Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 16 decembrie 2010

|versiune pentru tipar|

UE ne susţine, dar vrea continuarea reformelor

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a avut o întrevedere cu Prim-ministrul moldovean Vlad Filat, în cadrul căreia a declarat că Republica Moldova trebuie continue implementarea reformelor lansate de Guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Herman Van Rompuy a apreciat pozitiv modul în care au fost desfăşurate alegerile din 28 noiembrie, 2010 şi a precizat că acestea au întrunit toate normele democratice.

Liderul PLDM este optimist

În cadrul dezbaterii organizate de Center for European Policy Studies (CEPS) din Bruxelles, premierul Vlad Filat a declarat că negocierile intense de după alegerile din 28 noiembrie se vor finaliza prin formarea unei coaliţii guvernamentale pro-europene, pînă la data de 28 decembrie. Prim-ministrul moldovean a menţionat că discuţiile sînt dificile, iar funcţionarea coaliţiei este destul de complicată, dar pînă la urmă, partidele au interesul comun de a guverna cu succes.

Preşedintele României este pro-AIE

Preşedintele României, Traian Basescu, a declarat că speră în menţinerea Alianţei pentru Integrare Europeană. România îşi va menţine asistenţa financiară pentru Republica Moldova în orice situaţie şi va fi un sustinator al aspiraţiilor europene ale cetăţenilor moldoveni, indiferent cine va guverna la Chişinău. (sursa: HotNews.ro)

PCRM continuă contestările

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a contestat la Curtea Supremă de Justiţie decizia Curţii de Apel, care interzice copierea listelor electorale completate în carul alegerilor parlamentare din 28 noiembrie. PCRM consideră că din această cauză, nici renumărarea voturilor, pe acare au cerut-o, nu poate fi luată în consideraţie.

În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii PCRM au acuzat CEC de faptul că renumărarea ar fi avut loc cu încălcări grave ale legislaţiei şi a hotărîrii Curţii Constituţionale, printre încălcări figurînd: lipsa sigiliilor pe saci cu buletine de vot; saci rupţi; păstrarea buletinelor de vot în afara pachetelor separate şi sigilate; refuzul de a oferi reprezentanţilor şi observatorilor din partea PCRM accesul la listele alegătorilor.