Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 17 noiembrie 2010

|versiune pentru tipar|

CEC renunţă la votarea în Corjova

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să nu deschidă secţie de votare în comuna Corjova, motivînd prin faptul că anterior miliţia transnistreană şi locuitorii oraşului Dubăsari au împiedicat de cîteva desfăşurarea alegerilor în această localitate. Alegătorii din Corjova vor putea vota la secţiile de votare din zonele limitrofe. (sursa: Infotag)

Criteriile gender sînt neglijate de concurenţi

Alianţa Progen-Alegeri 2010 au analizat respectarea criteriilor egalităţii de genuri de către concurenţii electorali la parlamentarele din 28 noiembrie 2010 şi au constatat că doar 3 partide din cele 20 înscrise în cursa electorală au stipulat în statut cote de reprezentare a femeilor pe listele electorale şi doar un partid (PNL) respectă această prevedere statutară. Cel mai bine la capitolul respectiv este apreciată lista de candidaţi a AMN (cu 37% femei), urmată de lista PDM (33%), PL (27%) şi PCRM (24.3%). În ceea ce priveşte primii 20 de candidaţi, PCRM deţin întîetatea (cu 8 femei). Conform raportului prezentat, femeile sînt foarte puţin vizibile în cadrul publicităţii electorale, nici femeile care conduc partidele nu sînt promovate ca persoane, accentul fiind pus pe mesajele pe care doresc să le transmită (în domenii atribuite de regulă femeilor: educaţia, cultura, protecţia socială, sănătatea, mediul şi foarte rar despre economie şi finanţe). În afişe femeile lipsesc sau apar doar în spatele bărbaţilor. (sursa: Info-Prim Neo)

Candidaţii independenţi vor luaţi în seamă

Candidaţii independenţi Maia Laguta, Oleg Bolotnicov, Natalia Axenova şi Evghenii Nazarenco au convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia au declarat că doresc să participe în cadrul dezbaterilor electorale de la posturile de televiziune alături de partidele politice. Independenţii consideră că televiziunile le încalcă drepturile, obligîndu-i să participe la dezbateri între ei, în condiţiile cînd Codul electoral prevede că toţi concurenţii electorali au drepturi egale şi pot utiliza în condiţii echitabile mijloacele de informare în masă. Candidaţii independenţi critică şi faptul că nu există “o corelare a acţiunilor dintre televiziuni” (un candidat fiind invitat în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră la mai multe posturi tv), contestă pragul electoral de 2%, care din start este unul discriminatoriu. (sursa: Infotag)

Educaţie civică peste hotare

Publicaţia “Gazeta Basarabiei”, care apare în Italia (distribuită gratuit la Roma,Venezia, Padova, Bologna, Torino, Milano), a lansat o campanie cu genericul “Adu şi tu un vot!”, cu scopul de a informa, sensibiliza şi stimula basarabenii din Italia privind importanţa alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010. “Gazeta Basarabiei” îşi îndeamnă cititorii să transmită pe toate căile mesajul lor celor de acasă şi îndeamnă presa românească şi cea italiană să acorde atenţie maximă acestei campanii. (sursa: Arena)

Contestarea semnăturilor miniştrilor

Juristul Mihai Corj a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-a expus opinia că miniştrii degrevaţi din funcţie pe perioada campaniei electorale nu au avut dreptul să-şi pună semnătura pe hotărîrile de Guvern apărute după data de 14 octombrie 2010. Corj contestă faptul că în “Monitorul Oficial” sînt publicate hotărîri de Guvern, care au fost emise după data de 14 octombrie şi au fost semnate de miniştrii care participă la campania electorală, deoarece la întîlnirile cu alegătorii “miniştrii spun că aprobarea hotărîrilor corespunzătoare este meritul lor”. Printr-o petiţie semnată în nume propriu, Mihai Corj solicită Guvernului şi CEC să elaboreze o hotărîre de Guvern privind retragerea semnăturilor miniştrilor degrevaţi. (sursa: Infotag)

PSD afirmă că a creat o nouă ramură a economiei

Partidul Social Democrat a prezentat proiectul “Dostavka.md”, în cadrul căruia ar fi fost create 3500 de locuri de muncă, în localităţile urbane şi rurale. Conform reprezentanţilor PSD, a fost pusă baza pentru apariţia unei noi ramuri in economia naţionala: “E-commerce” — comerţul electronic. (sursa: PSD)

PUM insistă că Mitropolitul poate fi figură de compromis

Preşedintele Partidului Umanist din Moldova a reconfirmat ideea, lansată anterior, că Mitropolitul Moldovei ar putea fi o candidatură de compromis la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. PUM propune formarea în noul legislativ a unei coaliţii largi — un Comitet al salvării naţionale, iar guvernarea să fie apartinică, şeful statului, prim-ministrul, alţi demnitari de stat de rang înalt să renunţe la calitatea de membru de partid. (sursa: PUM)

MAE solicită împăcare în AIE şi acuză intimidări

Mişcarea Acţiunea Europeană face apel la partidele Alianţei pentru Integrare Europeană să dea dovadă de înţelepciune şi responsabilitate, să nu îndepărteze electoratul prin certuri, acuzaţii, reproşuri şi jigniri reciproce. MAE invocă că ar fi supus intimidării, printr-o cerere primită de la Centrul naţional pentru protecţia datelor cu caracter personal, în care se solicită informaţii privind modul în care se desfăşoară campania de colectare de CV-uri ale persoanelor ce ar dori să se angajeze la locuri de muncă potrivit calificării. MAE consideră că anumite partide “se simt ameninţate de MAE”, iar demersul instituţiei de protecţie a datelor poate fi încadrat “la capitolul comenzi politice, prin care se urmăreşte intimidarea MAE în perioada electorală”. (sursa: MAE)

PMUEM solicită consolidare

Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” (PMUEM) se adresează către toate partidele şi candidaţii independenţi care pledează pentru păstrarea statalităţii, suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova, să se unească. PMUEM invocă “probabilitatea de venire la putere a forţelor radicale de stînga şi de dreapta, orientate spre scindarea societăţii moldoveneşti, spre divizarea ei pe criterii etnice” şi propune candidaţilor independenţi, precum şi partidelor “Alianţa Moldova Noastră”, Partidul Social Democrat, Partidul Umanist din Moldova, Partidul Republican din Moldova, Partidul Politic “Patrioţii Moldovei”, Partidul Popular Republican, Partidul Muncii, Partidul Politic “Pentru Neam şi Ţară” să meargă pe listele Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова”. Termenul pentru negocieri este redus, data limită la care pot fi introduşi noi candidaţi pe liste fiind 20 noiembrie 2010.

Doi ecologişti se retrag cu scandal din lista PEMAVE

Andrei Dumbrăveanu, prim-vicepreşedintele Partidului Ecologist Alianţa Verde (PEAV) şi vicepreşedintele Anatol Prohniţchi au anunţat că nu se mai regăsesc printre candidaţii partidului, acuză conducerea PEAV de autoritarism, “îndepărtare de la ideologia ecologistă şi organizarea unei campanii electorale fără sorţi de izbîndă”. Cei doi candidaţi au declarat însă că ramîn în continuare în partid şi susţin cauza ecologiştilor.

PPCD propune soluţii pentru criza politică

Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) consideră că actuala criză politică, care durează mai bine de o jumătate de an, poate fi depăşită pe calea modificării Constituţiei, pentru a simplifica procedura de alegere a şefului statului şi de formare a Guvernului. PPCD consideră că dreptul de a forma Guvernul trebuie să aparţină majorităţii parlamentare. (sursa: PPCD)

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali