării, în sfera relaţiilor interetnice şi în politica socială”. Printre priorităţile platformei electorale se numără reîntoarcerea “gasterbaiterilor”, supravegherea modului de formare a tarifelor la gaze naturale, energia electrică şi servicii comunale, iar în cazul în care va ajunge la putere, va organiza un referendum privind denumirea limbii de stat şi acordarea unui statut constituţional special limbii ruse. Liderul “Moldovei Unite”, Vladimir Ţurcan, a declarat că s-ar pronunţa pentru o alianţă postelectorală cu partidele de stînga sau cu cele de dreapta, dar s-a arătat sceptic privind colaborarea cu PCRM.

Notă ADEPT: Este remarcabil faptul că exact pe 13 octombrie 2010, Colegiul civil şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a admis recursul declarat de Partidul “Moldova Unită” şi a casat încheierea Curţii de Apel Chişinău din 15 septembrie 2010, prin care a fost scoasă de pe rol cererea de chemare în judecată depusă de Partidul Moldova Unită către ANRE şi SA “Moldovagaz”, privind contestarea actului administrativ (tarifele la gazele naturale). CSJ a remis cauza spre judecare la Curtea de Apel Chişinău, iar reprezentanţii partidului interpretează această decizie ca fiind o anulare a tarifelor majorate la gaze şi astfel — o victorie socială a formaţiunii.


Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali