Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 6 decembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Reprezentantul special UE apreciază pozitiv alegerile parlamentare

Într-un interviu acordat Aagenţiei Info-Prim Neo, Kalman Mizsei, reprezentant special al UE pentru Republica Moldova, a declarat că apreciază rezistenţa la oboseală a populaţiei, care şi-a exercitat dreptul civic, prezentîndu-se într-un număr mare la alegeri, iar întregul proces s-a desfăşurat demn şi, în linii mari, democratic. Acest lucru deosebeşte favorabil Republica Moldova de celelalte ţări din comunitatea Parteneriatului Estic, iar în spaţiul CSI, Republica Moldova a devenit un model de dezvoltare democratică. Mizsei consideră că interesele pe termen lung ale cetăţenilor moldoveni vor fi satisfăcute cel mai bine dacă se va merge în continuare pe calea integrării europene iar programele şi retorica partidelor, a politicienilor în general trebuie să ţină cont de interesul cetăţenilor, care se manifestă anume în direcţia integrării europene. Reprezentantul special al UE mai consideră că societatea civilă a jucat un rol important în sporirea activismului civic şi a monitorizat corespunzător diferite aspecte ale campaniei, acest lucru fiind lăudabil. (sursa: Info-Prim Neo)

CEC a totalizat rezultatele alegerilor

În şedinţa din 6 decembrie 2010, Comisia Electorală Centrală a totalizat rezultatele alegerii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XIX-a. Conform datelor finale, la votare au participat 1,732,944 alegători sau 63.35 la sută din numărul de persoane înscrise în listele electorale (de bază). Voturile alegătorilor şi mandatele de deputat s-au repartizat după cum urmează: Alte date statistice relevante cu privire la votare, totalizate de CEC: În aceeaşi şedinţă, CEC a aprobat textul mesajului de mulţumire adresat tuturor persoanelor implicate în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010: organelor electorale; autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale; concurenţilor electorali; observatorilor şi reprezentanţilor mass-media.

Voturile date pe foi A4 sînt nevalabile

Comisia Electorală Centrală a examinat o contestaţie depusă de reprezentantul PCRM la CEC şi a declarat nevalabile cele 929 de voturi date de alegători pe foi A4, neconforme Codului electoral. În acelaşi timp, CEC a menţionat că o decizie suplimentară la tema dată ar putea fi luată de Curtea Constituţională, care ar putea aprecia daca dreptul constituţional la vot prevalează asupra normelor Codului electoral.

Paza de corp a lui Vladimir Voronin a procedat legal

În baza anchetei interne iniţiate de Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), s-a constatat că paza de corp a fostului Preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acţionat legal în cazul incidentului care a avut loc la Ungheni, cînd un cetăţean ar fi fost maltratat. SPPS consideră că cei trei bodyguarzi, care erau în exerciţiul funcţiunii, nu au aplicat forţa, iar persoana care pretinde că a fost maltratată a fost depărtată din sală, pe motiv că avea comportament obraznic şi agresiv.

Partidele declară cheltuieli diminuate în campanie

Conform Studiului “Finanţarea partidelor politice: între transparenţă şi obscuritate”, elaborat de experţii IDIS “Viitorul”, cea mai mare problemă a campaniei electorale din 2010 este nedeclararea cheltuielilor şi veniturilor reale de către concurenţii electorali. Autorii constată că nu au fost declarate cheltuielile pentru agitatori, de transport, precum şi cheltuielile pentru serviciile polit-tehnologilor, care, adesea, sînt foarte mari. Studiul conţine o serie de recomandări privind îmbunătăţirea cadrului legislativ şi instituţional, solicitînd şi demararea finanţării publice a partidelor politice. (sursa: IDIS Viitorul)

PLDM vrea refacerea AIE

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat în cadrul unui briefing de presă, că PLDM vede viitorul Republicii Moldova în refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană în formula PLDM — PL — PDM. În acest context, PLDM cere celorlalte partide să-şi facă publică opţiunea privind formarea viitoarei coaliţii pro-europene. Vlad Filat îi cere lui Vladimir Voronin, liderul PCRM, să-şi ceară public scuze în faţa deputaţilor, politicienilor şi cetăţenilor pe care i-a jignit prin declaraţiile sale din campanie şi de după aceasta, situaţie care exclude orice posibilitate de dialog între PLDM şi PCRM. (sursa: PLDM)

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali