Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 14 noiembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Informaţia MAI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a prezentat o nouă informaţie despre încălcările cu caracter electoral, în perioada 3–10 noiembrie 2010. Conform informaţiei MAI, au fost documentate 18 încălcări (contravenţii), precum şi înregistrate 11 incidente cu caracter electoral. În perioada de referinţă, au avut loc 118 întruniri cu caracter electoral, la care au participat circa 150 mii persoane. (sursa: MAI)

Doar 3 candidaţi în Găgăuzia

La 12 noiembrie a expirat termenul de depunere a candidaturilor pentru funcţia de Guvernator al UTA Găgăuzia şi doar trei peroane au fost înregistrate pentru competiţia electorală: Alegerile urmează să se desfăşoare la 12 decembrie 2010, în cadrul lor iese învingător candidatul care acumulează mai mult de jumătate din numărul de voturi ale alegătorilor (în primul tur).

PDM consideră periculoasă adresarea lui Ghimpu către NATO

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a difuzat o declaraţie DM cu privire la adresarea Preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, către secretarul general al NATO, în care se solicită sprijin la determinarea Federaţiei Ruse să retragă trupele din Transnistria. PDM consideră inoportună intervenţia publică, care nu ar contribui prin nimic la soluţionarea diferendului transnistrean şi are potenţialul periculos de a crea impedimente viitoarei guvernări, inclusiv pe dimensiunea reglementării transnistrene. În opinia democraţilor, retorica anti-rusă, reluată în plină campanie electorală, poate duce la deteriorarea relaţiilor Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, reprezintă o subminare a eforturilor diplomatice europene în problema conflictului transnistrean. (sursa: PDM)

PLDM aduce probe şi invocă abuzuri

În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Iulian Fruntaşu, a declarat că aşa-numita susţinere masivă din partea localităţilor cu care speculează comuniştii este “o minciună crasă probată de adresările zilnice care parvin la sediul PLDM”. Conform lui Fruntaşu, cetăţenii a peste o sută de localităţi, prezentaţi de PCRM ca fiind susţinători lor, au adresat PLDM demersuri în care îşi exprimă indignarea faţă de metodele de propagandă electorală utilizate de comunişti.

În noaptea de 13 spre 14 noiembrie, panoul publicitar al PLDM, amplasat în oraşul Nisporeni, a fost vandalizat, prin incendiere de către persoane necunoscute. Preşedintele Organizaţiei Teritoriale Nisporeni a PLDM a sesizat organele de poliţie. (sursa: PLDM)

MAE a interzis prin statut alianţa cu PCRM şi este susţinută de un deputat român

Peste 2000 de delegaţi prezenţi la Congresul IV extraordinar al Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) au votat unanim pentru introducerea în statutul partidului a unui articol care interzice orice fel de colaborare cu PCRM. La congres au fost adoptate şi rezoluţii privind întreprinderea demersurilor necesare pentru scoaterea în afara legii a simbolurilor comuniste (secera şi ciocanul), precum şi despre asumarea creării de noi locuri de muncă, ca prioritate naţională.

Deputatul PDL din România, Teo Trandafir, şi-a declarat susţinerea pentru Partidul Mişcarea Acţiunea Europeană în actualele alegeri parlamentare anticipate, deoarece, în opinia ei, o guvernare democratică “nu se poate fără ajutorul MAE”, iar prezenta acestei formaţiuni în Parlament “va duce la încheierea crizei politice, prin asigurarea majorităţii necesare pentru alegerea Preşedintelui Republicii”. Declaraţiile au fost făcute în cadrul Congresului IV extraordinar al MAE, la care Teo Trandafir a participat ca invitat.

Gabriel Stati adună “suporteri”

Candidatul independent Gabriel Stati a lansat o pagină web, prin intermediul căreia vrea să adune cel puţin 30000 de suporteri ce i-ar susţine candidatura la alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Semnăturile sînt adunate în diverse locaţii (corturi), prin intermediul paginii web www.suporteri.md, prin reţele de socializare.

Valeriu Pasat nu mai susţine vînzarea MiG-urilor

Preşedintele Partidului Umanist din Moldova (PUM), Valeriu Pasat, şi-a exprimat regretul faţă de faptul că Guvernul a adoptat prea tîrziu decizia de comercializare a 6 avioane MiG-29, rămase în dotarea Armatei Naţionale. În 1997, Pasat a semnat un Acord cu Guvernul SUA privind vânzarea a 21 de avioane MiG-29 contra sumei de 40 milioane dolari SUA, Moldovei fiind-ui acordat ajutor tehnic şi umanitar în sumă de peste 300 milioane dolari SUA. Preşedintele PUM pune la îndoială posibilitatea de realizare a avioanelor rămase. (sursa: comunicat de presă al PUM)

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali