Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 22 noiembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Rezoluţia Senatului SUA

Senatul Statelor Unite ale Americii a adoptat o rezoluţie în care salută progresele democratice ale Republicii Moldova şi îşi exprimă speranţa că alegerile de la 28 noiembrie vor fi libere şi corecte. În document sunt evidenţiate progresele Moldovei, printre care negocierile asupra Tratatului de Asociere cu UE, obţinerea granturilor, inclsuiv în cadrul programului american “Millenium Challenge Corporation”. În rezoluţie este salutată semnarea tratatului de frontieră cu România, un document considerat de Senat important pentru afirmarea suveranităţii şi a viitoarei dezvoltări a ţării. Senatul american spune că organizarea de alegeri parlamentare libere şi corecte va contribui la instalarea unei guvernări stabile şi puternice, care să răspundă nevoilor vitale ale cetăţenilor Republicii Moldovei.

Un portal de ştiri atacat

Administraţia site-ului de ştiri www.stireazilei.md a informat despre blocarea intenţionată a acestuia, de către hackeri care au trimis mii de accesări de la diferite IP-uri într-un timp record, ceea ce a provocat supraîncărcarea serverului şi a determinat scoaterea lui temporară din reţea. Administratorii paginii web consideră că acţiunile au loc odată cu publicarea unei fotografii, expediată de un vizitator, care-l prezintă pe liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, cum îşi face singur poză, în baie. Organelor competente li se solicită să investigheze cazul şi să oprească fărădelegile îndreptate asupra site-ului. (sursa: www.stireazilei.md)

Ultimele sondaje preelectorale

Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM) a prezentat rezultatele unui sondaj, potrivit căruia, în Parlament ar putea fi reprezentate 6 partide politice: Clasamentul liderilor politici confirmă anumite tendinţe anterioare, după cum urmează: Sondajul a fost realizat şi în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în perioada 11–20 noiembrie pe un eşantion de 1593 de respondenţi, cu o eroare maximală între 2.6% şi 3.0%. (sursa: ASDM)

Şi reprezentanţii unei instituţii numite Centrul de Cercetare Sociologica din Moldova (CCSM) au prezentat rezultatul unui sondaj realizat din surse proprii, potrivit căruia: PCRM ar obţine la alegeri 26.6%; PLDM — 16.8%; PL — 11.2%; PDM — 10.4%, iar AMN — 2.3%. Acelaşi sondaj estimează că diaspora moldovenească ar putea aduce PL şi PLDM circa 50 mii de voturi. Autorii informează că sondajul a fost realizat in perioada 1–14 noiembrie 2010, pe un esantion de 1350 de respondenţi (inclusiv din diasporă), marja de eroare fiind de ±2.6%. În cadrul prezentării sondajului, reprezentanţii CCSM au anunţat că insistă asupra modificării Codului electoral în vederea reglementării efectuării sondajelor de opinie. Reprezentantul CCSM, Radu Vaslaban, a menţionat că CEC trebuie să dispună de pîrghii pentru a verifica veridicitatea sondajelor ce se dau publicităţii în campaniile electorale, iar instituţia care intenţionează să efectueze un sondaj ar trebui să depună o sumă de bani (circa 1 mie de euro), pentru ca CEC să angajeze sociologi ce ar verifica corectitudinea sondajului şi astfel, ar fi combătută manipularea opiniei publice prin sondaje. În opinia reprezentantului CCSM, unele sondaje efectuate în aceeaşi perioadă, pe aceeaşi populaţie, prezintă diferenţe majore (de 10%), iar majoritatea sondajelor efectuate nu iau în considerare votul cetăţenilor din diasporă, a cel puţin 450 mii de oameni. (sursa: Infotag)

PLDM se bucură de sprijinul Partidului Popular European

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a susţinut o conferinţă comună cu preşedintele PLDM, Vlad Filat, în care a fost declarată simpatia PPE faţă de platforma electorală şi echipa PLDM. În opinia lui Wilfried Martens, ideile şi platforma aleasă de PLDM, care este membru al Partidului Popular European, sînt calea perfectă pentru Moldova. Msrtens a declarat că PLDM se bucură de susţinerea uneia dintre cele mai numeroase familii politice europene, din PPE făcînd parte preşedintele Parlamentului şi a Comisiei Europene, 14 şefi de state şi mai mulţi premieri. (sursa: Moldpres)

Incident regretabil la spectacol electoral al PLDM

PLDM a difuzat un comunicat despre faptul că pe data de 21 noiembrie, în satul Costeşti, raionul Ialoveni, a fost organizat un concert de hramul satului, care a fost umbrit de o serie de acţiuni provocatoare din partea unor localnici: refuzul autorităţilor locale de a autoriza manifestaţia; apariţia unui grup de persoane cu comportament turbulent, care au încercat să zădărnicească desfăşurarea spectacolului şi a fost nevoită să intervină o firmă de pază pentru a asigura protecţia interpretatei Irina Loghin, care putea fi lovită cu pietre. PLDM cere organelor administraţiei publice locale să asigure tuturor concurenţilor electorali condiţiile prevăzute de legislaţie pentru desfăşurarea nestingherită a agitaţiei electorale. (sursa: PLDM)

PUM refuză dezbateri la radiodifuzorii controlaţi de candidaţii PDM

Partidul Umanist a declarat că dezbaterile electorale “la posturile de televiziune ale lui Plahotniuc sînt o profanare şi PUM nu va participa la ele”. PUM s-a referit la posturile de televiziune “Prime”şi “2 Plus”, care se desfăşoară în înregistrare, apoi se pun pe post la ore matinal, cu participarea multor concurenţi şi cu o durată redusă. Reprezentantul PUM, Dumitru Ciubaşenco a mai declarat că pentru a limita accesul concurenţilor electorali la publicitate, cele două instituţii media au mărit brusc şi nejustificat preţul la publicitatea electorală — de la 2000 până la 5000 de euro minutul de publicitate. În acest fel, sponsorul principal al PDM trece banii dintr-un buzunar în altul, însă celelalte partide nu pot face faţă unui preţ atît de înalt. Reprezentanţii PUM declară, că PDM a devenit partidul lui Vlad Plahotniuc, iar umaniştii optează pentru “separarea de politică şi guvernare a businessului”.

Trei independenţi propun un pact de modernizare a Moldovei

Candidaţii independenţi Victor Stepaniuc, Sergiu Iachim şi Vasile Lupaşcu au venit cu iniţiativa ca toţi candidaţii electorali să semneze un Pact de modernizare a ţării “Pro-Moldova”. în viziunea celor trei, toate forţele politice care vor accede în Parlament trebuie să se dezică de bătăliile ideologice, politice şi geopolitice, şi în baza consensului şi dialogului politic să accepte la formarea unui guvern de coaliţie largă.

Politicieni din Găgăuzia insistă asupra referendumului privind limba rusă

Preşedintele Adunării Populare a Gagauziei, Ana Harlamenco, a declarat ca va ajunge la CEDO dacă instanţele din ţară nu vor accepta desfăşurarea referendumului constituţional privind oficializarea limbii ruse ca a doua limbă de stat.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali