Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 12 octombrie 2010

|versiune pentru tipar|

Apel la respectarea principiilor alegerilor libere şi corecte

Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte a lansat un apel către concurenţii electorali, partidele politice aflate la guvernare, organele electorale şi alte instituţii ale statului, prin care îndeamnă la respectarea principiilor care stau la baza unor alegeri libere şi corecte şi anunţă despre monitorizarea respectării acestor principii în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. (sursa: Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte)

Primul candidat independent a depus actele

Valeriu Pleşca, ex-ministru al Apărării (2004–2007) şi fost deputat în Parlament (1998–2004), este primul candidat independent care a depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) actele pentru înregistrare în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Valeriu Pleşca a prezentat listele de subscripţie conţinînd 2400 de semnături ale susţinătorilor candidaturii sale şi în cazul că va fi înregistrat de CEC, va fi figura al 14-ea în buletinul de vot. CEC este obligată să efectueze înregistrarea candidaţilor în cel mult 7 zile de la data primirii actelor.

PCRM s-a lansat în campanie

În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, a enunţat planurile electorale ale formaţiunii şi a prezentat platforma electorală pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, întitulată “Moldova alege Victoria”. Conform declaraţiilor lui Vladimir Voronin:

Contestarea constituţionalităţii unor prevederi din Codul electoral

Guvernul, în persoana Primului-ministru Vladimir Filat, a sesizat Curtea Constituţională în problema constituţionalităţii art.13 alin.(3) din Codul electoral, privind obligaţia suspendării activităţii în funcţii a miniştrilor şi altor membri ai Guvernului pe durata campaniei electorale. În sesizare se invocă o contradicţie dintre normele Codului electoral şi cele ale art.103 din Constituţie, conform cărora, Guvernul î-şi exercită mandatul pînă la constituirea noului Guvern. De asemenea, se menţionează că obligaţia miniştrilor de a-şi suspenda activitatea în funcţia deţinută poate lipsi Guvernul de cvorumul prevăzut de lege pentru a convoca şedinţe şi adopta hotărîri, ceea ce ar aduce încălcări art.96, art.102 şi art.103 din Constituţie. (sursa: comunicat de presă al Guvernului)

Probleme la organizarea alegerilor din Găgăuzia

Membrii Comisiei Electorale Centrale din UTA Găgăuzia, constituită pentru alegerile Guvernatorului Găgăuziei nu pot alege preşedintele Comisiei, deşi s-au convocat deja de cîteva ori în acest scop. În cazul că problema alegerii conducerii nu va fi soluţionată, Adunarea Populară a Găgăuziei ar putea decide dizolvarea organului electoral al regiunii, iar această situaţia va determina amînarea datei alegerilor, stabilite anterior pentru data de 12 decembrie 2010.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali