Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 13 decembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Cheltuielile pentru renumărarea voturilor afectează PCRM şi bugetul de stat

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a difuzat un comunicat de presă în care se declară deranjat de faptul că mai multe mijloace mass-media invocă vina PCRM de cheltuirea a peste 13 milioane de lei pentru renumărarea voturilor. PCRM consideră că nu este responsabil de gravele erori comise în procesul totalizare a rezultatelor alegerilor, a scos în evidenţă şi “a demonstrat cu probe incontestabile mai multe erori comise de către organele electorale şi funcţionarii electorali” în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. Deşi recunoaşte că cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pentru retribuirea muncii, contribuţii de asigurări sociale de stat şi prime de asigurări obligatorii de asistenţă medicală pentru funcţionarii electorali, PCRM consideră că suma de 13,115,923 lei stabilită de CEC este exagerată, deoarece, că pentru renumărarea voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2010 au fost cheltuite doar 3,688,000 lei.

Comisia Electorală Centrală a adus clarificări privind devizul de cheltuieli aprobat pentru renumărarea voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare şi menţionează, că din suma de 13,115,923 lei, suma de 12,110,051 lei va fi cheltuită pentru retribuirea muncii şi a cotelor de asigurare obligatorie pentru circa 21,000 de funcţionari electorali care for efectua renumărarea voturilor. Restul mijloacelor financiare vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor de transport, rechizite şi materiale necesare pentru împachetarea, sigilarea documentelor şi materialelor electorale. CEC se bazează pe prevederile legale de la art.32 al Codului electoral, care stabilesc retribuirea muncii funcţionarilor electorali pentru zilele lucrate cu un supliment de 25% mai mare decît salariul mediu pe care l-ar primi pentru aceste zile la locul de muncă permanent, ţinîndu-se cont de sporuri, suplimente şi indemnizaţii, şi nu mai puţin de un salariu mediu pe republică. Persoanelor nedegrevate membre ale organelor electorale, li se stabileşte o recompensă în mărime de 15% din salariul mediu pe economie (2,950 lei). (sursa: CEC)

Societatea civilă susţine coaliţia pro-europeană

În cadrul mitingului organizat de Forumul civic “Pro Europa” pe 12 decembrie 2010, s-au făcut declaraţii despre necesitatea creării unei alianţe de centru-dreapta, care ar fi unica soluţie în acest moment. La miting au participat circa 200 de cetăţeni şi a fost aprobată o rezoluţie prin se exprimă îngrijorarea în legătură cu eventualitatea formării unei coaliţii de centru-stânga, iar PLDM, PDM şi PL sînt chemate să continue colaborarea în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. În caz contrar, Forumul “Pro Europa” îşi asumă dreptul să organizeze în continuare mitinguri, adunări cetăţeneşte, greve etc.

Reprezentanţi ai unor organizaţii ale societăţii civile cer partidelor politice parlamentare să manifeste flexibilitate, transparenţă şi clarviziune în deciziile şi esenţa procesului de negocieri postelectorale. În cadrul unor dezbateri organizate la Agenţia Info-Prim Neo au participat reprezentanţi ai organizaţiilor “Clubul Politic al Femeilor-50/50”, Asociaţia Presei Independente, Fundaţia Est-Europeană, care au îndemnat politicienii să ţină cont de votul majorităţii alegătorilor, care susţin partidele de centru-dreapta şi de orientare europeană.

Reprezentaţi ai diasporei moldoveneşti din Italia au lansat un apel privind situaţia postelectorală din Republica Moldova, în cadrul căruia, cheamă toate partidelor politice, ONG-urile, societatea civilă, către liderii PL, PLDM şi în special PDM — să conştientizeze necesitatea de a continua activitatea AIE şi să facă compromisuri rezonabile pentru a semna continuitatea guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană. (sursa: Grupul Iniţiativa Civică din Italia)

PDM este nemulţumit de presiuni şi are propuneri

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) a susţinut un briefing de presă, în cadrul căruia a declarat că nu se va lăsa intimidat de presiunile la care este supus în cadrul dialogului purtat cu partidele politice parlamentare pentru formarea viitoarei coaliţii de guvernare. Marina Lupu, a declarat că formaţiunea pe care o conduce este supusă presiunilor, care capătă diverse forme: încercarea organizării unor manifestaţii în faţa sediului partidului; ameninţări în adresa membrilor partidului; violenţe. PDM se declară disponibil a negocia cu toate partidele politice care au acces în Parlament, dar tergiversarea negocierilor se produce din vina unor colegi din fosta Alianţă şi în primul rînd al PLDM. Marian Lupu consideră ca fiind o insinuare că o eventuală coaliţie cu PCRM ar însemna renunţarea bruscă la vectorul european şi abandonarea obiectivului de integrare europeană. Liderul PDM a făcut publice propunerile de bază pe care le formulează PDM în vederea creării unei coaliţii de guvernare eficiente: (sursa: PDM)

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali