Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 30 noiembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Declaraţii ale înalţilor oficiali ai UE

Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi Politica de Securitate şi Stefan Füle, Comisarul UE pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, au făcut o declaraţie prin care salută desfăşurarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, care au întrunit majoritatea standardelor internaţionale pentru alegeri democratice şi felicită cetăţenii Republicii Moldova pentru rata înaltă de participare. Conform celor doi oficiali europeni, Republica Moldova a făcut eforturi semnificative pe parcursul anului pentru consolidarea democraţiei şi punerea în aplicare a reformelor structurale, iar alegerile parlamentare au reprezentat o înaintare în această direcţie şi au oferit o oportunitate de a consolida stabilitatea politică. Europenii solicită tuturor forţelor politice reprezentate în Parlamentul RM să se angajeze în dialog deschis şi constructiv, care să permită formarea unei coaliţii de guvernare şi alegerea Preşedintelui ţării. UE se angajează să aprofundeze relaţiile sale cu Republica Moldova şi să o sprijine în implementarea reformelor ambiţioase şi în activităţile de pe agenda apropierii de UE. Iar în acest sens, aşteaptă colaborarea cu viitorul guvern al Republicii Moldova, se mai arată în declaraţie.

Ambasadorul Germaniei în Moldova, Berthold Johannes, şi-a exprimat speranţa că în cel mai scurt timp în Parlamentul ţării se va forma o coaliţie, iar Guvernul va activa stabil. În cadrul forumului moldo-german privind finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii, Ambasadorul german a apreciat că agitaţia electorală s-a încheiat şi există speranţe că în curînd se va forma un Guvern funcţional, care “va continua ferm lucrul pentru asigurarea supremaţiei legii şi funcţionarea procedurilor juridice, fapt ce are o importanţă deosebită pentru activitatea agenţilor economici”.

Societatea civilă consideră alegerile libere şi parţial corecte

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte (CCALC) constată o îmbunătăţire semnificativă, comparativ cu alegerile parlamentare din 2009, a cadrului legislativ şi a climatului general de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 şi aprciază desfăşurarea campaniei electorale într-un cadru lipsit de grave tentative de intimidare sau de împiedicare a participanţilor la scrutin de a-şi prezenta platformele electorale. Sînt apreciate pozitiv eforturile depuse de autorităţile statului pentru asigurarea posibilităţilor ca cetăţenii să-şi poată exercita dreptul de vot şi este menţionat rolul instituţiilor mass-media, care, în mare parte, au reflectat întregul proces electoral şi au oferit largi posibilităţi de dialog tuturor actorilor electorali. Coaliţia consideră că scrutinul nu a fost în totalitate corect, pe motiv că nu ar fi fost respectate deplină măsură standardele internaţionale în materie de alegeri:

CEC informează despre voturile nevalabile

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că numărul de voturi declarate nevalabile la numărarea buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 constituie 11,941 de buletine. La alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 au fost declarate nevalabile 19,433 de buletine de vot, iar la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009 — 10,240 de buletine de vot. În ambele scrutine din 2009, Curtea Constituţională a validat rezultatele alegerilor şi faptul declarării nevalabile a numărului de buletine de vot sus-menţionat nu au influenţat rezultatele alegerilor. (sursa: CEC)

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali