Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 29 noiembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Rezultatele prealabile ale alegerilor

Conform datelor prealabile, prezentate de Comisia Electorală Centrală după prelucrarea a 99.9% din procesele-verbale ale secţiilor de votare, voturile cetăţenilor la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 s-au împărţit după cum urmează:

Alegerile au fost conforme standardelor internaţionale

Misiunea comună de observare a alegerilor formată din reprezentanţi ai OSCE/ODIHR, Parlamentul European, APCE şi CoE apreciază că alegerile parlamentare anticipate din Moldova s-au conformat majorităţii angajamentelor OSCE şi ale Consiliului Europei. Observatorii au remarcat că alegerile au fost administrate într-un mod transparent şi imparţial, diversitatea candidaţilor a oferit alegătorilor o alegere veritabilă, drepturile civile şi politice în timpul campaniei electorale au fost respectate. Mijloace de informare în masă au reflectat campania în mod activ şi au furnizat alegătorilor informaţii variate. Ziua alegerilor a fost evaluată pozitiv, deşi au fost observate anumite erori procedurale. Observatorii internaţionali mai consideră că:

Totuşi, observatorii consideră că mai există anumite deficienţe, legate de noul sistem de alocare a mandatelor, calitatea listelor electorale şi consolidarea încrederii publice. În continuare, toţi actorii politici sînt îndemnaţi să depună eforturi pentru soluţionarea crizei politice şi rezolvarea problemelor cadrului electoral. (sursa: OSCE/ODIHR)

Misiunea de observatori a Comunităţii Statelor Independente (CSI) califică alegerile ca fiind corecte şi conform standardelor în domeniu. În cadrul unei conferinţe de presă, conducătorul Misiunii de observatori a CSI, Vladimir Garkun, a concluzionat că alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie s-au desfăşurat în conformitate cu legislaţia electorală a Republicii Moldova, au fost create condiţii necesare pentru monitorizarea şi desfăşurarea alegerilor, la toate secţiile de votare au fost prezenţi observatori ai partidelor politice, observatori internaţionali şi ai altor organizaţii, orice informaţie solicitată de observatori de la oricare instituţie politică sau de stat a fost oferită în timp util. Încălcările înregistrate de observatorii Misiunii CSI au vizat nerespectarea regulamentului electoral de către unele secţii de votare, afişajul electoral în apropierea secţiilor de votare, procentul mare de votanţi pe liste suplimentare, precum şi favorizarea PL şi PLDM de către unele mass-media în campania electorală. Unii observatori mai consideră că anumite modificări ale Codului electoral, efectuate cu mai puţin de 6 luni înainte de alegeri, au fost în favoarea actualei puteri. (sursa: Info-Prim Neo)

Ambasada SUA în Moldova a difuzat un comunicat în care felicită poporul Moldovei cu desfăşurarea unor alegeri parlamentare transparente şi imparţiale, calificate de către observatorii internaţionali ca fiind în general în conformitate cu standardele internaţionale ale alegerilor libere şi corecte. Votul din 28 noiembrie reprezintă un alt pas înainte pe calea democratică a Moldovei şi este important ca liderii politici din Moldova să lucreze împreună pentru a forma un nou guvern şi a alege un preşedinte pentru a soluţiona problemele care le stau în faţă. Statele Unite aşteaptă să conlucreze cu noul guvern al Moldovei în vederea accelerării reformelor importante pentru consolidarea democraţiei, ameliorarea economiei şi întărirea supremaţiei legii. (sursa: Ambasada SUA în Moldova)

Asociaţia Promo-LEX, care a avut peste 2900 de observatori la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, constată că alegerile s-au desfăşurat cu succes şi au fost recunoscute mai democratice. Observatorii independenţi au mai constatat că:

Liderii partidelor din AIE vor negocia

Preşedintele Liderii Partidului Democrat Liberal, Valdimir Filat şi Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, au declarat că sînt dispuşi să refacă Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), cu participarea celor trei partide componente AIE care au trecut pragul electoral la alegerile din 28 noiembrie: PLDM (32 mandate), PDM (15 mandate) şi PL (12 mandate). Liderii Partidului Democrat din Moldova nu au exprimat o opţiune fermă de a restabili AIE, declarînd că se poartă negocieri cu toate partidele parlamentare şi examinează posibilităţile de creare a unei coaliţii de centru-stînga (cu participarea PCRM) sau centru-dreapta (cu PLDM şi PL), în dependenţă de ofertele propuse şi rezultatele negocierilor.

PCRM invocă încălcări majore, dar e gata de guvernare

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) susţine că scrutinul din 28 noiembrie s-a desfăşurat cu grave încălcări, deoarece, în rezultatul numărării paralele efectuate de PCRM s-a constat că o mare parte a proceselor verbale au fost întocmite cu grave erori de numărare. Reprezentanţii PCRM afirmă că au sesizat Procuratura pe cazuri de vot multiplu. În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că numărătoarea prealabilă paralelă ar demonstra că PCRM a fost furat de cel puţin 10 procente. Deşi invocă fraude majore, PCRM este gata de guvernare, de dialog, de formarea unei majorităţi parlamentare anti-criză şi a Guvernului de încredere naţională. La baza dialogului PCRM pune problemele vizînd: independenţa Moldovei; echitatea socială; libertăţile europene şi parteneriatul strategic cu Rusia. (sursa: PCRM)

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali