Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 21 octombrie 2010

|versiune pentru tipar|

Rezoluţia Parlamentului european privind Republica Moldova

Rezoluţia Parlamentului European din 21 octombrie cu referire la Republica Moldova menţionează că de modul de desfăşurarea a alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010 depinde şansa viitorului alături de Uniunea Europeană. În acest context, deputaţii europeni au solicitat Consiliului, ca la următoarea sa reuniune din 25 octombrie 2010, să invite Comisia să înceapă elaborarea, în scurt timp, a planului de acţiune pentru liberalizarea vizelor, pentru a intra astfel efectiv în faza operaţională a dialogului asupra vizelor, pe baza progreselor realizate de Republica Moldova. În cadrul dezbaterilor deputaţii europeni au subliniat succesul unor reforme promovate în Republica Moldova şi succesul substanţial în negocierea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE.

Comisia Europenă speră că noua guvernare va avea o agendă europeană

Ştefan Füle, comisarul european pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, a declarat că după alegerile din 28 noiembrie, care sînt importante pentru consolidarea democraţiei, Comisia Europeană speră că noua guvernare de la Chişinău va avea o agendă proeuropeană. Potrivit lui Füle în relaţiile dintre UE şi Republica Moldova au fost înregistrate progrese într-un termen foarte scurt. Este regretabil că nu a fost soluţionată problema crizei politice prin referendum. Formaţiunile politice vor trebui să facă un efort pentru a alege preşedintele şi pentru a desemna Guvernul. Füle a mai menţionat că UE a făcut eforturi considerabile pentru a susţine guvernul Republicii Moldova în implementarea reformelor democratice şi ajustarea lor la standardele europene.

Curtea Constituţională nu a putut examina problema suspendării din funcţia a miniştrilor

Curtea Constituţională (CC) a sistat examinarea sesizării premierului Vladimir Filat privind constituţionalitatea suspendării miniştrilor în timpul campaniei electorale. Sesizarea a fost făcută de către prim-ministru pentru a putea evita efectele articolului 13 din Codul Electoral privind necesitatea sistării activităţii candidaţilor electorali cu funcţii executive în perioada electorală. CC a ajuns la concluzia că “sesizarea nu ţine de competenţa persoanei care a făcut-o”. Judecătorul CC, Victor Puşcaş, a specificat că potrivit “Codului Jurisdicţiei Constituţionale sînt identificaţi subiecţii ce pot sesiza Curtea, printre care figurează Guvernul şi premierul”. Astfel, la o eventuală necesitate de adoptare sau modificare a unor decizii guvernamentale membrii cabinetului de miniştri vor trebui să-şi sisteze temporar calitate de candidaţi electorali.

Priorităţile PNL

Partidul Naţional Liberal (PNL) şi-a făcut publice priorităţile electorale în cadrul unei conferinţe de presă. “PNL regretă ca democraţii nu au format un Bloc al Unităţii Naţionale sau o Alianţă a Unităţii Româneşti, pentru a nu admite revenirea comuniştilor la guvernare. PNL vine cu un Mesaj al Demnităţii Nationale, cu Mesajul Unirii celor doua state româneşti — PNL propune Unirea cu România. PNL reda Demnitatea — ca un Act firesc de dreptate istorică şi unică salvare de sărăcie şi disperare. Unirea cu România — prin votul suveran al cetăţenilor sau prin Parlament — este calea cea mai scurtă spre Europa, unde legea e pentru toţi, cetăţeanul e liber, are drepturi, poate munci si avea un trai ca omul… Alte probleme pot fi soluţionate doar dacă vom avea investiţii străine considerabile, ce au nevoie de o zona de securitate solidă, de o umbrela pentru investiţii. Aceasta poate fi oferită de NATO şi UE. Unirea cu România ne garantează securitatea şi ne deschide calea spre bunăstare. PNL salută că România nu recunoaşte consecinţele Pactului Molotov-Ribbentrop, care a smuls Basarabia din trupul României”.

PL susţinut de sportivi anticomunişti

Un grup format din 31 de sportivi din loturile naţionale ale Republicii Moldova şi-au anunţat public solidarizarea cu Partidul Liberal (PL) pentru alegerile din 28 noiembrie. Sportivii au semnat o declaraţie în acest sens în care se afirmă următoarele “Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 arată că, după douăzeci de ani de tranziţie, continuăm să alegem între minciună şi adevăr, intre rău şi bine, între trecut şi viitor, între demnitate şi lipsa de demnitate, între partide marionete şi partide cu interes naţional, între Uniunea Europeană şi CSI, între lideri corupţi şi bogaţi şi lideri cinstiţi şi curaţi. Noi, un grup de reprezentanţi ai elitei sportive din Moldova, am ales să mergem în aceste alegeri cu PL, adică, am ales să fim cu Adevărul, Dreptatea şi Demnitatea. Partidul Liberal este singurul dintre partidele ajunse la guvernare, pentru care adevărul contează, partidul care nu poate fi acuzat de minciună, care nu a avut şi nu are probleme cu legea, care luptă deschis cu comunismul”.

AMN şi-a lansat campania în capitale de nord

Alianţa Moldova Noastră (AMN) a organizat o festivitate de lansare oficială a campaniei electorala în capitala de nord — Bălţi. Prezent la manifestare, liderul AMN Serafim Urechean i-a informat pe bălţeni despre sarcinile care stau în faţa formaţiunii în campanie, dar şi despre configuraţiile postelectorale. “Programul AMN este orientat spre dezvoltarea economiei, consolidarea societăţii, întoarcerea cetăţenilor plecaţi la muncă peste hotare: Sîntem pentru statalitate, pentru ordine şi stabilitate, deoarece vrem să trăim aici, indiferent de naţionalitate, confesiune sau apartenenţă de partid. Moldova este ţara noastră comună”.

Un activist al PLDM a fost agresat

Potrivit unui comunicat de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), “în cadrul unei întâlniri electorale cu Vladimir Voronin, desfăşurată la Casa de cultură la Ungheni, s-a produs un incident şocant. Locuitorul oraşului Ungheni, Anton Cotici, a vrut să-i pună o întrebare lui Voronin, dar a fost luat imediat pe sus de bodyguarzii acestuia şi scos afară… Membrii gărzii de corp a lui Voronin l-au ameninţat pe Cotici cu moartea, aplicându-i mai multe lovituri, în urma cărora acesta s-a ales cu grave leziuni corporale şi cu un picior fracturat. Cotici a fost abandonat sub scările Casei de cultură. Martorii incidentului au chemat salvarea şi au anunţat poliţia. Victima a fost spitalizată, iar cazul se află acum în atenţia poliţiei şi a procuraturii. PLDM condamnă acest act de violenţă din partea reprezentanţilor PCRM şi cere organelor abilitate să investigheze cazul şi să-i tragă la răspundere pe făptaşi”.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali