Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 10 noiembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Decizii remarcabile ale CCA

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a aprobat retransmiterea postului de televiziune TVR 1 în Republica Moldova prin reţeaua de stat Nr.2 cu acoperire naţională, deţinută de Societatea “Telefe M International”. Retransmiterea postului TVR 1 de către 2 Plus a fost posibilă ca urmare a adresărilor din partea autorităţilor române, iar pentru retransmitere, radiodifuzorul din Moldova va suporta cheltuieli de circa 1 mln USD anual. În acelaşi timp, toate veniturile din publicitatea plasată pe acest post vor rămîne la dispoziţia “Telefe M International”.

CCA a adoptat o decizie privind sancţionarea postului privat de televiziune NIT cu o amendă de 5400 lei, pentru nerespectarea echidistanţei, echilibrului şi pluralismului de opinie, deoarece radiodifuzorul nu s-a conformat unei decizii anterioare, din 5 noiembrie, care îi cerea respectarea prevederilor legale de reflectare a campaniei electorale. Reprezentanţii NIT au declarat că monitorizarea făcută de CCA nu corespunde realităţii şi prezintă date eronate, iar atenţia specială acordată acţiunilor şi iniţiativelor unui concurent electoral (PCRM) nu ar înseamnă favorizare. (sursa: Moldpres)

Interdicţii privind implicarea elevilor şi studenţilor în electorală

Ministerul Educaţiei a emis un ordin prin care se interzice directorilor instituţiilor de învăţămînt din ţară de toate nivelurile şi cadrelor didactice să implice elevii şi studenţii în activităţi electorale, precum şi să desfăşoare agitaţie electorală în timpul orelor de serviciu. Documentul mai stabileşte că întîlnirile profesorilor şi cele ale elevilor şi studenţilor cu candidaţii la funcţia de deputat pot fi desfăşurate în localurile instituţiilor de învăţămînt şi în căminele studenţeşti doar în afara programelor de studii ale acestora. Emiterea ordinului a fost dictată de faptul că, în ultima perioadă, în instituţiile de învăţămînt se desfăşoară întîlniri electorale cu candidaţii la funcţia de deputat, unele dintre ele fiind desfăşurate cu astfel de încălcări ca implicarea minorilor, în timpul orelor de studii. (sursa: Moldpres)

O nouă testare a SIA “Alegeri”

Şi la alegerile parlamentare din 28 noiembrie, CEC va testa module ale Sistemului Informaţional Automatizat de Stat “Alegeri”. Sistemul va fi testat în 43 de secţii de votare din sectorul Centru al mun.Chişinău, iar la secţiile de votare respective vor fi prezenţi operatori ai proiectului-pilot, care vor asista la toate operaţiunile electorale din ziua votării. (sursa: hotărîrea CEC nr. 3801 din 09.11.2010)

Campanii civice şi de promovare pe Internet

Pe cîteva reţele de socializare (Facebook, Odnoklassniki, Twitter) au fost create conturi şi lansate campanii care îndeamnă cetăţenii să iasă la vot pe 28 noiembrie. Pentru convingere, au fost utilizate şi diverse metode ingenioase (clipuri video, poze amuzante). Circa 20 de mii de utilizatori ai Internetului au aderat la campania de mobilizare “Yes la vot pe 28!”, mai multe mesaje electorale sunt lansate cadrul campaniei “Ia’şi votează”. Şi CEC a utilizat reţelele de socializare, serviciile portalului YouTube, lansînd campania “Votează, lume!”. (sursa: Publika TV)

Şi concurenţii electorali sînt inventivi la utilizarea publicităţii pe Internet, plasînd banere, reclame şi chiar aplicaţii on-line. Astfel, Alianţa Moldova Noastră (AMN) a lansat ediţia II a jocului on-line “Serafică fără frică”, în care lupta se dă între sosiile electronice ale liderului AMN Serafim Urechean şi ale membrilor de vază ai PCRM.

PLDM se angajează pentru tineri şi comunică “Adevărul despre sărăcie”

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a lansat “Angajamentul pentru Tineri”, care include componente de acţiuni menite să îmbunătăţească calitatea vieţii tinerilor din Moldova: • Locuri de muncă; • Fără vize în Europa; • Educaţie de calitate; • Susţinerea familiilor tinere; • Implicarea tinerilor în luarea deciziilor; • Lupta împotriva corupţiei. Organizaţia de Tineret a PLDM a lansat Campania de informare “Adevărul despre sărăcie”, în cadrul căreia, 32 de echipe mobile se vor deplasa în toate raioanele republicii şi vor informa populaţia despre adevărata faţă a guvernării comuniste, despre fărădelegile săvîrşite de aceasta, despre tendinţa de a denatura realitatea şi a promova minciuna. O dimensiune a campaniei o constituie proiectarea filmului “8 ani de minciună”- o analogie a rezultatelor celor 8 ani de guvernare comunistă. Reprezentanţii PLDM au declarat că deşi formaţiunea şi-a ales ca obiectiv lupta cu sărăcia şi nu cu partide politice, “amploarea minciunii comuniste, a dezinformării opiniei publice a depăşit orice cote ale bunului simţ” şi de aceea, Tineretul Liberal Democrat a decis să lanseze Campania “Adevărul despre sărăcie”. (sursa: PLDM)

AMN mizează pe femei

Organizaţia de femei din AMN a prezentat cîteva propuneri privind necesitatea implicării femeilor în viaţa politică şi economică a ţării. AMN îşi propune, dacă va ajunge la guvernare, să creeze un centru de resurse pentru dezvoltarea afacerilor femeilor, să acorde facilităţi fiscale pentru micro-întreprinderile conduse de femei, să introducă în programul şcolar un curriculum de predare a egalităţii genurilor. (sursa: AMN)

PCRM promite învăţămînt gratuit şi invocă pericole de fraudare a alegerilor

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) declară că formaţiunea s-a angajat să ajungă la învăţământ universitar de stat total gratuit către anul 2015. Comuniştii recunosc că nu poate fi sistat imediat învăţământul pe bază de contract, dar printr-un program treptat trebuie să fie asigurate studii superioare de stat total gratuite, bugetul acoperind toate tipurile de studii din Republica Moldova. PCRM a difuzat şi o Declaraţie privind pregătirea fraudării în masă a alegerilor din 28 noiembrie 2010, în acest sens fiind invocată difuzarea prin poştă a unor scrisori ale PLDM, prin care s-ar solicita de la alegători să remită în adresa oficiului teritorial sau central al PLDM informaţii cu caracter personal, despre rude. PCRM consideră că aceste informaţii vor sta la baza falsificării în masă a alegerilor, prin includerea în listele de bază şi suplimentare a zeci mii de alegători, falsificarea semnăturilor, emiterea suplimentară a duplicatelor fişelor de însoţire, votare multiplă etc. Comisiei Electorale Centrale şi Procuraturii Generale li se solicită să verifice situaţia şi să ai măsuri, iar alegătorii sunt îndemnaţi să ignore scrisorile. (sursa: PCRM)

Veteranii forţelor armate sprijină AIE

Organizaţia din Chişinău a Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan intenţionează să voteze la alegerile din 28 noiembrie pentru partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), în special pentru Partidul Liberal. Declaraţia a fost făcută de, preşedintele Uniunii, Vladimir Mironov, care a dezminţit declaraţia conducerii Uniunii Republicane a veteranilor războiului din Afganistan privind susţinerea PCRM. Federaţia Asociaţiilor de Rezervişti şi Veterani ai Forţelor Armate şi Confederaţia Asociaţiilor Veteranilor Organelor de Interne din Moldova îşi îndeamnă colegii şi camarazii de arme să susţină valorile democratice şi viitorul european al ţării. Preşedintele Federaţiei, Tudor Samoilenco, a declarat că veteranii au semnat o declaraţie prin care îşi anunţă susţinerea comună a forţelor progresiste din Moldova în vederea consolidării şi democratizării societăţii, realizării speranţelor populaţiei de a trăi o viaţă decentă într-un stat de drept membru al Uniunii Europene. (sursa: Infotag)

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali