Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 15 decembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Justiţia respinge cererile suplimentare ale PCRM

Curtea de Apel Chişinău a respins cererile Partidului Comuniştilor din Republica Moldova care solicitau contrapunerea şi copierea listelor electorale din alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. Curtea de Apel Chişinău a hotărît ca carerile să fie respinse şi procesele de judecată încetate, pe următoarele motive: În acest context, Comisia Electorală Centrală consideră că toate acuzaţiile PCRM cu referire la refuzul CEC de a pune la dispoziţia reprezentanţilor partidului posibilitatea de a compara listele electorale sunt nefondate şi ilegale. (sursa: CEC)

Reprezentanţi ai diasporei acuză CEC şi MAEIE

În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentantul Asociaţiei Mediatice Pro-Diaspora, Ştefan Florea, a remarcat că la totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate nu au fost luate în calcul peste 920 de voturi de peste hotare, date pe foi simple, de format A4. Misiunile diplomatice ale Moldovei din cîteva ţări (Franţa, Italia), Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi CEC sunt acuzate că nu au întreprins toate măsurile necesare în scopul asigurării dreptului la vor pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în ţările respective, iar în final, voturile acestora date pe foi simple au fost considerate nevalabile. Din cauza lipsei oricărei reacţii a partidelor politice care au beneficiat de voturile cetăţenilor plecaţi peste hotare, liderii Mişcării “Democraţia Acasă” şi ai Asociaţiei “Pro-Diaspora” îşi asumă responsabilitatea să contabilizeze toate reacţiile Diasporei şi să le facă publice, iar toţi cei vizaţi să ceară scuze în mod public. (sursa: Info-Prim Neo)

Membrii de rînd ai PDM continuă să exprime îngrijorări

Lideri ai unor filiale ale Partidului Democrat din Moldova (filialele din Orhei, Rezina, Ungheni) spun că sînt îngrijoraţi de posibila alianţă a PDM cu PCRM şi spun că ar putea părăsi rîndurile partidului. Totodată, reprezentanţii din teritoriu ai PDM spun că nu doar liderii de la Chişinău, dar şi democraţii din provincii au suficiente motive să fie supăraţi pe PLDM şi pe Vlad Filat, deoarece au fost operate demiteri şi presiuni, au fost elemente de dictatură. Însă motivele respective nu pot prevala asupra interesului naţional şi calea pe care va merge ţara trebuie să fie spre vest şi Alianţa pentru Integrare Europeană va fi reeditată. (sursa: Europa Liberă)

PCRM nu este mulţumit de renumărare înainte de rezultatele acesteia

La mijlocul zilei, cînd procesul de renumărare se desfăşura pe tot teritoriul ţării, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a difuzat cîteva declaraţii prin care consideră că “renumărarea voturilor a eşuat” şi “voturile au fost furate”. PCRM consideră că procesul de renumărare a voturilor “este calificat drept netransparent de către observatori”, fără a anunţa pe cine reprezintă observatorii respectivi, dacă au fost ei acreditaţi conform procedurilor stabilite şi cum îşi desfăşoară ei misiunea de observare, independent ori ca reprezentanţi ai PCRM. În legătură cu acuzaţiile respective, reprezentanţii CEC au declarat, că procesul de renumărare se desfăşoară conform legislaţiei şi instrucţiunilor în domeniu, transparent şi cu respectarea securităţii necesare.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali