Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 26 noiembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Totul este gata pentru alegeri

În cadrul briefingului organizat pentru observatorii internaţionali, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Eugen Ştirbu, a declarat că totul este gata pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Totalizînd pregătirile, preşedintele CEC a comunicat că pentru organizarea alegerilor CEC a cheltuit 43.16 milioane de lei, a perfecţionat 22 de regulamente şi instrucţiuni, a editat îndrumare speciale pentru conducătorii organelor administraţiei publice locale, a organizat seminare şi o campanie amplă de informare a populaţiei despre alegeri. Cheltuielile concurenţilor în cadrul campaniei au constituit peste 45.7 milioane lei. În listele electorale principale sînt incluse 2,650,290 de persoane cu drept de vot. În total au fost tipărite 2,808,343 buletine de vot, care sunt repartizate în 2,037 secţii de votare. Cetăţenii Moldovei, care locuiesc în Transnistria, vor putea vota în 21 de secţii, dintre care trei la Chişinău. Alegerile vor fi monitorizate de 600 de observatori internaţionali din 33 de ţări şi organizaţii, precum şi de 3700 de observatori naţionali, care reprezintă 20 de structuri neguvernamentale şi partide politice.

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat o şedinţă în problema asigurării condiţiilor necesare pentru buna desfăşurare a alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010, la care au participat responsabil din cadrul ministerelor: Economiei, Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Afacerilor Interne, Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Procuraturii Generale, precum şi conducerea Î.C.S. “RED Union Fenosa” S.A. şi Î.S. “Moldtelecom”. În cadrul şedinţei a fost analizată situaţia pentru moment şi trasate sarcini privind responsabilităţile autorităţilor administrative şi întreprinderilor care prestează servicii, implicate în organizarea scrutinului din 28 noiembrie 2010. Potrivit factorilor de decizie, toate serviciile sînt pregătite pentru asigurarea desfăşurării alegerilor în ziua de 28 noiembrie. Reprezentanţii instituţiilor implicate vor avea echipe de serviciu, care vor activa 24 ore din 24, pe parcursul perioadei 26–29 noiembrie, asigurînd funcţionarea neîntreruptă a serviciilor implicate şi asistenţa respectivă organelor electorale în teritoriu. Toate secţiile de votare vor fi asistate de cîte cel puţin doi poliţişti, care vor asigura ordinea publică, va fi asigurată livrarea energiei electrice, legătura telefonică etc.

Ultimul raport preelectoral al observatorilor

Asociaţia Promo-LEX a prezentat ultimul raport de observare preelectorală, care acoperă perioada 9–25 noiembrie 2010. Raportul reiterează o serie de îngrijorări: Printre recomandările făcute de observatori pot fi remarcate:

Listele electorale sînt mai bine pregătite

Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM) a evaluat calitatea şi acurateţea listelor electorale pentru alegerile din 28 noiembrie şi a constatat că, comparativ cu referendumul constituţional din 5 septembrie, la alegerile parlamentare anticipate numărul de alegători incluşi în liste a scăzut cu aproximativ 1240 alegători. Comparativ cu anul 2009, listele electorale sînt de calitate mai bună şi erorile depistate nu vor influenţa rezultatul alegerilor. Experţii IDOM au lăudat activitatea CEC, în ce priveşte organizarea campaniei de informare activă a cetăţenilor prin intermediul mass-mediei, dar au recomandat să se treacă cît mai rapid la registrul electronic al alegătorilor, pentru verificarea rapidă a listelor şi securizare votării.

Delegaţia observatorilor europeni

Delegaţia Parlamentului European se va afla în Republica Moldova în perioada 26–29 noiembrie 2010 şi va observa alegerile alături de misiunea Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi cea a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Din delegaţie fac parte Monica Macovei, Elena Băsescu (grupul PPE), Laima Liucija Andrikiene (grupul PPE) şi Cătălin Ivan (grupul socialiştilor şi democraţilor). În ziua alegerilor membrii delegaţiei vor efectua misiuni de observare în mai multe secţii de votare din Chişinău şi alte localităţi, iar luni, 29 noiembrie, vor participa la conferinţa de presă comună a observatorilor internaţionali.

Raport financiar final al concurenţilor

CEC a aprobat raportul final privind veniturile şi cheltuielile concurenţilor în campania electorală curentă. Conform datelor prezentate, veniturile au constituit 45,773,432.75 lei, iar cheltuielile — 45,716,839.86 lei, conform situaţiei la data de 26 noiembrie 2010. Cîţiva concurenţi nu au prezentat rapoarte financiare şi au fost avertizaţi: Partidul Conservator, Partidul Popular Republican şi Valentina Cuşnir (candidat independent). În urma verificării rapoartelor prezentate s-a constatat că veniturile şi cheltuielile raportate corespund cu datele trimise de băncile unde au fost deschise conturile “Fond electoral” ale concurenţilor electorali, în afară de candidat independent. La candidatul independent Burghilă-Leonte Elena, conform datelor din raport, veniturile şi cheltuielile constituie 18,752.5 lei, dar conform datelor prezentate de BC “Victoriabank”, veniturile şi cheltuielile constituie 16,747.5 lei, ceea ce determină necesitatea unor precizări. (sursa: CEC)

Proteste postelectorale nu au fost anunţate

Conform reprezentanţilor direcţiei competente a primăriei Chişinău, nici un partid nu a anunţat Primăria despre intenţia de a organiza întîlniri sau manifestaţii post-electorale. Potrivit articolului 10 al Legii cu privire la întruniri, organizatorii sunt obligaţi să înştiinţeze autoritatea publică locală despre întrunire cu 5 zile înainte de aceasta dacă numărul persoanelor participante depăşeşte cifra de 50.

Campania de informare a tineretului

De la 1 noiembrie Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) a început implementarea campaniei “Contăm, deci VOTăm!”, în cadrul cărei au fost informaţi cetăţenii din 14 raioane, peste 95 de localităţi, aproximativ 21 mii gospodării. În cadrul campaniilor din universităţile implicate, au fost direct informaţi aproximativ 26 mii studenţi din 34 de cămine şi 26 blocuri universitare, iar pînă la finele campaniei se estimează ca numărul total de beneficiari direcţi să depăşească 100 mii cetăţeni, din 16 raioane şi aproximativ 50 mii studenţi din 6 universităţi. S-au realizat activităţi de comunicarea on-line: difuzarea spoturilor pe diverse site-uri (youtube, play.md, maxtube); difuzarea dezbaterilor cu liderii organizaţiilor de tineret a partidelor politice (privesc.eu); crearea paginii web a campaniei (www.cntm.md/votam); crearea grupurilor “CoNTăM, deci VOTăm!” pe mai multe reţele sociale; plasarea banner-ului electronic pe cele mai populare site-uri pentru tineri etc. (sursa: CNTM)

CCA a dat dreptate Publika TV

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a respins contestaţia partidului “Pentru Neam şi Ţară”, în care se cerea sancţionarea Publika TV pentru că în timpul dezbaterilor electorale din 20 noiembrie, liderul acestei formaţiuni, Sergiu Mocanu, a fost evacuat din studioul televiziunii. Publika TV a reacţionat astfel, după ce Mocanu a încălcat, în repetate rânduri, regulamentul privind dezbaterile electorale şi moderatorul emisiuni l-a invitat pe Sergiu Mocanu să părăsească studioul televiziunii. (sursa: Publika TV)

Foştii deportaţi şi deţinuţi politici susţin AMN şi PL

Asociaţia Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici a susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a prezentat argumente în favoarea votului ce trebuie acordat partidului Alianţa “Moldova Noastră” la alegerile din 28 noiembrie. (sursa: privesc.eu)

Asociaţia Obştească a Deportaţilor din Republica Moldova anunţă că susţine în alegerile din 28 noiembrie 2010 Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu şi face apel către toţi cetăţenii, părinţii şi bunicii cărora au fost deportaţi de regimul comunist totalitar de ocupaţie precum şi către toţi cetăţenii de bună credinţă să-şi dea votul pentru Partidul Liberal. Argumentele în favoarea PL sînt: spunerea adevărului istoric; aprecieri juridico-politice corecte a unor evenimente istorice tragice; declararea zilei de 28 iunie 1940 — zi de ocupaţie; desecretizarea dosarele deportaţilor, deţinuţilor şi condamnaţilor politici; pledarea pentru repunerea în drepturile patrimoniale a persoanelor deportate. (sursa: PL)

PLDM previne despre posibile discreditări

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) declară că dispune de informaţii potrivit cărora, unii concurenţi electorali pun la cale acţiuni de discreditare a PLDM, prin distribuire în zilele de 27 şi 28 noiembrie, din numele PLDM, a materialelor şi bunurilor materiale cu caracter electoral.

Totalizarea campaniei de către liderii PL, PLDM şi PCRM

Preşedintele partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu şi preşedintele Partidului Liberal democrat (PLDM) Vlad Filat au ţinut briefing-uri de totalizare a campaniei, în cadrul cărora au apreciat caracterul mai corect al alegerilor.

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, a difuzat o adresare către alegători, în care a reiterat criticile la adresa partidelor din AIE şi s-a arătat încrezut de faptul că la 28 noiembrie alegătorii vor confirma sloganul PCRM — “Moldova alege Victoria!”. (sursa: PCRM)

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali