Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 15 octombrie 2010

|versiune pentru tipar|

PLDM poate începe campania electorală

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, formaţiunea urmînd a fi inclusă cu numărul 13 în buletinul de vot. Pînă la 20 octombrie 2010, candidaţii înregistraţi, deţinători de funcţii publice care cad sub incidenţa prevederilor art.13 alin.(3) din Codul electoral, urmează să prezinte la CEC actele de suspendare a activităţii în funcţie.

Încă un candidat independent a depus actele pentru înregistrare

CEC a primit pachetul de acte prezentat pentru înregistrare din partea candidatului independent Gabriel Stati. Deoarece a fost singura persoană care a depus actele în ziua de 15 octombrie, în cazul că va fi înregistrat în calitate de concurent electoral, Gabriel Stati va figura cu numărul 16 în buletinul de vot la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010.

PpNŢ este avertizat

Cîteva partide înregistrate în calitate de concurenţi pentru alegerile parlamentare au depus la CEC contestaţii privind nerespectarea Codului electoral de către Partidul Politic “Pentru Neam şi Ţară” (PpNŢ), referitor la utilizarea mijloacelor financiare fără deschiderea “Fondului electoral” şi distribuirea materialului electoral publicitar. Contestaţiile au fost admise parţial, PpNŢ fiind doar avertizat (contestatarii cereau anularea înregistrării concurentului electoral), iar distribuirea materialelor publicitare — interzisă. De asemenea, formaţiunea a fost obligată să deschidă cont bancar cu menţiunea “Fond electoral” şi să vireze în el mijloacele financiare utilizate la comandarea şi distribuirea materialului publicitar contestat. Ministerului Afacerilor Interne i-au fost remise materialele conexe, în vederea investigării, conform competenţei, a cazului confecţionării şi distribuirii materialelor de agitaţie electorală, fără respectarea condiţiilor stabilite de legislaţie. (sursa: Hotărîrea CEC nr.3665 din 15.10.2010)

A expirat termenul acordat radiodifuzorilor pentru implicare în campania electorală

Pe 15 octombrie a expirat termenul în care posturile radio şi TV urmau saă depună declaraţii privind intenţia de a reflecta campania electorală. Conform surselor din cadrul CCA, pînă la acest moment, 30 de posturi de televiziune (din 57 înregistrate) şi 35 de posturi de radio (din 48 înregistrate) au depus cererile de rigoare la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA). Cei cinci radiodifuzori cu acoperire naţională (de peste 60% din teritoriu) sînt obligaţi să organizeze şi dezbateri electorale, ceilalţi radiodifuzori sînt în drept să organizeze sau nu asemenea dezbateri, după format propriu.

ANRE şi CSM implicate indirect în campania electorală

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis o declaraţie de presă, prin care califică decizia Colegiului civil şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) prin care instanţa a scos de pe rol cererea de chemare în judecată depusă de partidul “Moldova Unită” împotriva ANRE drept o susţinere indirectă a acestui partid în campania electorală. Consumatorii de gaze naturale sînt atenţionai că declaraţiile unor lideri ai partidului “Moldova Unită”, potrivit cărora începînd cu 13 octombrie 2010 plăţile pentru consumul de gaze ar fi efectuate în baza tarifelor stabilite de ANRE pînă la 14 ianuarie 2010, sînt speculaţii politice şi induc în eroare opinia publică, destabilizînd şi situaţia din sectorul energetic al ţării. (sursa: ANRE)

În cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 15 octombrie 2010, a fost decisă suspendarea din oficiu a activităţii membrului CSM Alexandru Arseni, pe motiv că acesta a fost înregistrat în calitate de candidat pe lista unui concurent electoral în alegerile parlamentare (locul 23 pe lista Partidului Liberal). Iniţiativa a fost înaintată de Preşedintele CSJ, Ion Muruianu, care şi-a motivat solicitarea prin interdicţia stabilită membrilor CSM de a desfăşura activităţi cu caracter politic. La şedinţa CSM s-a mai constatat că Alexandru Arseni ar uza calitatea sa de membru al CSM pentru a face campanie electorală, făcînd declaraţii “populiste, total eronate şi lipsite de temei în privinţa unei decizii adoptate de către CSJ”. (sursa: serviciul de presă al CSJ)


Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali