Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 5 octombrie 2010

|versiune pentru tipar|

Lansarea Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat

Mai multe organizaţii neguvernamentale, analişti politici şi jurnalişti de investigaţie au lansat campania “Cunoaşte-ţi candidatul”, în cadrul căreia vor fi verificate calităţile morale ale candidaţilor propuşi de partide pentru alegerile din 28 noiembrie 2010. Listele partidelor politice înregistrate la CEC şi cu şanse de accedere în Parlament vor fi cercetate după anumite criterii, cum ar fi: averile deţinute şi declarate; utilizarea resurselor administrative în scopuri personale ori de partid; traseismul politic; activitatea în funcţii publice anterioare. Profilurile candidaţilor incluşi pe liste vor fi examinate în prealabil, după care vor ajunge la partidele monitorizate, care vor avea posibilitatea să conteste informaţiile ori să purceadă la modificări. Rezultatele monitorizării vor fi făcute publice în ajunul alegerilor, cînd va fi întocmită şi o listă a candidaţilor care nu ar merita să deţină funcţia de deputat în viitorul Parlament. Toate rezultatele vor fi incluse într-o broşură care va fi adresată partidelor politice, alegătorilor şi mass-media.

Creşterea considerabilă a plafonului de cheltuieli

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat mărimea plafonului mijloacelor financiare ce pot fi virate în fondul electoral la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010: CEC î-şi argumentează decizia prin experienţa internaţională, care ar presupune normativele de 0.5 eurocenţi pentru un alegător în cazul partidelor şi 0.05 eurocenţi în cazul candidaţilor independenţi. De notat că în anul 2009 partidele politice au putut acumula în fondul electoral cel mult 7.5 milioane de lei, iar candidaţii independenţi — cel mult 500 de mii.

Acreditarea primilor observatori

CEC a acreditat primii 42 de observatori naţionali, din partea Asociaţiei obşteşti “Promo-LEX”, care vor efectua monitorizarea pe termen lung a alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010.

Hotărîri CEC

În şedinţa din 5 octombrie, CEC a adoptat mai multe hotărîri de ordin tehnic pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, acoperind aspecte privind:

Solicitări de revizuire a listelor de candidaţi

Primul ministru Vladimir Filat a făcut un apel public către partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană, prin care le solicită să reexamineze decizia de desemnare pe listele de candidaţi a membrilor actualului cabinet de miniştri. Premierul îşi motivează decizia prin necesitatea continuării activităţii Guvernului, care ar fi în lipsă de cvorum în situaţia cînd deja 11 miniştri sunt incluşi în listele depuse pentru înregistrare la CEC. Reprezentanţii partidelor care au depus deja actele pentru înregistrare au comentat diferit demersul Primului-ministru, unii afirmă că Guvernul poate fi funcţional şi în lipsa miniştrilor, care pot fi înlocuiţi de viceminiştri, aceştia fiind de înaltă calificare şi responsabilitate. Exponenţii unor partide aflate la guvernare au afirmat că prin demersul respectiv, adresat public, fără consultare prealabilă, şeful Cabinetului de miniştri şi-ar promova propria imagine, în scop electoral. În seara zilei de 5 octombrie, reprezentanţii ai Partidului Liberal au declarat public că miniştrii liberali se vor retrage de pe listele electorale pentru a activa în cadrul Guvernului, că vor active în Guvern cîtă vreme va fi nevoie de ei şi vor reveni ulterior în campanie.

Încă patru posibili candidaţi independenţi

La CEC s-au adresat încă patru persoane care au solicitat formulare speciale pentru colectarea semnăturilor de susţinere, necesare pentru înscrierea în cursa electorală în calitate de candidat independent. În cazul că toţi cei care au solicitat formulare vor reuşi adunarea a cîte 2,000 de semnături valabile, numărul candidaţilor independenţi deja ar atinge cifra de 20 persoane.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali