Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 18 octombrie 2010

|versiune pentru tipar|

Peste 40 de potenţiali competitori independenţi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a dat publicităţii lista cetăţenilor care au primit liste de subscripţie în scopul adunării semnăturilor necesare pentru înregistrare în calitate de candidat independent la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Afară de Valeriu Pleşca şi Gabriel Stati, care deja au depus setul de acte pentru înregistrare, în lista potenţialilor candidaţi independenţi mai figurează 42 de persoane, 36 dintre care au domiciliul în municipiul Chişinău. Cel mai tînăr solicitant este din anul 1986, iar cel mai în vîrstă — din anul 1931. (sursa: www.voteaza.md)

Preavizări postelectorale

Imediat după alegeri, actorii politici vor fi puşi în situaţia de a lua decizii mai consistente, iar de orientarea politică şi vocaţia europeană a următoarei coaliţii de guvernare depinde felul în care vor fi rezolvate crizele ce afectează Republica Moldova. Concluziile precitate sînt făcute în cuprinsul Ediţiei a Treia (aprilie — octombrie 2010) a Raportului de prevenire a crizelor, elaborat de IDIS “Viitorul”. Experţii atenţionează că înrolarea într-un război electoral crîncen iroseşte energia actorilor politici, într-o perioadă marcată de crize a căror rezolvare nu suportă amînare ori soluţii de moment. (sursa: IDIS “Viitorul”)

PL anunţă că a aderat la ELDR

Partidul Liberal (PL) a aderat recent (în cadrul Congresului din 13–15 octombrie 2010) la Partidul European Liberal Democrat şi Reformator (ELDR), urmare a unei cereri depuse încă trei ani în urmă. Anunţul a fost făcut de conducerea PL, în cadrul unei conferinţe de presă, la care mass-media a fost informată că din ELDR fac parte 58 partide liberale din toată Europa, acesta fiind reprezentat de 75 deputaţi în Parlamentul European, opt comisari europeni, precum şi de patru şefi de state europene.