Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 26 octombrie 2010

|versiune pentru tipar|

Numărul concurenţilor înregistraţi a ajuns la 21

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat următorii 5 concurenţi electorali pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010:
  1. Partidul Popular Republican
  2. Mişcarea social-politică “Ravnopravie”
  3. Partidul Social Democrat
  4. Victor Stepaniuc, candidat independent
  5. Mişcarea social-politică a Romilor din Republica Moldova

Rapoartele financiare ale concurenţilor electorali

La data de 26 octombrie 2010 rapoarte financiare au fost depuse de către 11 partide politice înregistrate în calitate de concurenţi electorali. Conform informaţiilor depuse la CEC, nu a deschis conturi bancare Partidul Politic “Patrioţii Moldovei” şi nu au efectuat cheltuieli Partidul Republican din Moldova şi Partidul Mişcarea Acţiunea Europeană. În urma verificării rapoartelor prezentate, s-a constatat că veniturile şi cheltuielile specificate corespund cu datele trimise de băncile, în care concurenţii electorali şi-au deschis conturile “Fond electoral”. Conform situaţiei la data de 26 octombrie 2010, raportul financiar generalizat privind veniturile şi cheltuielile concurenţilor electorali în campania electorală pentru alegerile anticipate constituie: la venituri — 5,591,460 lei; la cheltuieli — 4,846,429 lei. (sursa: Hotărîrea CEC nr.3711 din 26.10.2010)

Poşta Moldovei dezminte

Întreprinderea de Stat “Poşta Moldovei” a difuzat un comunicat de presă, conform căruia, există cazuri cînd formaţiuni politice folosesc factorii poştali pentru a efectua propagandă electorală, influenţează asupra cetăţenilor şi mai ales a pensionarilor de a vota în favoarea unor partide politice, invocînd faptul că pensiile nu vor mai fi distribuite la domiciliu, dacă nu vor vota unii concurenţi electorali. Î.S. “Poşta Moldovei” dezminte informaţiile respective şi afirmă că pensiile vor continua a fi distribuite la domiciliu indiferent de rezultatele alegerilor. Totodată, toţi directorii Centrelor de Poştă din republică au fost atenţionaţi să asigure neimplicarea în propaganda politică, în caz contrar urmînd a fi aplicate sancţiuni disciplinare. (sursa: comunicat de presă al ÎS “Poşta Moldovei”)

Un radiodifuzor invocă utilizarea producţiei sale în spoturi electorale

Postul Pro TV a depus o contestaţie la Comisia Electorală Centrală, pe motiv ca Partidul Comuniştilor din republica Moldova (PCRM) utilizează în spoturile electorale imagini preluate din arhiva ştirilor Pro TV, încălcînd astfel drepturile de autor. Reprezentanţii PCRM susţin că nu au încălcat legea, utilizînd informaţii publice, care nu constituie drept de autor şi nu sunt protejate. (sursa: Pro TV)

PCRM atacă în instanţă PLDM

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a atacat în judecată Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) pentru apărarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale a liderului PCRM, Vladimir Voronin şi a partidului în întregime. PCRM solicită instanţei de judecată să declare comunicatul de presă al PLDM din 21 octombrie 2010 privind cazul din Ungheni, privind maltratarea unui cetăţean de către paza de corp a liderului PCRM ca fiind ponegritor şi fals. Prejudicii materiale şi morale nu au fost solicitate. (sursa: PCRM)

Înregistrarea observatorilor OSCE/BIDDO

CEC a acreditat în calitate de observatori internaţionali 31 de persoane în vederea monitorizării alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 din partea Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO). Activitatea observatorilor este reglementată de Codul electoral, Regulamentul privind statutul observatorilor şi procedura de acreditare a acestora, de tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte. (sursa: CEC)

În pofida eforturilor declarate, percepţia corupţiei a crescut

Transparency International a lansat Indicele Perceperii Corupţiei 2010 (IPC 2010), conform căruia, Republica Moldova a revenit în clasament la nivelul din 2008, înregistrînd un scor de 2.9 puncte şi plasîndu-se pe locul 108 din 178 ţări incluse în clasament (în 2009, punctajul RM constituia 3.3 puncte, Moldova situîndu-se pe locul 92 din 180 ţări). Dinamica demonstrează că autorităţile Moldovei nu au reuşit să facă faţă aşteptărilor înalte ale populaţiei după un şir de evenimente din 2009, situaţia fiind explicabilă prin faptul că noua guvernare a preluat puterea într-o stare de criză politică, economică şi socială acută. Totuşi, timp de un an de zile au fost demonstrate progrese în domeniul finanţelor publice, democraţiei şi politicii externe. (sursa: Transparency International)

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali