Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 27 octombrie 2010

|versiune pentru tipar|

Încă 5 potenţiali candidaţi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepţionat actele pentru înregistrare în calitate de candidaţi independenţi la mandatul de deputat încă de la cinci persoane, stabilind şi odinea prealabilă a înscrierii acestora în buletinele de vot:
  1. Romeo Cereteu
  2. Afanasie Bîrlădeanu
  3. Leonid Volneanschi
  4. Oleg Bolotnicov
  5. Oleg Cozac

Declaraţia misiunii preelectorale a APCE

Delegaţia preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a efectuat o vizită la Chişinău pentru a evalua campania electorală în ajunul alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010. Delegaţia a avut întrevederi cu oficiali de stat, liderii principalelor partide politice care participă în alegeri, membrii CEC, Curţii Constituţionale şi ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului, reprezentanţii comunităţii internaţionale, ONG-uri şi mass-media. Delegaţia a notat cu satisfacţie încrederea actorilor politici în funcţionarea transparentă a CEC şi ameliorarea procesului de reflectare a campaniei electorale de către mass-media, inclusiv de către radiodifuzorii publici, care în trecut au demonstrat tendinţa de reflectare în mod predominat favorabil partidelor de guvernămînt. Totodată, se recomandă ca posturile TV private să asigure, indiferent de simpatiile lor politice, o reflectare media echilibrată pentru a nu servi drept tribună propagandistică. În opinia membrilor delegaţiei APCE, mai există unele îngrijorări în această campanie electorală: Delegaţia îndeamnă actorii politici să evite retorica agresivă şi încercările de a aplica presiuni asupra oponenţilor politici sau alte acţiuni contrare principiilor enunţate în Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei. Este subliniată importanţa crucială a alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, rezultatele cărora trebuie, în final, să asigure formarea instituţiilor de stat funcţionale în conformitate cu prevederile Constituţiei şi să permită autorităţilor naţionale să-şi concentreze eforturile în vederea soluţionării problemelor stringente ale cetăţenilor. După alegerile parlamentare anticipate, liderii principalelor partide politice trebuie să se angajeze imediat într-un dialog constructiv, responsabil pentru a ajunge la consensul necesar soluţionării crizei. (sursa: www.coe.md)

MAE şi-a modificat lista de candidaţi

Într-un comunicat al Partidului “Mişcarea Acţiunea Europeană” (MAE) se anunţă modificarea listei de candidaţi pentru alegerile din 28 noiembrie, conform “criteriilor de performanţă stabilite de Consiliul Naţional”. După cum era de aşteptat şi s-a presupus anterior, în primele locuri de pe lista de candidaţi au revenit conducătorii partidului: Preşedintele MAE, Veaceslav Untilă; Anatol Petrencu, prim-vicepreşedinte MAE; Iurie Colesnic, scriitor, deputat în Parlament. Iniţial, candidaţii MAE erau plasaţi pe listele înregistrate la CEC în ordine alfabetică.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali