Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 8 noiembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Misiunea OSCE/ODIHR apreciază campania

Misiunea de observare a alegerilor a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR) a făcut primele aprecieri privind desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Conform unui comunicat al Misiunii OSCE/ODIHR, există aspecte pozitive, dar şi unele momente negative. Din aspectele pozitive pot fi remarcate: Îngrijorări sînt expuse cu referinţă la: (sursa: Agenţia Info-Prim Neo)

CEC desfăşoară seminare de instruire

Comisia Electorală Centrală (CEC) desfăşoară în 5–19 noiembrie seminare de instruire cu preşedinţii şi secretarii tuturor birourilor electorale ale secţiilor de votare constituite în ţară. În cadrul seminarelor de instruire vor fi abordate principalele atribuţii ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi modalităţile de îndeplinire a acestor atribuţii. Şi alte instituţii sînt antrenate în diverse procese de instruire şi pregătire pentru alegerile parlamentare, pe diverse tematici: activitatea observatorilor, a reprezentanţilor concurenţilor electorali, a mass-media etc.

Incidente electorale

Partidele politice implicate în campania electorală comunică despre diverse incidente şi chiar altercaţii care ar avea tentă electorală: (sursa: comunicate de presă ale partidelor menţionate, mass-media)

PSD ridică mănuşa aruncată comuniştilor

Partidul Social Democrat (PSD) a expediat o scrisoare deschisă lui Vlad Filat, preşedintele PLDM, n care invocă invitarea la o dezbatere publică a lui Vladimir Voronin, preşedintele PCRM, invitaţie respinsă de ultimul. Preşedintele PSD Victor Şelin să participe la dezbaterea publică, se arată deschis să accepte acelaşi loc şi timp pentru dezbateri, precum şi orice cetăţean în calitate de moderator sau autor de întrebări. (sursa: PSD)

PNL invocă piedici în plasarea publicităţii electorale

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, a dat publicităţii un comunicat prin care invocă împiedicarea plasării publicităţii electorale a PNL pe mijloacele de transport public din mun.Chişinău. Sînt aduse acuzaţii în adresa primarului mun.Chişinău şi a altor exponenţi ai Partidului Liberal, care ar interpreta legislaţia electorală restrictiv şi ar dori să nu admită agitaţie similară din partea unor concurenţi electorali care dispun de resurse financiare considerabile, dar nici să admită propagarea mesajului unionist al PNL. (sursa: www.pavlicenco.md)

Parlamentul Tinerilor motivează alegătorii tineri

Parlamentul Tinerilor (Legislatura a II-a) a lansat o campanie de motivare şi informare electorală “Alegerea tinerilor”, cu scopul de a informa şi motiva pe cei care au împlinit majoratul să participe la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Pentru a influenţa tinerii să meargă la vot, se propun seminare, mese rotunde şi concursuri în diverse instituţii de învăţămînt preuniversitar, precum şi organizarea “Tîrgului Partidelor”. Campania “Alegerea tinerilor” se va desfăşura în perioada 8–20 noiembrie 2010, în parteneriat cu CEC.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali