Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 26 decembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Parlamentul este convocat pe 28 decembrie

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat decretul privind convocarea, la 28 decembrie 2010, a Parlamentului nou-ales în urma scrutinului din 28 noiembrie. Decretul a intrat în vigoare la data semnării.

Notă ADEPT: Pentru ca şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales să fie deliberativă, la ea trebuie să se prezinte majoritatea deputaţilor aleşi (cel puţin 51 deputaţi). Şedinţa de constituire este prezidată de cel mai în vîrstă deputat, care va oferi cuvînt Preşedintelui Curţii Constituţionale pentru prezentarea raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. Constituţia şi Regulamentul Parlamentului nu prevăd termene exprese pentru alegerea Preşedintelui Parlamentului şi formarea organelor de lucru ale legislativului (fracţiuni, birou permanent, comisii). După constituirea legală a Parlamentului, alegerea Preşedintelui Parlamentului, formarea Biroului permanent şi a comisiilor permanente, Parlamentul audiază raportul Primului-ministru şi acceptă declinarea de către Guvern a împuternicirilor, în continuare Guvernul va îndeplini numai funcţiile de administrare a treburilor publice, pînă la acordarea încrederii noii liste a Guvernului.

Marea Adunare a Alegătorilor

La 26 decembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, Forumul civic “Pro Europa” a convocat o a treia manifestaţie publică consecutivă, întitulată de această dată “Marea Adunare a Alegătorilor”. La miting au fost adresate apeluri către partidele politice care au acces în Parlament, solicitîndu-se continuarea drumului spre integrarea în Uniunea Europeană. De această dată, apelurile au fost completate şi cu solicitări de a condamna crimele comunismului şi a interzice simbolica comunistă, precum şi cu cerinţe de creare a unor mecanisme de dialog periodic şi permanent al guvernanţilor “cu poporul”.

Cerinţele PL provoacă surprize

Discuţiile purtate între cele trei partide componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană nu s-au soldat cu semnarea unui document sau anunţarea unei noi coaliţii guvernamentale. Mass-media a difuzat informaţii, conform cărora, negocierile din 26 decembrie au ajuns într-un impas, după ce liderul PL a venit cu solicitarea de a oferi liberalilor dreptul de a numi unul din conducătorii principalelor instituţiilor de drept: Ministrul Afacerilor Interne, Procurorul General sau directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. PLDM şi PDM ar fi surprinşi de cerinţele respective, în situaţia cînd anterior PL nu a deţinut nici una din cele 3 funcţii.